Πέμπτη 28 Αυγούστου 2008

Norman Graebner, Richard Dean Burns, Joseph Siracusa, Reagan, Bush, Gorbachev: Revisiting the End of the Cold War. Praeger Security International, 200




Το έργο αυτό είναι ένα σύγχρονο χρονικό του Ψυχρού Πολέμου και, ταυτόχρονα, προσφέρει μία ανάλυση της εξωτερικής πολιτικής και ρητορικής των Ηνωμένων Πολιτειών και της Σοβιετικής Ένωσης κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980. Οι συγγραφείς εξετάζουν τις υποθέσεις που οδήγησαν σε κρίσιμες πολιτικές αποφάσεις καθώς επίσης και τη ρητορική που προσδιόρισε τις σχέσεις τους, όταν άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την ΕΣΣΔ. Στο βιβλίο, οι τρεις συγγραφείς υποστηρίζουν ότι ενώ η διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης ήταν κάτι που δεν επιδίωξε ο τελευταίος ηγέτης της χώρας, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ο τερματισμός του Ψυχρού Πολέμου ήταν μέσα στις προθέσεις του. Θα πρέπει να πιστωθεί στο Ρόναλντ Ρήγκαν το γεγονός ότι αναγνώρισε στον Γκορμπατσόφ τόσο την ειλικρίνεια όσο και την αποφασιστικότητα να αλλάξει τους προσανατολισμούς της σοβιετικής πολιτικής. Γι’ αυτό, ο Ρέιγκαν δέχθηκε τις φραστικές επιθέσεις των ιεράκων του αντικομμουνισμού για δήθεν δοσοληψίες με τον ηγέτη του κομμουνισμού. Ήταν όμως ο Γκορμπατσόφ που τελικά παραδέχθηκε δημόσια ότι οι υπερδυνάμεις «γοητεύθηκαν από ιδεολογικούς μύθους», οι οποίοι απέκλεισαν οποιαδήποτε ουσιαστική συζήτηση για την επίλυση διαφόρων πολιτικών θεμάτων, για περισσότερο από τέσσερις δεκαετίες. Εντυπωσιακή είναι η απόδειξη, όπως παρουσιάζεται στο βιβλίο, ότι ο Γκορμπατσόφ τράβηξε τον ιδεολογικό μανδύα του Ψυχρού Πολέμου που είχε παραλύσει τις ικανότητες της Μόσχας και της Ουάσιγκτον να επιλύσουν τις διαφορές τους. Αν και πολιτικά αδύνατος, ο Γκορμπατσόφ δεν υποχώρησε στην στρατιωτική υπεροχή των ΗΠΑ ούτε διαπραγματεύθηκε από θέση αδυναμίας. Με αυτόν τον τρόπο, ο τελευταίος σοβιετικός ηγέτης είχε να αντιμετωπίσει ακόμη μεγαλύτερο πολιτικό και φυσικό ρίσκο. Αυτό συνετέλεσε καθοριστικά στον ειρηνικό τερματισμό του Ψυχρού Πολέμου, γιατί χωρίς τον Γκορμπατσόφ, στην τελική φάση, το κρίσιμο αυτό στάδιο ίσως να ήταν διαφορετικό απ’ ό,τι ζήσαμε.

Ο Norman A. Graebner είναι καθηγητής Ιστορίας στο University of Virginia, ο Richard Dean Burns καθηγητής Ιστορίας στο California State University, Los Angeles και ο Joseph Siracusa καθηγητής διεθνούς διπλωματίας στο Royal Melbourne Institute of Technology.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.