Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2008

Unequal Democracy


Larry Bartels

Unequal Democracy
Princeton University Press, 2008


Βιβλιοκριτική

Του Alan Blinder
The New York Times Book Review


Το βιβλίο “Unequal Democracy ” καταρρίπτει πολλούς μύθους σχετικά με την πολιτική στις σύγχρονες ΗΠΑ, χρησιμοποιώντας το ραγδαία αυξανόμενο χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών για να ρίξει άπλετο και συνάμα ενοχλητικό φως στις λειτουργίες της δημοκρατίας της Αμερικής. Ο Λάρυ Μπαρτέλς μας παρουσιάζει πως η αυξανόμενη ανισότητα δεν είναι απλώς το αποτέλεσμα των δυνάμεων της οικονομίας αλλά το προϊόν πολιτικών αποφάσεων ευρείας εμβέλειας μέσα στα πλαίσια ενός πολιτικού συστήματος που δυναστεύεται από κομματικές ιδεολογίες και τα συμφέροντα των πλουσίων.

Ο Μπαρτέλς καταδεικνύει ότι εκλελεγμένοι αξιωματούχοι ανταποκρίνονται στις απόψεις των πλουσίων αλλά παραβλέπουν τις απόψεις του φτωχού λαού. Συγκεκριμένα, μας δείχνει ότι οι Ρεπουμπλικάνοι πρόεδροι με την πολιτική τους επέφεραν πολύ λιγότερη αύξηση των εισοδημάτων της μεσαίας και της εργαζόμενης οικογένειας σε αντιθέση με την πλούσια οικογένεια συμβάλλοντας έτσι στην ραγδαία αύξηση της ανισότητας. Μας παρέχει αποκαλυπτικές μελέτες συγκεκριμένων θεμάτων που καταδεικνύουν πως συγκεκριμένες αλλαγές πολιτικών συνεισέφεραν στην ανισότητα, συμπεριλαμβανομένων των τεράστιων κυμάτων φοροδιακοπών της κυβέρνησης Μπους μεταξύ του 2001 και του 2003 και της διάβρωσης του κατώτατου μισθού. Τέλος, αντιπαραβάλλει στις συνηθισμένες εξηγήσεις του φαινομένου ψηφοφόρων να ψηφίζουν αντίθετα με τα οικονομικά τους συμφέροντα το επιχείρημα ότι οι ψηφοφόροι της εργατικής τάξης παρασύρονται λόγο ηθικών αρχών από τους Ρεπουμπλικάνους (βλ. αμβλώσεις, γάμοι ομοφυλοφίλων) υποστηρίζοντας ότι οι Ρεπουμπλικάνοι πρόεδροι έχουν αποδείξει ότι είναι πιο επιτυχημένοι στην όλη αύξηση των εισοδημάτων όταν πρόκειται να δημαγωγήσουν σε μυωπικούς ψηφοφόρους. 

Το βιβλίο “Unequal Democracy” αποτελεί ένα από πιο αξιόλογα παραδείγματα κοινωνικής επιστήμης. Μας προσφέρει μια ενδελεχή και ερευνητική ανάλυση των πολιτικών αιτιών και αντιδράσεων ως προς την αύξηση του χάσματος των μισθών στις ΗΠΑ και μια νηφάλια πρόταση της δυνατότητας του πολιτικού συστήματος των ΗΠΑ να παραμείνει πιστό στις δημοκρατικές του αξίες. 

Ο Ομπάμα μπορεί να επικοινωνήσει με τους ψηφοφόρους, σε σχέση με την οικονομία, χρησιμοποιώντας ως εγχειρίδιο την ιστορία. Θα πρέπει να αρχίσει διαβάζοντας το “Unequal Democracy ”. Ο μη-κομματικός και απολιτικός Μπαρτέλς με εμβριθή ανάλυση των Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων προέδρων καταδεικνύει με καταβαραθρωτικό τρόπο πώς οι Αμερικανοί μπορούν να οικοδομήσουν μια πιο δίκαιη και καλύτερη οικονομία.

O Larry Bartels είναι καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Princeton. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.