Τρίτη 29 Απριλίου 2008

Σύνοδος του ΟΗΕ για την κρίση των τροφίμων Κόκκινος συναγερμός για το φαϊ

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) εκτιμά ότι οι ραγδαίες αυξήσεις των τιμών έχουν οδηγήσει 37 φτωχές χώρες σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κι έχουν προκαλέσει κοινωνικές εξεγέρσεις και ταραχές.

Διήμερη σύνοδος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών με θέμα τη διεθνή κρίση από την αύξηση των τιμών των τροφίμων άρχισε χτες στη Βέρνη της Ελβετίας, όπου πολλοί αναπτυξιακοί φορείς του ΟΗΕ συναντήθηκαν, προκειμένου να συντονίσουν τις ενέργειές τους σε ό,τι αφορά την εκτόνωση της παγκόσμιας κρίσης. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Γκι- μουν, αναμένεται να παρουσιάσει τις προτάσεις των 27 υπηρεσιών του ΟΗΕ για την αντιμετώπιση της κρίσης σε άμεσο και μακροπρόθεσμο επίπεδο. Ο ΟΗΕ θα συντάξει, μαζί με άλλους διεθνείς οργανισμούς, όπως η Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ένα σχέδιο εφαρμογής επειγόντων μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης, καθώς και ενός πιο μακροπρόθεσμου προγράμματος.


Εν τω μεταξύ, οι τιμές των τροφίμων ανεβαίνουν με ραγδαίους ρυθμούς, γεγονός που προκαλεί κοινωνική αναταραχή σε αναρίθμητες χώρες. Για παράδειγμα, ο πρωθυπουργός της Αϊτής -μόλις πριν λίγες ώρες- υποχρεώθηκε σε παραίτηση, καθώς οι κατακόρυφες αυξήσεις στις τιμές του ρυζιού και των φασολιών πυροδότησαν έντονες αντιδράσεις και αναταραχές στην πρωτεύουσα του νησιού. Ταυτόχρονα, πολλές χώρες της Ασίας "πάγωσαν" τις εξαγωγές ρυζιού εν όψει του φόβου πως ανεπαρκείς προμήθειες για το εσωτερικό της χώρας μπορούν να οδηγήσουν σε μεγάλη αστάθεια και, ίσως, σε λαϊκή εξέγερση. Σημειώνεται πως το χρόνο που πέρασε η τιμή του ρυζιού αυξήθηκε κατά 90%. Από τη σύνοδο δεν πρόκειται να λείψουν οι αντιπαραθέσεις, κυρίως ανάμεσα στις χώρες που τάσσονται υπέρ ή κατά των βιοκαυσίμων, καθώς και ανάμεσα σε όσους υποστηρίζουν τον προστατευτισμό ή το άνοιγμα των αγορών.


Ο αυξανόμενος πληθυσμός, η αλματώδης αύξηση της ζήτησης από αναπτυσσόμενες χώρες, η αυξημένη χρήση καλλιεργειών για την παραγωγή βιοκαυσίμων, κλιματικά φαινόμενα όπως οι πλημμύρες και οι ξηρασίες, καθώς και κερδοσκοπικές τάσεις, έχουν συμβάλλει στις μεγάλες αυξήσεις των τιμών βασικών διατροφικών αγαθών σε όλο τον πλανήτη. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) εκτιμά ότι οι ραγδαίες αυξήσεις των τιμών έχουν οδηγήσει 37 φτωχές χώρες σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κι έχουν προκαλέσει εξεγέρσεις και ταραχές. Ο ΓΓ του ΟΗΕ κάλεσε από τη Βιέννη την Παρασκευή να υπάρξει άμεση και συντονισμένη δράση για την αντιμετώπιση του προβλήματος, λέγοντας ότι βραχυπρόθεσμα θα πρέπει να αντιμετωπιστούν όλες οι ανθρωπιστικές κρίσεις που πλήττουν τους φτωχότερους εκ των φτωχών λαών του κόσμου. Εκτίμησε, μάλιστα, ότι περίπου 100 εκατ. άνθρωποι πλέον δεν έχουν τα χρήματα για να τραφούν. Σήμερα ο Μπαν Γκι-μουν θα δώσει συνέντευξη Τύπου, πλαισιωμένος από την Τζοσέτ Σίραν, εκτελεστική διευθύντρια του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων (WFP), τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ρόμπερτ Ζέλικ και τον επικεφαλής του FAO, Ζακ Ντιούφ.




Κωδικός άρθρου: 790071

ΠΟΛΙΤΗΣ - 29/04/2008, Σελίδα: 8

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.