Δευτέρα 28 Απριλίου 2008

Το Ισραήλ εμποδίζει την οικονομική ανάπτυξη των Παλαιστινιακών Εδαφών

Πηγή: http://www.typos.com.cy
Το Ισραήλ εμποδίζει την οικονομική ανάπτυξη των Παλαιστινιακών Εδαφών, λόγω των περιορισμών που θέτει στην ελεύθερη διακίνηση, σύμφωνα με έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας

Η οικονομική ανάπτυξη στα Παλαιστινιακά Εδάφη θα είναι μηδαμινή το 2008 λόγω των ισραηλινών περιορισμών, παρά τις υποσχέσεις για χορήγηση διεθνούς βοήθειας ύψους 7,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας που δόθηκε στη δημοσιότητα.

"Η απαραίτητη αναγέννηση του ιδιωτικού τομέα προκειμένου να επιτευχθεί ένας θετικός οικονομικός κύκλος δεν έλαβε χώρα λόγω της διατήρησης των ισραηλινών περιορισμών στην ελεύθερη διακίνηση", ανέφερε η Τράπεζα.

Σύμφωνα με την έκθεση, δεν υπήρξε καμία αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (PIB) το 2007. Η Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπει μια περιορισμένη αύξηση 3% φέτος, όμως, λαμβανομένης υπόψη της δημογραφικής αύξησης, "το εισόδημα ανά κάτοικο θα παραμείνει σταθερό ή θα είναι μικρότερο σε σχέση με εκείνο της προηγούμενης χρονιάς".

Στη διάρκεια μιας διάσκεψης των δωρητριών χωρών που οργανώθηκε στο Παρίσι το Δεκέμβριο του 2007, 84 κράτη δεσμεύθηκαν να παράσχουν 7,7 δισεκατομμύρια δολάρια ως υποστήριξη σε ένα διετές πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων το οποίο επεξεργάστηκε ο παλαιστίνιος πρωθυπουργός Σαλάμ Φαγιάντ, πρώην αξιωματούχος της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Η έκθεση σημειώνει πως το πρόγραμμά του "έθεσε πολλά ορόσημα" αλλά αναχαιτίστηκε από τα εκατοντάδες οδοφράγματα που εγκατέστησε το Ισραήλ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

"Οι περιορισμοί της διακίνησης στη Δυτική Όχθη παραμένουν ενδεικτικά πιο σημαντικοί απ΄ό,τι το 2005", αναφέρει η έκθεση, παραθέτοντας στατιστικά στοιχεία του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με την έκθεση, το ποσοστό ανεργίας ανέρχεται στο 23% στη Δυτική Όχθη και στο 33% στη λωρίδα της Γάζας, η οποία υπόκειται σε ισραηλινό εμπάργκο μετά την κατάληψη της εξουσίας από το ισλαμικό κίνημα Χαμάς τον Ιούνιο του 2007.

Το ποσοστό ανεργίας στη λωρίδα της Γάζας "αναμένεται να αυξηθεί διότι οι απολύσεις στο βιομηχανικό τομέα είναι οριστικές", σημειώνει η έκθεση και προσθέτει πως το ποσοστό των κατοίκων της περιοχής που ζουν σε συνθήκες "μεγάλης φτώχειας" ξεπέρασε το 35%.

"Αν εξαιρέσουμε τα βοηθήματα που στέλνουν τα μέλη της οικογένειας από το εξωτερικό και τη διατροφική βοήθεια και λάβουμε υπόψη τη φτώχεια σε σχέση μόνο με το εισόδημα των νοικοκυριών, το ποσοστό της φτώχειας στη λωρίδα της Γάζας ανέρχεται σχεδόν στο 67%", αναφέρει η Παγκόσμια Τράπεζα.

1 σχόλιο:

  1. Συνάντηση με τον Μαχμούντ Αμπάς
    Βέβαιος για την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους εντός του 2008 ο Τζ.Μπους

    Ουάσινγκτον: Την πεποίθησή του ότι οι Παλαιστίνιοι και το Ισραήλ θα συμφωνήσουν για την δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους μέχρι το τέλος της θητείας του εξέφρασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, μετά τη συνάντηση που είχε στο Λευκό Οίκο με τον πρόεδρος της Παλαιστινακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς. Παράλληλα, ο Τζορτζ Μπους διαβεβαίωσε τον Παλαιστίνιο ομόλογό του ότι έχει θέσει τη δημιουργία του νέου κράτους σε υψηλή προτεραιότητα.

