Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2009

Οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις εδώ και τέσσερις μήνες διενεργούν μια μεγάλη ανάκριση στο εσωτερικό τους

Hürriyet 

(17/2/2009)

Του Mehmet Ali Birand 

Μετά τη δημοσίευση του προηγούμενου άρθρου μου, ένας ε.α. ανώτατος αξιωματικός, ο οποίος παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις μέσα στις ΤΕΔ, μου ανέφερε: «Είμαι βέβαιος ότι το Γενικό Επιτελείο εδώ και 4 μήνες έχει αρχίσει έρευνα για όλα τα θέματα που βρίσκονται στην επικαιρότητα».

Επειδή απόρησα αναζήτησα την επιβεβαίωση της πληροφορίας αυτής και από άλλες πηγές. Πράγματι, το Γενικό Επιτελείο έχει αρχίσει αθόρυβα μια μεγάλη έρευνα, η οποία αφορά τα εξής κεφάλαια:

● Ποιος ε.ε. αξιωματικός έχει σχέση και με ποιο σωματείο. Το σωματείο αυτό τι είδους δραστηριότητες έχει.
● Ποιος ε.α. ανώτατος διοικητής έχει σχέση και με ποιο σωματείο, ποιος και σε ποια εφημερίδα αρθρογραφεί ή σε ποιο τηλεοπτικό σταθμό εμφανίζεται. [Σύμφωνα με δικές μου πληροφορίες ορισμένοι ε.α. αξιωματικοί έχουν προειδοποιηθεί τόσο για τα λεγόμενά τους, όσο και για τις δραστηριότητές τους, με την επισήμανση να απέχουν από τέτοιου είδους δραστηριότητες. Η πλειοψηφία αυτών έλαβε σοβαρά υπόψη την προειδοποίηση, άλλοι πάλι όχι].
● Διερευνώνται οι τάσεις και οι σχέσεις αυτών που έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες αναφορικά με επιχειρήσεις, αλλά και σε πληροφορίες διαβαθμισμένου χαρακτήρα.
● Οι ισχυρισμοί για ατασθαλίες σε διαγωνισμούς, αλλά και σε αγοραπωλησίες. 
● Οι κομματικές, αλλά και οι ιδεολογικές τάσεις τόσο του πολιτικού προσωπικού των ΤΕΔ, όσο και των ε.ε. αξιωματικών. 

Μια άλλη απόφαση, η οποία με εξέπληξε, είναι και η διερεύνηση της υπόθεσης των «Ημερολογίων των Πραξικοπημάτων» του πρώην Αρχηγού των ναυτικών δυνάμεων Özden Örnek Ως γνωστόν, στα ημερολόγια αυτά είχε καταγραφεί ότι την περίοδο 2003 - 2005 σχεδιαζόταν πραξικόπημα εναντίον της θρησκευτικής αντίδρασης, το οποίο όμως δεν πραγματοποιήθηκε, διότι δεν υπήρξε η κατάλληλη υποστήριξη από τον τότε Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου. Είναι τα γνωστά σχέδια πραξικοπήματος, τα οποία έφεραν την κωδική ονομασία «Sarıkız» και «Ayışığı».

Τώρα, βέβαια, μπορεί να αναρωτηθείτε γιατί το Γενικό Επιτελείο δεν ανακοινώνει τις ενέργειές του αυτές. Κάτι τέτοιο δεν θα ικανοποιούσε την κοινή γνώμη;

Το έχω αναφέρει και άλλοτε ότι ο Μπασμπούγ, αν και είναι περισσότερο ανοικτός σε σύγκριση με τους προκατόχους του, εντούτοις όσον αφορά το θέμα των δημοσίων σχέσεων συνεχίζει να είναι ακόμη επιφυλακτικός. Προτιμά να είναι κλειστός στον εαυτό του. Συνεχίζουν οι παλιές συνήθειες.

Προτιμά να λύνει τα θέματα, πριν αυτά επεκταθούν περισσότερο. Αν και γνωρίζει να χρησιμοποιεί αρκετά καλά το θέμα της επικοινωνίας, εντούτοις όταν η υπόθεση ανάγεται στην ίδια τη δομή των ΤΕΔ, τότε προτιμά να κρατά τη σιωπή του. Σε κάθε περίπτωση, είναι γεγονός ότι όσο υπάρχει διαφάνεια, τόσο θα αυξάνεται και η αξιοπιστία του, αλλά και η εκτίμηση, την οποία τρέφει η κοινή γνώμη στο πρόσωπό του.

1 σχόλιο:

  1. Το μπλογκ σας είναι από τα πιο καλά που υπάρχουν. Σωστά και αντικειμενικά ενημερωμένο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.