Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2008

Paul J. Bolt, Su Changhe, Sharyl Cross (Eds), The United States, Russia, and China. Praeger Security International, 2008


Στη σύντομη εμπειρία που βίωσε ο κόσμος στην εποχή μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, πολλά έχουν γίνει για την ανάγκη ανταλλαγής πληροφοριών στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας αλλά, παράλληλα, έχει δοθεί μεγάλη έμφαση στη σκοπιμότητα του διαθρησκειακού διαλόγου μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων. Όμως, συγκριτικά λίγη προσοχή έχει δοθεί στο θέμα της διαπολιτισμικής συνεργασίας ως βασικής συνιστώσας των θεμάτων ασφαλείας που αντιμετωπίζει σήμερα το διεθνές σύστημα: τα ζητήματα που απασχολούν κυρίως τις σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Κίνας. Από την αμερικανική οπτική, η Ρωσία εκφράζει τον πρώην εχθρό της εποχής του Ψυχρού Πολέμου που έχει τις δυνατότητες να καταστεί σύμμαχος, ενώ η Κίνα θα μπορούσε να καταστεί είτε σύμμαχος είτε εχθρός ή ακόμη οικονομικός ανταγωνιστής, αναλόγως ποιον ακούτε να μιλά. Από τη ρωσική οπτική, οι ΗΠΑ είναι ο πρώην σύμμαχος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που μετατράπηκε σε εχθρό κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου και κατέστη η μοναδική υπερδύναμη τις τελευταίες δύο δεκαετίες, με μία δυναμική είτε ανάπτυξης συνεργασίας είτε σύγκρουσης, ενώ η Κίνα ακολούθησε μία πολιτική αρχικά συνεργασίας και στη συνέχεια ανταγωνισμού αποδυναμώνοντας το κομουνιστικό στρατόπεδο. Για τους Κινέζους, που είχαν σχέσεις συνεργασίας και αντιπαλότητας με τις δύο άλλες δυνάμεις, οι ΗΠΑ είναι σήμερα ένας πολύτιμος προμηθευτής πρώτων υλών όσο και μια τεράστια αγορά για τα κινέζικα προϊόντα, ενώ η Ρωσία, όπως και οι ΗΠΑ, είναι αντίπαλοί τους στον αγώνα επέκτασης της επιρροής σε άλλες διάφορες περιοχές και ιδιαίτερα στη Μέση Ανατολή. 

Με μια τέτοια περίπλοκη ιστορία και με ένα μέλλον γεμάτο με μία ευρεία γκάμα δυνατοτήτων, πως θα μπορούσαν τα τρία αυτά κέντρα ισχύος να συνεργαστούν για τη διαχείριση και την αντιμετώπιση των παγκοσμίων απειλών ασφάλειας; Το βιβλίο αυτό εξετάζει τα τρέχοντα βασικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων της απειλής που θέτει η Αλ Κάϊντα, των όπλων μαζικής καταστροφής, της ενεργειακής και περιβαλλοντικής ασφάλειας, των εθνοτικών και θρησκευτικών συγκρούσεων μέσα από τις προοπτικές της ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Κίνας.  
   
Ο Paul J. Bolt είναι καθηγητής πολιτικής επιστήμης στην Αμερικανική Ακαδημία Πολεμικής Αεροπορίας, Ο Su Changhe είναι καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Σαγκάη και η Sharyl Cross καθηγήτρια εθνικής ασφάλειας στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Ασφάλειας George Marshall της Γερμανίας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.