Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2008

Έφαγαν τα χρήματα της ΜΙΤ

Yeni Şafak
(1/12/2008)


O δημοσιογράφος Αβνί Οζγκιουρέλ προέβη σε φοβερούς ισχυρισμούς αναφορικά με τη διαχείριση των χρημάτων της ΜΙΤ. Ο ανωτέρω υποστηρίζει:

• Επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της ΜΙΤ είχε τοποθετηθεί ο Εϊμούρ. Η μονάδα αυτή προκάλεσε μεγάλες ζημίες στην Τουρκία. Η ΜΙΤ για πρώτη φορά στην ιστορία της έπαιξε στο Χρηματιστήριο. Βούλιαξαν 300 δις. νέες τουρκικές λίρες. Ήταν χρήματα, τα οποία προέρχονταν από τα μυστικά κονδύλιο. Για το λόγο αυτό, το κουκούλωσαν.
• Ο Γιαβούζ Ατάτς και ο Εϊμούρ ίδρυσαν για τη ΜΙΤ μια εταιρεία εξαγωγών και υφαντουργίας. Τα χρήματα, τα οποία διατέθηκαν για τις δραστηριότητες αυτές βούλιαξαν. Η ΜΙΤ ρεζιλεύτηκε. Έδωσαν στα χέρια όλων κόκκινα και πράσινα διαβατήρια.
• Έδωσαν χρήματα στους Τσατλί, Κιρτζί και Τσακιτζί, οι οποίοι έλεγαν “θα εξαφανίσουμε την ΑΣΑΛΑ και θα σκοτώσουμε τον Ντουρσούν Καρατάς”. Τα χρήματα αυτά χάθηκαν στα καζίνο της Ελβετίας, καθώς και στα μπαρ και στα νυκτερινά κέντρα.
• Λέγοντας ότι “θα διενεργήσουμε επιχείρηση εναντίον του Οτζαλάν”, έλαβαν μεγάλα ποσά από τα μυστικά κονδύλια. Η δουλειά αυτή μετατράπηκε σε μεγάλη ληστεία. Έδωσαν χρήματα στους ξένους μισθοφόρους στρατιώτες. Ο Οτζαλάν δεν έπαθε τίποτε.
• Ο Βελί Κιουτσούκ ήταν ένα άτομο που ακόμη και στρατηγοί τρόμαζαν όταν τον καλούσαν στο τηλέφωνο. Εξάλλου, είναι αυτός, ο οποίος έχει ιδρύσει και την οργάνωση της Χεζμπολλάχ. Τι άλλο να γίνει; Αυτές είναι οι οργανώσεις, οι οποίες έχουν φέρει τα πάνω κάτω στην Τουρκία.


Milliyet
(1/12/2008)

Η έκθεση της ΕΕ για την Τουρκία

Η Έκθεση που ετοίμασε η εισηγήτρια επί θεμάτων Τουρκίας, Ολλανδή Ευρωβουλευτής Ruijten, για την Τουρκία βρίθει μηνυμάτων, τα οποία δείχνουν ότι αρχίζει να εξασθενεί η πειστικότητα του κυβερνώντος κόμματος AKP, όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα της Ε.Ε. και τις πολιτικές μεταρρυθμίσεις. Το γεγονός πως, ενώ συνεχώς η κυβέρνηση υπόσχεται, τελικά δεν περνάει από τα λόγια στα έργα, οδήγησε στο να ετοιμάσει η κ. Ruijten την Έκθεση αυτή, στην οποία έχει αυξήσει σε σοβαρό βαθμό τις επικρίσεις της. Επίσης, το γεγονός ότι σε ένα μεγάλο μέρος της παραγράφου σχετικά με τα πολιτικά κριτήρια δίνεται μήνυμα «λύπης και ανησυχίας», δείχνει ότι έχει μειωθεί το κύρος της τουρκικής κυβέρνησης και φαίνεται πλέον ξεκάθαρα ότι μειώθηκε επίσης και η ταχύτητα στην πραγματοποίηση και την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Η εν λόγω Έκθεση αναφέρεται και στην υπόθεση Εργκενεκόν, για την οποία επισημαίνονται τα δικαιώματα των κατηγορουμένων, ενώ γίνεται έκκληση για δίκαιη εκδίκαση της υπόθεσης. Στην Έκθεση υπογραμμίζεται ότι προκαλούν ανησυχία οι πληροφορίες πως οι κατηγορούμενοι συχνά υφίστανται κακομεταχείριση. Στο σχέδιο της Έκθεσης, που αποτελείται από 47 άρθρα, αναφέρεται 14 φορές η λέξη «λυπούμεθα», 12 φορές η λέξη «ανησυχούμε» και μόνο 10 φορές η φράση «αισθανόμαστε ικανοποίηση». Η Ruijten, κατά την ομιλία της, είπε ότι «περιμένει από την κυβέρνηση της Τουρκίας εφαρμογή και όχι λόγια», υπενθυμίζοντας στην Άγκυρα τις υποχρεώσεις της.


CNN Türk
(2/12/2008)

Αποπομπές από το στρατό

Συνήλθε την Τρίτη (2 Δεκεμβρίου) το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο (YAŞ) για τις χειμερινές εργασίες του και σε ανακοίνωση, που εξεδόθη στη συνέχεια, αναφέρθηκε ότι 24 άτομα στρατιωτικού προσωπικού αποπέμφθηκαν από τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις μετά από απόφαση του εν λόγω Συμβουλίου. Εξ αυτών τα 19 άτομα στρατιωτικού προσωπικού αποπέμφθηκαν για λόγους ηθικής και εμπλοκής τους σε υποθέσεις ναρκωτικών, ενώ 5 άτομα στρατιωτικού προσωπικού αποπέμφθηκαν λόγω οπισθοδρομικής συμπεριφοράς. Η απόφαση αυτή ελήφθη βάσει της αρχής της πλειοψηφίας. Οι αποφάσεις που ελήφθησαν κατά τη συνεδρίαση του Ανωτάτου Στρατιωτικού Συμβουλίου, πριν ανακοινωθούν, εστάλησαν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για επικύρωση. Ο πρωθυπουργός Ερντογάν και ο Υπουργός Άμυνας Γκιονούλ έθεσαν τις επιφυλάξεις τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.