    «Πιστεύω πως είναι προς το συμφέρον των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων να έχουν ηγέτες με την θέληση να εργαστούν προς την επίτευξη του στόχου», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ που πρόσθεσε ότι «οι άνθρωποι με αυτό το όραμα βρίσκονται σήμερα εδώ, στον Λευκό Οίκο», αναφερόμενος στον Μαχμούντ Αμπάς.

    Από την πλευρά του, ο Μαχμούντ Αμπάς υπογράμμισε ότι οι Παλαιστίνιοι ηγέτες «κάνουν ό,τι μπορούν» για την επίτευξη μίας ειρηνευτικής συμφωνίας που θα είναι ικανοποιητική για τον παλαιστινιακό λαό και για το Ισραήλ. Σχολίασε ακόμη, όπως και ο Τζορτζ Μπους, ότι «ο δρόμος έχει εμπόδια αλλά θα εργαστούμε σκληρά μαζί».

    Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος μετέβη στην Ουάσιγκτον ζητώντας από την αμερικανική κυβέρνηση να πιέσει το Ισραήλ να τερματίσει την επέκταση των ισραηλινών οικισμών στη Δυτική Όχθη, μία κίνηση την οποία ο Παλαιστίνιος θεωρεί σημαντική για την επιτάχυνση των ειρηνευτικών συνομιλιών.

    Ωστόσο, και ο Λευκός Οίκος αναγνωρίζει ότι πρόοδος των συνομιλιών -που μόλις άρχισαν μετά από διακοπή περίπου δύο μηνών- είναι αργή. Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Ντέινα Περίνο, δήλωσε σχετικά ότι το Ισραήλ και η Παλαιστινιακή Αρχή έχουν κάνει «λίγα βήματα μπροστά» μετά την σύνοδο του Νοεμβρίου στην Ανάπολη όπου αμφότεροι δεσμεύτηκαν σε λύση μέχρι το τέλος του 2008.

    Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν για τα μέσα Μαΐου ευρεία συνάντηση στο Σαρμ-ελ-Σέιχ της Αιγύπτου, σε συνέχιση της συνόδου της Ανάπολης. Σκοπός είναι, όπως παρατηρεί διπλωμάτης, να υπάρξει μία ενδιάμεση συμφωνία που θα δηλώνει ότι υπάρχει κάποια πρόοδος.

    * Τη Μ.Τετάρτη, σε συνάντησή του με την υπουργό Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, ο Μαχμούντ Αμπάς είχε υπογραμμίσει ότι εξαντλείται ο χρόνος προκειμένου να υλοποιηθούν οι στόχοι της Ανάπολης και ζήτησε να ασκηθεί πίεση για τον ισραηλινό εποικισμό.

    Προτάσεις της Χαμάς για κατάπαυση πυρός

    Σε μία παράλληλη εξέλιξη, η Χαμάς ανακοίνωσε ότι θα μεταβιβάσει μήνυμα στους Αιγυπτίους διαμεσολαβητές ότι θα αποδεχτεί να υπάρξει «ηρεμία» με το Ισραήλ αρχικά στη Γάζα με την προοπτική να επεκταθεί αργότερα και στην Δυτική Όχθη. Αξιωματούχος με γνώση των συνομιλιών δηλώνει στο Reuters ότι προβλέπονται χρονοδιαγράμματα εφαρμογής της κατάπαυσης πυρός.

    Το Ισραήλ δηλώνει και αυτό έτοιμο για μία εξομάλυνση της κατάστασης στη Γάζα, αρκεί η Χαμάς να διακόψει πλήρως όλες τις πυραυλικές επιθέσεις από τη Γάζα όπως και να διακοπεί πλήρως το λαθρεμπόριο όπλων στην περιοχή με προορισμό την Γάζα. Σε αντάλλαγμα θα αρθεί ο αποκλεισμός στη Λωρίδα της Γάζας.

    Κυβερνητικά στελέχη σε δηλώσεις τους τονίζουν ότι δεν έχουν μεγάλες προσδοκίες και υπογραμμίζουν ότι δεν θα επιθυμούσαν στο εν τω μεταξύ να δουν τη Χαμάς να ενισχύεται.

    Πηγή: news.in.gr, με πληροφορίες από Associated Press

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.