Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2008

Η Τεχεράνη δεν βλέπει θερμά μια διαμεσολάβηση

Referans 20/11/2008

Του Mete Çubukçu


Η Τεχεράνη στην πρόταση διαμεσολάβησης του Ερντογάν μεταξύ «ΗΠΑ – Ιράν» έδειξε μια προσέγγιση σύμφωνα και με τα διπλωματικά ειωθότα, δηλαδή «με συγκρατημένη αισιοδοξία». Ενώ από τη μια πλευρά έδειξε θερμή προσέγγιση στην τουρκική πρόταση, από την άλλη ανέφερε ότι «τα προβλήματά μας με τις ΗΠΑ είναι πολύ βαθύτερα».

Όμως, οι πληροφορίες που προέρχονται από την Τεχεράνη, δείχνουν ότι η πρωτοβουλία αυτή θα μείνει στο επίπεδο της συγκρατημένης αισιοδοξίας. Τόσο τα ιρανικά ΜΜΕ, όσο και οι συντηρητικοί της εξουσίας, δεν προσδίδουν και μεγάλη σημασία στην πρόταση αυτή του Τούρκου Π/Θ.

Ο Periza Hafizi, ανταποκριτής του NTV στην Τεχεράνη, αναφέρει ότι η συντηρητική ιρανική κυβέρνηση βλέπει την Τουρκία ως προσκείμενη στις ΗΠΑ και το Ισραήλ. Κατά την άποψή της, δεν χρειάζεται την Τουρκία προκειμένου να συμφωνήσει με τις ΗΠΑ. Αν υπάρξει κάποια συνομιλία, αυτή πρέπει να πραγματοποιηθεί απευθείας και μέσω του Προέδρου Αχμεντινετζάντ.

Εξάλλου, ο Πρόεδρος του Ιράν για τις πρωτοβουλίες της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή, αλλά και για τη διαμεσολάβησή της στη διένεξη μεταξύ Ιράν – Συρίας, λέγοντας ότι «μπορεί να γίνει, διότι υπάρχει ανάγκη για τέτοιου είδους πρωτοβουλίες στην περιοχή», παρέκαμψε και το ερώτημα. Τότε, είχαμε γράψει – αναφέρει ο αρθρογράφος – ότι «το Ιράν δεν θέλει να παραχωρήσει το ρόλο του πρωταγωνιστή της περιοχής στην Τουρκία». Σήμερα στην Τεχεράνη κυριαρχεί η ίδια ατμόσφαιρα.

Ο Hafizi αναφέρει ότι σε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες αντιτίθεται κυρίως ο θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν Αγιατολλάχ Αλί Χομεϊνί. Διευκρινίζει ότι οι Ιρανοί θέλουν να καθίσουν ως ισότιμοι στο τραπέζι με τους Αμερικανούς και ότι, αν υπάρξει οποιαδήποτε συνομιλία, αυτή σκοπεύουν να την πραγματοποιήσουν κατά την περίοδο διακυβέρνησης του Αχμεντινετζάντ.

Στο ερώτημα αν η κυβέρνηση του ΑΚΡ τους προσδίδει παράλληλα και ένα αίσθημα ασφάλειας, η απάντηση είναι «όχι». Διότι τον Π/Θ Ερντογάν τον παρομοιάζουν με τον τέως Πρόεδρό τους Χατεμί. Οι συντηρητικοί δεν βλέπουν θερμά το ΑΚΡ. Τον Ιούνιο 2009 στο Ιράν θα διενεργηθούν προεδρικές εκλογές. Για το λόγο αυτό δεν επιθυμούν να αφήσουν τις ενδεχόμενες συνομιλίες με τις ΗΠΑ στα χέρια των μεταρρυθμιστών. Παράλληλα, φαίνεται ότι και ο τέως Πρόεδρος Χατεμί θα είναι και πάλι υποψήφιος.

Πάντως, το πραγματικό πρόβλημα εστιάζεται στο ποιος θα είναι ο κύριος παράγοντας της περιοχής και η κύρια τοπική δύναμη. Σύμφωνα με τα ΜΜΕ του Ιράν, η Τουρκία θέλει να υφαρπάξει το ρόλο αυτό. Παράλληλα, είναι αληθές ότι το Ιράν, κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα, έχει αυξήσει την πολιτική και στρατιωτική δραστηριότητά του. Μάλιστα έχουν ανέβει και οι «μετοχές» του και απέναντι στους Σουνίτες της περιοχής. Κατά συνέπεια, οι σχολιαστές της Τεχεράνης βλέπουν καχύποπτα την εμφάνιση στο προσκήνιο της Τουρκίας και ισχυρίζονται ότι αυτή στοχεύει στο να φρενάρει την άνοδο του Ιράν. Κατά την άποψη της Τεχεράνης, η καθοριστική δύναμη στην περιοχή είναι το Ιράν.

Κατά τους Ιρανούς, στην Τουρκία έχει δοθεί υπέρ του δέοντος σημασία στην πρόταση του Ερντογάν για διαμεσολάβηση. Διότι, αν λάβουμε υπόψη μας τις ειδήσεις που προέρχονται από το Ιράν, εκείνο το οποίο προκύπτει, είναι ότι “λογαριάζουμε χωρίς τον ξενοδόχο”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.