Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2009

Έγγραφο στρατηγικής μεταξύ Τουρκίας – Κοσόβου



NTV 
(14/1/2009)

Έγγραφο στρατηγικής μεταξύ Τουρκίας – Κοσόβου


Ο Υπουργός Εξωτερικών Αλί Μπαμπατζάν είπε ότι η Τουρκία έχει επαφές σε διάφορα επίπεδα με το Κοσσυφοπέδιο και ότι, ακόμη και στις πλέον δύσκολες συνθήκες, οι επαφές αυτές δεν διακόπτονται, σημειώνοντας ότι εκείνο το οποίο είναι σημαντικό είναι το περιεχόμενο των διμερών συναντήσεων. 

Ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Κόσοβο συναντήθηκε με τον ομόλογό του Χουσεϊνί, με τον οποίο και υπέγραψαν δύο συμφωνίες. 
Η πρώτη αφορά το έγγραφο στρατηγικής, το οποίο καθορίζει τις βασικές αρχές της συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας – Κοσόβου και το οποίο προβλέπει την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων των δύο χωρών. Η δεύτερη συμφωνία αφορά την αμοιβαία απαλλαγή θεωρήσεων, προκειμένου να διευκολυνθούν οι επισκέψεις των πολιτών των δύο χωρών. 


Referans 
(15/1/2009)

Η Τουρκία έχει παραδοθεί στη Ρωσία

Του Yiğit Bulut


Υπάρχει κίνδυνος να εξαρτηθεί η Τουρκία εξολοκλήρου από τη Ρωσία σε θέματα ενέργειας, κυρίως εάν και εφόσον γίνει τελικά δεκτή η προσφορά της ρωσοτουρκικής κοινοπραξίας Atomstroy Εxport-Inter Rao-Park Teknik, μοναδικού προσφοροδότη στο διαγωνισμό για την κατασκευή κέντρου πυρηνικής ενέργειας στο Akkuyu της Μερσίνης.

Τα κοινά σχέδια της Τουρκίας, τόσο με την Ε.Ε. όσο και με τη Ρωσία, πρέπει να υλοποιούνται με όρους αμοιβαιότητας και ισότητας, έχουν ως εξής:
1. - Η στρόφιγγα του φυσικού αερίου στην Τουρκία βρίσκεται εξολοκλήρου σε ρωσικά χέρια. Βεβαίως, υπάρχουν κάποιοι εναλλακτικοί σχεδιασμοί με το Ιράν, όμως σήμερα η κύρια προσφορά έχει ως πηγή τη Ρωσία. 
2. - Άνω του 40% της παραγωγής της τουρκικής ηλεκτρικής ενέργειας εξασφαλίζεται από το φυσικό αέριο, κάτι το οποίο σημαίνει ότι η χώρα δεν εξαρτάται από τη Ρωσία μόνο στο φυσικό αέριο, αλλά λόγω και του κακού προγραμματισμού, εξαρτάται από τη Μόσχα και σε θέματα ηλεκτρικής ενέργειας.
3. - Αν γίνει δεκτή και η ρωσική προσφορά για την κατασκευή πυρηνικού κέντρου, τότε όλη η παραγωγή της τουρκικής ενέργειας θα περάσει στα χέρια της Ρωσίας. Ποια, όμως, κυρίαρχη χώρα παραδίδει στα χέρια μιας άλλης χώρας όλη την ασφάλεια της ενεργειακής της παραγωγής; 

Σύμφωνα με τον Bulut, ο διαγωνισμός για το πυρηνικό κέντρο του Akkuyu πρέπει να ακυρωθεί, διότι σε διαφορετική περίπτωση η Τουρκία θα μπει σε έναν πολύ επικίνδυνο δρόμο, διατρέχοντας τον κίνδυνο να οδηγηθεί στην εξάρτηση από μια άλλη χώρα, όσον αφορά την ενεργειακή της επάρκεια. Σε καμμία περίπτωση στο Akkuyu δεν πρέπει να επαναληφθεί το ίδιο σφάλμα, που διαπράχθηκε στην περίπτωση του αγωγού Ναμπούκο, όπου για άγνωστους λόγους η Τουρκία παρέδωσε – κατά τον αρθρογράφο – όλα τα δικαιώματά της σε μια αυστριακή εταιρεία. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.