Πέμπτη 1 Μαΐου 2008

Θετική για την Κύπρο παρουσιάζεται η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας

Θετική για την Κύπρο παρουσιάζεται η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας διεθνώς, η οποία δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. «Η Κύπρος τήρησε μία ξεκάθαρη στάση εναντίον της διεθνούς τρομοκρατίας και υποστήριξε τις αντιτρομοκρατικές προσπάθειες των ΗΠΑ.

Η Κυβέρνηση της Κύπρου συνέχισε να επιτρέπει υπερπτήσεις και προσγειώσεις αμερικανικών στρατιωτικών αεροσκαφών προς υποστήριξη των επιχειρήσεων στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν. Η Κύπρος ανταποκρίθηκε στις διεθνείς προσπάθειες να εμποδίσουν και να παγώσουν καταθέσεις τρομοκρατών, εφαρμόζοντας τις σχετικές εισηγήσεις της FATF και τις οδηγίες της ΕΕ».

Σημειώνει ότι το νομικό πλαίσιο της Κύπρου για την έρευνα και δίωξη τρομοκρατικών δραστηριοτήτων παραμένει σχετικά ασθενές, ενώ τονίζει τη στενή συνεργασία ΗΠΑ-Κύπρου για θέματα χρηματοδότησης τρομοκρατών και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Αναφορά κάνει στην παρουσία τόσο στις ελεύθερες περιοχές, δραστηριότητες του ΠΚΚ, οι οποίες γενικά περιορίζονται σε συγκέντρωση χρημάτων και διαμετακόμιση σε τρίτες χώρες.

«Οι αρχές πιστεύουν ότι υπάρχει μικρός κίνδυνος η ομάδα αυτή να πραγματοποιήσει επιχειρήσεις στην Κύπρο», ενώ τονίζει την εκπλήρωση από την Κύπρο των υποχρεώσεών της έναντι της ΕΕ, χαρακτηρίζοντας το ΠΚΚ τρομοκρατική οργάνωση.

Σε σχέση με τα κατεχόμενα, αναφέρει ότι «θέματα στάτους και αναγνώρισης περιορίζουν την ικανότητα των αρχών να συνεργαστούν στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Οι Τ/κ δεν μπορούν να υπογράψουν συνθήκες, συμφωνίες των Ηνωμένων Εθνών και άλλες διεθνείς συμφωνίες. Επιπλέον η διοικούμενη από Τ/κ περιοχή δεν διαθέτει το νομικό και θεσμικό πλαίσιο που είναι απαραίτητο για την αποτελεσματική καταπολέμηση του ξεπλύματος μαύρου χρήματος και της χρηματοδότησης τρομοκρατών».

Η έκθεση αναφέρει ότι παρά τους περιορισμούς, οι Τ/κ συνεργάστηκαν στην προώθηση συγκεκριμένων αντιτρομοκρατικών στόχων, αναφέροντας ως παράδειγμα το κλείσιμο της Πρώτης Εμπορικής Τράπεζας, μετά από πληροφορίες για παράνομη οικονομική δραστηριότητα.

Πηγή : http://www.typos.com.cy   01 Μαίου 2008

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.