Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2008

Vatan (10 Οκτ. 2008)

Vatan (10 Οκτ. 2008)

Τουρκία και το Ισραήλ θα κάνουν ασκήσεις S-300 στο Ικόνιο

Σύμφωνα με το ρωσικό Τύπο, η Τουρκία και το Ισραήλ θα πραγματοποιήσουν ασκήσεις κατά των πυραυλικών συστημάτων S-300, τα οποία βρίσκονται στην κατοχή του “ε/κ τομέα” και του Ιράν. 

Πριν δέκα χρόνια, οι πύραυλοι S-300 είχαν δημιουργήσει κρίση στο τρίγωνο Τουρκίας – “ε/κ διοίκησης” – Ελλάδας. Οι πύραυλοι S-300, οι οποίοι υπήρχαν στον “ε/κ τομέα”, με την πίεση της Τουρκίας, του ΝΑΤΟ και ων ΗΠΑ, τοποθετήθηκαν στην Κρήτη.

Μια παρόμοια κρίση υπάρχει σήμερα και μεταξύ του τετραγώνου Ιράν – ΗΠΑ – Ρωσίας – Ισραήλ. Το Ιράν εκδήλωσε ενδιαφέρον να αγοράσει από τη Ρωσία το πυραυλικό αυτό σύστημα, προκειμένου να ενισχύσει την αεράμυνά του σε μια επίθεση των ΗΠΑ. Όμως, το Ισραήλ και οι ΗΠΑ ανησυχούν για το θέμα αυτό. Αν και η Ρωσία επανειλημμένως έχει δηλώσει ότι δεν υπάρχει κάποια συμφωνία με το Ιράν, εν τούτοις είναι γνωστό ότι στα παρασκήνια γίνονται κάποια παζαρέματα. 

Την περασμένη εβδομάδα υπήρξαν πληροφορίες ότι τα αμυντικά αυτά συστήματα έχουν ενοχλήσει την Τουρκία λόγω Κρήτης, και το Ισραήλ λόγω Ιράν. Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, η Τουρκία θα αγοράσει από τη Λευκορωσία και την Ουκρανία τρία διαφορετικά συστήματα πυραύλων S-300 και θα τα τοποθετήσει στο Ικόνιο. Σκοπός είναι να πετάξουν πάνω από τα συστήματα αυτά τα τουρκικά μαχητικά, προκειμένου να αποκτήσουν εμπειρίες για τις αδυναμίες και τις επιδόσεις τους.

Η απόφαση για την αγορά των συστημάτων αυτών, αξίας 100 εκατομμυρίων δολαρίων, είχε ληφθεί από την Εκτελεστική Επιτροπή του Υφυπουργείου Αμυντικής Βιομηχανίας στις 22 Ιουλίου. Τα συστήματα αυτά προβλέπεται να είναι SA-12 [έκδοση 300v], SA-10 [S-300] και επιπλέον SA-15 [πύραυλοι μικρού και μεσαίου βεληνεκούς]. 

Ο ρωσικός Τύπος, χθες, έθεσε επί τάπητος και έναν άλλο ισχυρισμό για τη συμφωνία αυτή. Η ιστοσελίδα News.ru, η οποία είναι γνωστή για την εγγύτητά της στο Κρεμλίνο, ανέφερε ότι στις ασκήσεις που θα πραγματοποιηθούν πάνω από τους S-300 στο Ικόνιο, μαζί με την τουρκική αεροπορία θα συμμετέχουν και μαχητικά της ισραηλινής. Ανέφερε, μάλιστα, ότι η Άγκυρα απάντησε «θετικά» στο σχετικό αίτημα του Ισραήλ. Με τον τρόπο αυτό, οι δύο χώρες θα δοκιμάσουν από κοινού το εν λόγω πυραυλικό σύστημα. Ως γνωστόν, η αεροπορική βάση του Ικονίου στο παρελθόν ήταν ο οικοδεσπότης της άσκησης «Αετός της Ανατολίας», όπου μαζί με την Τουρκία είχαν συμμετάσχει και μαχητικά του Ισραήλ, του Πακιστάν και του Μαρόκου.

Οι εγκαταστάσεις εκπαίδευσης είχαν εγκαινιαστεί το 2001 και είχαν εφοδιαστεί με ισραηλινής τεχνολογίας συστήματα ασκήσεων της εταιρείας LML. 

Αναφέρεται, τέλος, ότι το Ισραήλ και παλαιότερα είχε πραγματοποιήσει άσκηση στην Κρήτη πάνω από τους πυραύλους S-300. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.