Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2008

Οι πύραυλοι Σαχάμπ βρίσκονται ακόμη σε ανώτατο επίπεδο



Hürriyet (8/12/2008)


Του Şükrü Küçükşahin 

 

Όταν ο Πρωθυπουργός ανέφερε «εσύ θα διαθέτεις πυραυλικά όπλα, αλλά στην απέναντι πλευρά θα λες “εσύ μην τα διαθέτεις”», τότε αναρωτήθηκα εάν έχει αλλάξει κάτι στο Πολιτικό Έγγραφο Εθνικής Ασφάλειας. Διότι ο Ερντογάν με την αλλαγή, την οποία είχε πραγματοποιήσει στο Έγγραφο αυτό το 2005, είχε τοποθετήσει το Ιράν στο ανώτατο επίπεδο εξωτερικής απειλής λόγω των πυραύλων Σαχάμπ, που διαθέτει. Μάλιστα, η χώρα αυτή έχει ξεπεράσει ακόμη και την Ελλάδα, η οποία το 1983 ήταν επικεφαλής. 

Παλιά, στο Έγγραφο αυτό, η αναφορά που υπήρχε για την Ελλάδα, έλεγε: «Υπάρχει περίπτωση σύγκρουσης». Όμως, η αναφορά αυτή, το 2005 άλλαξε ως εξής: «... με τη χώρα, με την οποία συνεχίζονται κάποια προβλήματά μας». Το εν λόγω Έγγραφο, το οποίο έχει υπογραφεί και από τον Ερντογάν, έφερε στην επιφάνεια και το γεγονός ότι στις σχέσεις μας με το Ιράν, αν και παρουσιάζονται ως φιλικές, εντούτοις στην πραγματικότητα υποβόσκουν σοβαρές κρίσεις. 

Την εποχή εκείνη το βεληνεκές των πυραύλων Σαχάμπ έφθανε μέχρι την Κωνσταντινούπολη. Όταν μάλιστα στους πυραύλους αυτούς προστέθηκε και η δυνατότητα τοποθέτησης πυρηνικών κεφαλών, τότε το Ιράν για πρώτη φορά περιελήφθη στο ανωτέρω Έγγραφο, μάλιστα και με την υποσημείωση ότι «προκαλεί σοβαρή ανησυχία». Για το θέμα των πυραύλων Σαχάμπ, πέρσι είχε έρθει στην Άγκυρα αντιπροσωπεία από τις ΗΠΑ. Εδώ, πρέπει να σημειώσω ότι τέθηκαν επί τάπητος οι χάρτες και αναφέρθηκε ότι πλέον το βεληνεκές των πυραύλων αυτών φθάνει μέχρι την Ευρώπη.

Έτσι – αναφέρει ο αρθρογράφος – αποφάσισα να διερευνήσω εάν υπάρχει έκτοτε κάποια αλλαγή για το θέμα αυτό μέσα στο εν λόγω Έγγραφο. Με διπλωματικές εκφράσεις μου ανέφεραν περίπου τα εξής: «Το Ιράν, όσον αφορά την πυρηνική κρίση που υπάρχει, βραδυπορεί με τα Η.Ε., μάλιστα χρησιμοποιεί παρελκυστική τακτική. Διότι, σε τελική ανάλυση, επιθυμία του είναι η απόκτηση των όπλων αυτών. Ακριβώς στο σημείο αυτό και λόγω και των πυραύλων που διαθέτει, συνεχίζει να αποτελεί πρόβλημα για την Τουρκία. Η Τουρκία δεν μπορεί ποτέ να παραβλέψει το γεγονός αυτό. Για το λόγο αυτό, μετά το 2005 δεν υπάρχει κάποια νέα διαμόρφωση του Εγγράφου Εθνικής Ασφάλειας». 

Ούτως εχόντων των πραγμάτων, έκπληξη προκαλεί η στάση του Ερντογάν, ο οποίος είναι και ο κύριος υπεύθυνος για την τήρηση και υλοποίηση του Εγγράφου. Η συμπεριφορά του δείχνει ότι το Ιράν βρίσκεται εκτός της απειλής, συμπεριφορά που ακολουθείται και από άλλους κρατικούς παράγοντες. 

Τώρα, δεν γνωρίζουμε αν οι απόψεις αυτές έχουν γίνει αντικείμενο συζήτησης στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας [ΣΕΑ]. Όμως, πολλοί είναι αυτοί, οι οποίοι αναφέρουν ότι ο Ερντογάν την πρώτη απάντηση την έλαβε ήδη από τις ΗΠΑ. Μάλιστα το τηλεφώνημα Ομπάμα προς Γκιούλ, αμέσως μετά την εκλογή του πρώτου, καθώς και το γεγονός ότι μέχρι σήμερα ο Ομπάμα δεν αναζήτησε τον Ερντογάν, κατά την άποψή τους, είναι μία από τις ενδείξεις για την αντίδραση στην «υπεράσπιση του Ιράν» εκ μέρους του Ερντογάν. 

Ας αναφέρουμε και κάποια άλλα σημεία, αναφορικά με το θέμα της Εθνικής Ασφάλειας: Κατά την τελευταία για φέτος συνεδρίαση του ΣΕΑ, αναμένεται το TÜBİTAK να πραγματοποιήσει και μια παρουσίαση αναφορικά με την τεχνολογική του ανάπτυξη, αλλά και τη δυναμική του. Δηλαδή, η τεχνολογία θα αποτελεί πλέον θέμα εθνικής ασφάλειας. 

Συνεχίζονται οι τρεις σοβαρές ανησυχίες που υπάρχουν αναφορικά με τον Ομπάμα. Δηλαδή η οπτική θεώρησή του αναφορικά με το θέμα των ισχυρισμών περί αρμενικής γενοκτονίας, η αναφορά του περί «εισβολής» στην Κύπρο, αλλά και η περίπτωση ύπαρξης εσωτερικής αναταραχής στο Ιράκ, εάν οι ΗΠΑ αποχωρήσουν από την περιοχή δίχως να έχουν κατοχυρώσει την ασφάλεια της χώρας αυτής.  

Πάντως, το γεγονός ότι ο Ομπάμα δεν έκανε λόγο για επίθεση εναντίον του Ιράν είναι η θετική πλευρά του πράγματος. Θετικές είναι, επίσης, και οι συνομιλίες με την Αρμενία, αν και τη διαδικασία αυτή θα απαιτήσει ακόμη χρόνο. Το καλύτερο παράδειγμα, όμως, είναι αυτό, το οποίο δείχνει γιατί έχει πέσει σε δεύτερη μοίρα η αντίληψη περί ελληνικής απειλής:

«Οι πιθανότητες μιας σοβαρής σύγκρουσης με την Ελλάδα ήρθησαν μετά από δεκάδες συνομιλίες, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν. Πέρσι [πρόπερσι], ελληνικό F-16 κτύπησε από κάτω ένα τουρκικό F-16. Ο Έλληνας χειριστής ακόμη δεν έχει βρεθεί. Ο Τούρκος χειριστής, επειδή βρισκόταν από πάνω, μπόρεσε να εγκαταλείψει το αεροσκάφος και να διασωθεί. Η Ελλάδα προέβη αμέσως σε ανακοίνωση, η οποία ανέφερε ότι πρόκειται περί ατυχήματος. Τώρα, για σκεφθείτε εάν ανέφερε, όπως παλιά, ότι επρόκειτο για “επίθεση”. Η Τουρκία ακόμη θα ασχολούταν με το πρόβλημα αυτό»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.