Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2009

Η διαφθορά κυβερνά το Αφγανιστάν


 
Του Dexter Filkins
New York Times 


Φαίνεται ότι όλα έχουν το τίμημά τους όταν πρόκειται για τη διακυβέρνηση του Αφγανιστάν, αυτής της σπαρασσομένης και κατακερματισμένης χώρας. Θέλεις να γίνεις αρχηγός της αστυνομίας στην επαρχία; Θα σου κοστίσει περίπου 100.000 δολάρια. Θέλεις να οδηγήσεις ένα κομβόι φορτηγών φορτωμένο με καύσιμα κατά μήκος της χώρας; Να είσαι έτοιμος να πληρώσεις 6.000 δολάρια για κάθε όχημα, έτσι η αστυνομία δεν θα δώσει την πληροφορία στους Ταλιμπάν. Θέλεις να κερδίσεις μια δικαστική μάχη για την ιδιοκτησία του σπιτιού σου; Κοστίζει περί τα 25.000 δολάρια, ανάλογα με τον δικαστή. 

«Είναι ντροπή, αλλά θα τους δωροδοκήσω», ομολόγησε ο Μοχάμεντ Ναΐμ, καθηγητής Αγγλικών, ο αδελφός του οποίου συνελήφθη πρόσφατα, ενώ η αστυνομία ζητεί 4.000 δολάρια για να τον αφήσουν ελεύθερο. «Όλα είναι πιθανά σε αυτή τη χώρα πια».

Με τη βοήθεια δισεκατομμυρίων δολαρίων αμερικανικής και άλλης ξένης υποστήριξης, η κυβέρνηση του Αφγανιστάν έχει βυθιστεί στη διαφθορά. Από τον πιο απλό τροχονόμο έως τα μέλη της οικογένειας του προέδρου Χαμίντ Καρζάι, το κράτος που χτίστηκε πάνω στα συντρίμμια του καθεστώτος των Ταλιμπάν προ επταετίας σήμερα φαίνεται ότι υπάρχει για να θησαυρίζουν αυτοί που το διοικούν. 

Σειρά ερευνών έχει δείξει ότι πρόσωπα των υψηλότερων κλιμακίων της κυβέρνησης Καρζάι, περιλαμβανομένου του αδελφού του ίδιου του προέδρου, Αχμέντ Γουαλί Καρζάι, εμπλέκονται στο εμπόριο οπίου. Στους δρόμους και τα κυβερνητικά γραφεία, ζήτημα είναι εάν υπάρχει έστω και μια δημόσια συναλλαγή που να λαμβάνει χώρα χωρίς να απαιτεί δωροδοκία.

Η διαφθορά, που αναγνωρίζεται επισήμως από τον πρόεδρο Καρζάι, έχει συμβάλλει στην κατάρρευση της λαϊκής εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση και στην ενίσχυση των Ταλιμπάν. «Όλοι οι πολιτικοί σ’ αυτήν τη χώρα έχουν αποκτήσει τα πάντα, βουνά από λεφτά», δήλωσε σε ομιλία του, τον Νοέμβριο, ο πρόεδρος Καρζάι. «Ο Θεός ξέρει, η κατάσταση έχει ξεφύγει από τον έλεγχο. Οι τράπεζες του κόσμου είναι γεμάτες από τα χρήματα των ηγετών μας». 

Η παρακμή της Αφγανικής κυβέρνησης αποτελεί ίσως την πλέον υποτιμημένη πρόκληση που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο Μπαράκ Ομπάμα στο Αφγανιστάν. Θα πρέπει να σώσει την κυβέρνηση όχι μόνο από τους Ταλιμπάν, αλλά και από τον εαυτό της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.