Πέμπτη 1 Μαΐου 2008

Γρηγορότερα και σκληρότερα χτυπήματα αλλαγής κλίματος δέχεται η Αρκτική.


(Image: Noaa)
Η αλλαγή κλίματος ασκεί μεγαλύτερη και γρηγορότερη επίδραση στην Αρκτική από ότι αναμενόταν προηγουμένως, σύμφωνα με μια νέα μελέτη της παγκόσμιας οργάνωσης WWF.
Η νέα έκθεση, αποκαλούμενη «επιστήμη αρκτικής κλιματολογικής επίδρασις» Arctic Climate Impact Science αντιπροσωπεύει τις πιο εκτεταμένες αναθεωρήσεις της αρκτικής επιστήμης από τότε που το Arctic Climate Impact Assessment (ACIA) δημοσιεύθηκε το 2005.

Η νέα μελέτη διαπίστωσε ότι η αλλαγή εμφανιζόταν σε όλα τα αρκτικά συστήματα, επιδρώντας στην ατμόσφαιρα , τους ωκεανούς, τον πάγο της θάλασσας, το χιόνι, καθώς επίσης και στα διάφορα είδη ,στους πληθυσμούς, στις διατροφικές αλυσίδες, στα οικοσυστήματα και στις ανθρώπινες κοινωνίες.

Η τήξη του αρκτικού πάγου θάλασσας και κομματιού πάγου της Γροιλανδίας βρέθηκε να επιταχύνεται σοβαρά, προτρέποντας τους ειδικούς επιστήμονες να συζητήσουν εάν οι δύο περιπτώσεις βρίσκονται κοντά στο “tipping point” (το σημείο όπου, λόγω της αλλαγής κλίματος, τα φυσικά συστήματα μπορούν να βιώσουν ξαφνική, γρήγορη και ενδεχομένως αμετάκλητη αλλαγή).

«Το μέγεθος των φυσικών και οικολογικών αλλαγών στην Αρκτική δημιουργεί μια πρωτοφανή πρόκληση για τις κυβερνήσεις, τις επιχειρήσεις, ηγέτες κοινοτήτων έτσι ώστε να δημιουργήσουν τους όρους κάτω από τους οποίους τα αρκτικά φυσικά συστήματα έχουν την καλύτερη πιθανότητα να προσαρμοστούν,» ανέφερε ο Δρ Martin Sommerkorn, ένας από τους συντάκτες της έκθεσης και ανώτερος σύμβουλος κλιματολογικής αλλαγής στο διεθνές αρκτικό πρόγραμμα του WWF .

«Η συζήτηση δεν μπορεί πλέον να εστιαστεί μόνο στη δημιουργία προστατευόμενων ζωνών και στο να αφήνονται τα αρκτικά οικοσυστήματα να βρουν της ισορροπία τους .»

«Στον ίδιο χρόνο, πρέπει ταυτόχρονα να μειώσουμε την ευπάθεια των κοινωνικών και περιβαλλοντικών συστημάτων της Αρκτικής με τη μείωση των απειλών από την ανθρώπινη δραστηριότητα και την οικοδόμηση της ανθεκτικότητας των οικοσυστημάτων - την δυνατότητα των οικοσυστημάτων να παραμείνουν σταθερά ακόμα και όταν είναι κάτω από μεγάλη πίεση».

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκθέσεις της διακυβερνητικής επιτροπής σχετικά με την αλλαγή κλίματος (Intergovernmental Panel on Climate Change), εάν ολόκληρο το φύλλο πάγου της Γροιλανδίας επρόκειτο να λιώσει, οι στάθμες θάλασσας θα αυξάνονταν 7,3 μέτρα, κατάσταση η οποία προκαλεί την παγκόσμια ανησυχία. Ενώ αυτήν την στιγμή είναι αδύνατο να προβλεφθεί ακριβώς το πόσο του φύλλου πάγου που θα λιώσει, και ο χρόνος που αυτό θα συμβεί, η νέα έκθεση δείχνει ότι έχει υπάρξει μια πολύ μεγαλύτερη απώλεια μάζας πάγου στα προηγούμενα έτη, πολύ περισσότερη από αυτήν που είχε προβλεφθεί από τα επιστημονικά πρότυπα.

Επιπλέον, η απώλεια πάγου θερινής αρκτικής θάλασσας έχει αυξηθεί εντυπωσιακά, με τα χαμηλότατα σημεία να καταγράφονται το 2005 και – κατά πιο δραματικό τρόπο- το 2007. Τον Σεπτέμβριο του 2007, ο πάγος θάλασσας στένεψε κατά 39% πιο κάτω από το μέσο όρο του 1979-2000. Ο χαμηλότερος από τότε που άρχισε ο δορυφορικός έλεγχος το 1979 και επίσης ο χαμηλότερο για ολόκληρο τον 20ό αιώνα βασισμένο σε έλεγχους από πλοία και αεροσκάφη.

«Όταν εξετάσετε λεπτομερώς την επιστήμη πίσω από τις πρόσφατες αρκτικές αλλαγές γίνεται οδυνηρά σαφές πώς η κατανόησή μας υστερεί έναντι των αλλαγών κλίματος που ήδη βλέπουμε στην Αρκτική, » ανέφερε ο Sommerkorn. «Αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο, διότι μερικές από αυτές τις αρκτικές αλλαγές έχουν τη δυνατότητα να θερμάνουν ουσιαστικά τη γη πέραν από αυτά που τα τρέχοντα πρότυπα προβλέπουν. Αυτό συμβαίνει επειδή τα τρέχοντα πρότυπα δεν ενσωματώνουν επαρκώς τους σημαντικούς οδηγούς των αρκτικών αλλαγών που ήδη παρατηρούμε, όπως η αλληλεπίδραση μεταξύ του πάχους του πάγου θάλασσας και της θερμοκρασίας του ύδατος.»

Η Αρκτική δεν μόνο μια από τις πιο ευάλωτες περιοχές της γης στις κλιματολογικές αλλαγές, αλλά και μια περιοχή όπου η ευπάθεια της χρήζει επείγουσας παγκόσμιας αντιμετώπισης. Το WWF μας καλεί σε μια δίπτυχη στρατηγική για να ελαχιστοποιήσουμε τις επιδράσεις της αλλαγής κλίματος.

«Πρέπει να μειώσουμε τις εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου σε τέτοια επίπεδα έτσι ώστε να αποφευχθεί η συνεχής θέρμανση της Αρκτικής και η προβλεπόμενη διάρρηξη του παγκόσμιου κλιματολογικού συστήματος» ανέφερε ο Sommerkorn.

Πηγή : Environmental News Network   Δημοσιεύθηκε 30 Απρ 2008

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.