Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2009

Από το Γκουαντάναμο στην Αλ Κάιντα



Του Robert F. Worth 
International Herald Tribune 

Η επανεμφάνιση πρώην κρατουμένου του Γκουαντάναμο, ως υπαρχηγού αυτή τη φορά της Αλ Κάιντα στην Υεμένη, υπογραμμίζει τις δυσκολίες που εμπεριέχει η εφαρμογή του προεδρικού διατάγματος του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για κλείσιμο της φυλακής του Γκουαντάναμο στην Κούβα, μέσα σε ένα χρόνο από σήμερα.

Ο Σαΐντ Αλί αλ Σιχρί, ύποπτος για συμμετοχή στη βομβιστική ενέργεια κατά της αμερικανικής πρεσβείας στην πρωτεύουσα της Υεμένης, Σανάα, τον Σεπτέμβριο με 16 νεκρούς, απελευθερώθηκε το 2007 από το Γκουαντάναμο και απελάθηκε στη Σαουδική Αραβία. Εκεί, κρατήθηκε σε «κέντρο σωφρονισμού», όπου παρακολούθησε πρόγραμμα αναμόρφωσης για πρώην μέλη ισλαμικών οργανώσεων, προτού κάνει και πάλι την εμφάνισή του στην Υεμένη, ως ανώτατο στέλεχος της τοπικής οργάνωσης της Αλ Κάιντα. Τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει ο Αλ Σιχρί στην Αλ Κάιντα επιβεβαιώνει η ίδια η οργάνωση σε διαδικτυακό ανακοινωθέν της, αλλά και ειδικοί της τρομοκρατίας στην Ουάσιγκτον.

Η αποκάλυψη έρχεται να ενισχύσει τις ενστάσεις που εξέφρασαν Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές για το προεδρικό διάταγμα του προέδρου Ομπάμα, υποστηρίζοντας ότι η πρωτοβουλία είναι επικίνδυνη, εφόσον δεν έχει ληφθεί η κατάλληλη μέριμνα για τους επικίνδυνους αποφυλακισθέντες. Σχεδόν οι μισοί από τους κρατουμένους στο Γκουαντάναμο είναι από την Υεμένη, ενώ η αποφυλάκισή τους εξαρτάται από τη δημιουργία «προγράμματος αναμόρφωσης», αντίστοιχου με το σαουδαραβικό, που θα χρηματοδοτείται εν μέρει από την Ουάσιγκτον. «Το δίδαγμα είναι ότι όποιος “υποδέχεται” πρώην κρατουμένους στο Γκουαντάναμο, πρέπει να τους προσέχει πολύ καλά», λέει Αμερικανός αξιωματούχος.

Ο 35χρονος Αλ Σιχρί εκπαιδεύθηκε στο αντάρτικο πόλεων σε στρατόπεδο του Αφγανιστάν, σύμφωνα με στοιχεία από τον φάκελό του, που φυλάσσεται στο Πεντάγωνο. Δύο εβδομάδες μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, ο Αλ Σιχρί ταξίδεψε στο Αφγανιστάν, μέσω Μπαχρέιν και Πακιστάν, για να προσφέρει εθελοντικά τις υπηρεσίες του σε υπηρεσίες αρωγής, όπως είπε στην ανάκρισή του. Τον Οκτώβριο του 2001, τραυματίστηκε σε αεροπορικό βομβαρδισμό και νοσηλεύθηκε σε πακιστανικό νοσοκομείο για ενάμιση μήνα.

Τα αρχεία των αμερικανικών διωκτικών υπηρεσιών αναφέρουν ότι ο Αλ Σιχρί είχε συναντήσεις με «εξτρεμιστική ομάδα» στο Ιράν, μέλη της οποίας βοήθησε να εισέλθουν παράνομα στο Αφγανιστάν. Ο ίδιος υποστήριξε κατά τη διάρκεια της ανάκρισής του ότι ταξίδεψε στο Ιράν για να αγοράσει χαλιά. «Ο κρατούμενος δήλωσε ότι θέλει να επαναπατριστεί στη Σαουδική Αραβία, για να εργαστεί και πάλι στο οικογενειακό κατάστημα χαλιών που διατηρεί ο πατέρας του», αναφέρει η έκθεση των ανακριτών στο Γκουαντάναμο, που οδήγησε στην αποφυλάκιση του Αλ Σιχρί.

Το «παράρτημα» της Αλ Κάιντα στην Υεμένη ευθύνεται για σημαντικό αριθμό τρομοκρατικών επιθέσεων, με κορύφωσή τους την επίθεση με παγιδευμένο όχημα κατά της αμερικανικής πρεσβείας στη Σανάα με 16 νεκρούς τον Σεπτέμβριο του 2008. Οι επιτιθέμενοι χρησιμοποίησαν στολές αστυνομικών, πλησίασαν στην πύλη της πρεσβείας και πυροδότησαν τις βόμβες, που είχαν κρύψει σε δύο αυτοκίνητα.

Την ίδια στιγμή, σοβαρά προβλήματα έχουν ανακύψει στη σχέση Ουάσιγκτον – Σανάα, καθώς Αμερικανοί αξιωματούχοι κατηγορούν την Υεμένη για αποφυλάκιση επικίνδυνων τρομοκρατών, ορισμένοι από τους οποίους καταζητούνται από τις αμερικανικές αρχές.

The New York Times Syndicate

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.