Δευτέρα 16 Μαρτίου 2009

Η επάνοδος της Γαλλίας στο ΝΑΤΟ


The Guardian
Την αποχώρηση της Γαλλίας από τις ενιαίες αμυντικές δομές του ΝΑΤΟ ανακοίνωνε σε σύντομη, αλλά ευγενική επιστολή, ο Γάλλος πρόεδρος Σαρλ Ντε Γκωλ στον Αμερικανό ομόλογό του, Λίντον Τζόνσον, πριν από 43 χρόνια. Η χώρα του, έγραφε ο στρατηγός Ντε Γκωλ, «χρειάζεται να επανακτήσει την πλήρη εθνική κυριαρχία πάνω σε όλη την επικράτεια», ενώ η απόφασή του συνοδεύθηκε από κλείσιμο των ΝΑΤΟϊκών αρχηγείων στο Παρίσι και την εκκένωση και απομάκρυνση όλωντων αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων επί γαλλικού εδάφους. Εκτοτε, οι Γάλλοι εκτιμούν ότι η χαλαρή σχέση, που διατηρούν με το ΝΑΤΟ, αποτελεί εγγύηση της επιχειρησιακής τους αυτονομίας και απόδειξη της επίμονης άρνησής τους να αποδεχθούν την παγκόσμια αμερικανική κηδεμονία.
Το βράδυ της Τετάρτης, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, πραγματοποίησε την πιο βαρυσήμαντη συμβολική του κίνηση, ανακοινώνοντας την επάνοδο της χώρας του στην ενιαία αμυντική δομή του ΝΑΤΟ, ανατρέποντας την τολμηρή πρωτοβουλία του πολιτικού του προτύπου, του στρατηγού Ντε Γκωλ.
Σε μια γεμάτη πάθος ομιλία στο ιστορικό κτίριο της Στρατιωτικής Σχολής του Παρισιού, ο κ. Σαρκοζί δήλωσε ότι η επάνοδος της Γαλλίας στις αμυντικές δομές του ΝΑΤΟ είχε καθυστερήσει υπερβολικά. Απέρριψε δε ως «ψεύδη» τους φόβους των πολιτικών του αντιπάλων ότι η γαλλική πολιτική ανεξαρτησία θα θυσιασθεί τώρα στον βωμό των αμερικανικών συμφερόντων.

Αυτο-εξορία
«Ενα έθνος που στέκεται μόνο, είναι ένα έθνος χωρίς επιρροή», είπε ο Γάλλος πρόεδρος, αναφερόμενος στην αυτο-εξορία της Γαλλίας από τη στρατιωτική διοίκηση του ΝΑΤΟ, την περίοδο κορύφωσης του Ψυχρού Πολέμου, ενώ προσέθεσε ότι είναι λογικό η Γαλλία -τέταρτη στην κατάταξη των κρατών που συνεισφέρουν στρατεύματα στις επιχειρήσεις της Συμμαχίας και επικεφαλής σε αποστολές σε Κόσοβο και Αφγανιστάν- να εδραιώσει την επιρροή της στο ΝΑΤΟ, αναλαμβάνοντας τη θέση που δικαιωματικά της ανήκει στον σχεδιασμό και την εκπόνηση της συμμαχικής πολιτικής.
Ο πρόεδρος δήλωσε ότι η Γαλλία δεν πιστεύει πια στην «αναμονή έξω από την πόρτα», την ώρα που λαμβάνονται κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον της Συμμαχίας, που επηρεάζουν άμεσα τη γαλλική αμυντική ανεξαρτησία. «Πρέπει να πάψουμε να αυταπατώμεθα, νομίζοντας ότι με το να θάβουμε τα κεφάλια μας στην άμμο, είμαστε ικανοί να προστατεύσουμε το παραμικρό», είπε στην ομιλία του ο κ. Σαρκοζί.

