Σάββατο 19 Απριλίου 2008

Ανατροπή της ισορροπίας ναυτικής ισχύος στο Αιγαίο επιδιώκει η Άγκυρα

Αναρτήθηκε στις 16.4.08 από strategy στο http://www.strategy-geopolitics.blogspot.com/

Η ανατροπή της ισορροπίας ναυτικής ισχύος στο Αιγαίο είναι μία από τις επιδιώξεις της Άγκυρας για κυριαρχία στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου. Η κατάσταση που αρχίζει να διαμορφώνεται με την ολοκλήρωση των φιλόδοξων εξοπλιστικών προγραμμάτων της Τουρκίας θα είναι μη αναστρέψιμη σε λίγο καιρό καθώς σε απόλυτους αριθμούς, η ναυτική ισορροπία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έχει ήδη ανατραπεί. Με βάση προγράμματα που ήδη εκτελούνται, το έτος 2015 η Τουρκία θα διαθέτει σχεδόν διπλάσιο αριθμό φρεγατών από την Ελλάδα, οι οποίες θα είναι πολύ πιο σύγχρονες και με πολλαπλάσιες δυνατότητες από εκείνες του ΠΝ. Το βεληνεκές των αντιαεροπορικών τους όπλων θα φτάνει μέχρι τα 45 ναυτικά μίλια, παρέχοντας άμυνα περιοχής, σε αντίθεση με τις ελληνικές, που διαθέτουν μόνο ικανότητα άμυνας σημείου -την ίδια ώρα που θα αρχίζουν να παραλαμβάνονται 100 αεροσκάφη χαμηλής παρατηρισιμότητας F-35A. Mε 14 αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας και 24 ελικόπτερα ανθυποβρυχιακού πολέμου, το τουρκικό ναυτικό αποκτά ισχυρότατο αεροπορικό βραχίονα προσαρμοσμένο απόλυτα στις ανάγκες μιας καθαρά επιθετικής δράσης στο Αιγαίο.
Συγκεκριμένα το Τουρκικό Ναυτικό (ΤDK):
1. Προχωρά σε αναβάθμιση των 8 (και σύντομα 10) φρεγατών κλάσης Perry με εγκατάσταση CMS τύπου Genesis ενώ προτίθεται να εγκαταστήσει συστήμα κατακόρυφης εκτόξευσης Mk41 στις 4 από αυτές. Παράλληλα, υπάρχει η πρόθεση ναυπήγησης 3 νέων φρεγατών AAW Περιοχής.
2. Εκσυγχρονίζονται 6 φρεγάτες τύπου ΜΕΚΟ 200ΤΝ με εγκατάσταση συστήματος Μk41 και ικανότητα εξαπόλυσης βλημάτων Εξελιγμένων Βλημάτων Sea Sparrow (ESSM).
3. Σχεδιάζει τη προμήθεια συνολικά 12 κορβετών ΜilGem μέχρι το 2020.
4. Θα αποκτήσει 6 σύγχρονα υποβρύχια ΑΙΡ καθώς κρίθηκε πιο συμφέρουσα η ναυπήγηση νέων μονάδων από τον εκσυγχρονισμό παλαιότερων.
5. Σχεδιάζει την απόκτηση Αποβατικού Πλοίου Δεξαμενής (LPD) αυξάνωντας κατακόρυφα τις τουρκικές αποβατικές ικανότητες.
6. Ολοκληρώνει τη προμήθεια αεροπορικών μέσων για επιτήρηση και διεξαγωγή ανθυποβρυχιακού πολέμου.
Στον αντίποδα, το ΠΝ αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα διαθεσιμότητας ενώ στασιμότητα παρουσιάζουν τα βασικότερα εξοπλιστικά προγράμματα:
- η προμήθεια 6 νέων φρεγατών καθυστερεί αδικαιολόγητα
- η παραλαβή των υπερσύγχρονων υποβρυχίων Type 214 αναβάλλεται διαρκώς
- τα υπάρχοντα ΑΦΝΣ έχουν καταστεί προ πολλού παρωχημένα
- έωλη παραμένει η προμήθεια επιπλέον ελικοπτέρων S-70B6, ο εκσυγχρονισμός των φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ και η προμήθεια επιπλέον ΤΠΚ τύπου Super Vita.
Τα μεγέθη, η εξαιρετική αποτελεσματικότητα στις διαδικασίες ολοκλήρωσης και, κυρίως, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ναυτικών (και όχι μόνον) εξοπλιστικών προγραμμάτων της Τουρκίας σε συνδυασμό με το νέο ναυτικό δόγμα της Τουρκίας, δεν αφήνουν περιθώρια αμφιβολιών: η Αγκυρα προετοιμάζεται συστηματικά για τη δυνατότητα διεξαγωγής πολλαπλών επιθετικών θαλάσσιων επιχειρήσεων στο Αιγαίο. Αλλωστε, τέτοιου είδους επιχειρήσεις συνάδουν απολύτως και με το περιεχόμενο των τουρκικών διεκδικήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.