Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2008

Πεντάγωνο και CIA εναντίον της Αλ Κάϊντα



Των Eric Schmitt και Mark Mazzetti
New York Times


Σύμφωνα με πληροφορίες από ανώτατους Αμερικανούς αξιωματούχους, ο στρατός των ΗΠΑ προέβη, από το 2004, σε περίπου 12 μυστικές επιχειρήσεις εναντίον της Αλ Κάιντα στη Συρία, το Πακιστάν και αλλού, εκτελώντας εντολές που του δόθηκαν από το Πεντάγωνο. Εκτελεστές αυτών των επιχειρήσεων ήταν συνήθως μονάδες ειδικών δυνάμεων, οι οποίες είχαν λάβει σχετικές απόρρητες εντολές από τον τέως υπουργό Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, με τη συναίνεση βεβαίως, του απερχόμενου σήμερα προέδρου, Τζορτζ Μπους. Ο στρατός απέκτησε έτσι την εξουσία να επιτίθεται στην Αλ Κάιντα, σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, ακόμη και σε χώρες που δεν βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το 2006, Ομάδα Υποβρυχίων Καταστροφών του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, επιτέθηκε σε κρησφύγετο ανταρτών στην περιοχή Μπαζούρ του Πακιστάν. Η επιχείρηση εποπτεύονταν από αξιωματικούς της CIA σε πραγματικό χρόνο, μέσω κάμερας με την οποία ήταν εφοδιασμένο μη επανδρωμένο αεροσκάφος τύπου Predator, το οποίο υπερίπτατο της περιοχής. Οι περισσότερες επιχειρήσεις μακράς ακτίνας των ειδικών δυνάμεων έγιναν σε στενή συνεργασία με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες. Στην πιο πρόσφατη από αυτές, οι κομάντος του στρατού συνόδευσαν πράκτορες της CIA σε εκκαθαριστική επιχείρηση στο έδαφος της Συρίας, στις 26 Οκτωβρίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι -προς απογοήτευση των αξιωματικών των ενόπλων δυνάμεων- πολλές ακόμη επιδρομές τέτοιου τύπου που είχαν προγραμματιστεί, ακυρώθηκαν, είτε λόγω της υψηλής τους επικινδυνότητας είτε λόγω έλλειψης επαρκών στοιχείων για τους στόχους. Η New York Times έλαβε τις ανωτέρω πληροφορίες από έξι στελέχη των αμερικανικών υπηρεσιών αντικατασκοπείας, τα οποία, φυσικά, επιθυμούν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, λόγω της ευαισθησίας του θέματος. Ο Λευκός Οίκος και το Πεντάγωνο αρνήθηκαν να σχολιάσουν το παρόν δημοσίευμα. Λεπτομέρειες για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις, εκτός από αυτές που περιγράψαμε, δεν έγιναν γνωστές. Πάντως, κατέστη σαφές ότι δεν εκτελέστηκαν επιθέσεις μέσα στην ιρανική επικράτεια, παρά μόνο κάποιες αναγνωριστικές επιχειρήσεις.

Εκτός από την επιδρομή του 2006 στο Πακιστάν, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν να δώσουν λεπτομέρειες για τις προηγούμενες επιθέσεις, που δεν είχαν αποκαλυφθεί μέχρι τώρα. Αυτό που ξεκαθάρισαν είναι ότι δεν υπήρξαν επιθέσεις στο έδαφος του Ιράν, αλλά ότι κάποιοι εισηγήθηκαν την πραγματοποίηση αναγνωριστικών πτήσεων.

Το μυστικό έγγραφο που αύξανε την εξουσία του στρατού σε περιοχές εκτός των πεδίων της μάχης, ονομάζεται «Επιχειρησιακές Διαταγές για το Δίκτυο της Αλ Κάιντα». Πέραν της επίσπευσης των διαδικασιών έγκρισης για περιπόλους μακράς ακτίνας, το έγγραφο περιέγραφε και με σαφήνεια τα βήματα που θα έπρεπε να ακολουθηθούν σε περίπτωση που οι αμερικανικές ειδικές δυνάμεις σκοτώνονταν ή έπεφταν αιχμάλωτες σε εχθρικό έδαφος, εν ώρα μυστικής αποστολής. «Εάν, π.χ., ένα αμερικανικό ελικόπτερο καταρρίπτονταν τη στιγμή που κατευθυνόταν σε στόχο σε συριακό έδαφος, ξέραμε από πριν τι πρέπει να κάνουμε», αναφέρει αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.