Δημοσκοπήσεις
Η επάνοδος της Γαλλίας στη ΝΑΤΟϊκή οικογένεια δεν θα αλλάξει τίποτα σε επιχειρησιακό επίπεδο στο Αφγανιστάν, όπου η χώρα συνεισφέρει 28.000 στρατιώτες. Η ιστορική πρωτοβουλία, όμως, συναντά παρόλα αυτά τις έντονες αντιδράσεις του γαλλικού πολιτικού κόσμου, όπου η καχυποψία γύρω από το ΝΑΤΟ είναι βαθιά ριζωμένη. Αν και δύο δημοσκοπήσεις, που δημοσιεύθηκαν στο γαλλικό Τύπο αυτή την εβδομάδα, δείχνουν ότι το ήμισυ των Γάλλων υποστηρίζουν την επάνοδο της χώρας τους στις αμυντικές δομές της Συμμαχίας, οι πολιτικοί παράγοντες της χώρας παραμένουν διχασμένοι.
Η γαλλική Αριστερά και το Κέντρο, καθώς και οι σκληροί γκωλικοί στο κυβερνών κεντρο-δεξιό UMP, προειδοποιούν ότι η Γαλλία δεν θα μπορεί πια να συνάπτει δικές της διπλωματικές συμμαχίες, που θα τη διαχωρίζουν στο διεθνές πεδίο από την πολιτική της Ουάσιγκτον. Ο Ζαν-Πιερ Γκραν, κεντροδεξιός βουλευτής, προειδοποίησε λέγοντας ότι στη διεθνή σκηνή, η πρωτοβουλία Σαρκοζί θα μοιάζει με απόπειρα της Γαλλίας να ενταχθεί στην «αμερικανική πολεμική μηχανή». Αλλα μέλη του κυβερνώντος κόμματος κατηγόρησαν τον πρόεδρο Σαρκοζί για προδοσία των ιδεωδών του στρατηγού Ντε Γκωλ. Ο Σοσιαλιστής βουλευτής και πρώην στενός συνεργάτης του προέδρου Φρανσουά Μιτεράν, Ζαν-Λουί Μπλανκό είπε ότι η Γαλλία θα υποχρεωθεί να εγκαταλείψει την ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική της και θα αποδυθεί σε αγώνα με στόχο να ξεπεράσει τη Βρετανία ως το «αγαπημένο σκυλάκι των Αμερικανών», ενώ προσέθεσε ότι οι κίνδυνοι για τη Γαλλία θα είναι μεγάλοι, εφόσον η χώρα γίνει «μέρος του δυτικού μπλοκ εναντίον του αραβικού και μουσουλμανικού κόσμου». Ο πρόεδρος Σαρκοζί απέρριψε, όμως, τις εκτιμήσεις, που θέλουν τη Γαλλία να εμποδίζει τον πόλεμο στο Ιράκ το 2003, εάν ήταν ήδη μέλος των αμυντικών δομών του ΝΑΤΟ.

Ψήφος εμπιστοσύνης
Σε μία προσπάθεια να εξουδετερώσει την εσωκομματική αντίδραση, ο πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν χαρακτήρισε την ψήφο της ερχόμενης εβδομάδας στην εθνοσυνέλευση για την επάνοδο στο ΝΑΤΟ, ως ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του, απειλώντας να παραιτηθεί, στην απίθανη περίπτωση κυβερνητικής ήττας.
Ο κ. Σαρκοζί σκοπεύει να γιορτάσει τη γαλλική επάνοδο στο ΝΑΤΟ, κατά τη διάρκεια της επετειακής συνόδου κορυφής για τα 60χρονα της Συμμαχίας τον ερχόμενο μήνα στο Στρασβούργο και το Κελ της Γερμανίας, αλλά και με συμβολική επίσκεψη στις παραλίες της Νορμανδίας, μαζί με τον Μπαράκ Ομπάμα. Ο κ. Σαρκοζί επανέλαβε την Τετάρτη ότι το Παρίσι είναι «φίλος» των ΗΠΑ, που έσπευσαν σε βοήθεια της γαλλικής δημοκρατίας, σε δύο παγκόσμιους πολέμους.
Ο ειδικός αμυντικών θεμάτων στο ινστιτούτου IISS, Ζαν-Πιέρ Μολνί, λέει: «Η επάνοδος στη διοίκηση του ΝΑΤΟ δεν θα αλλάξει τίποτα σε ό,τι αφορά τη γαλλική πολιτική. Πρόκειται περισσότερο για ζήτημα εντυπώσεων που έχουν να κάνουν κυρίως με τη Μέση Ανατολή. Οι αραβικές χώρες μπορεί να εκτιμήσουν ότι το Παρίσι συντάσσεται πια με την Ουάσιγκτον, έχοντας εγκαταλείψει τη “γαλλική ιδιαιτερότητα” στην εξωτερική του πολιτική, ενώ στη Γαλλία ίσως δημιουργηθεί η εντύπωση ότι ο Σαρκοζί προδίδει τον Ντε Γκωλ».

Η ιστορική επιστολή προς Λίντον Τζόνσον
Η επιστολή Ντε Γκωλ στον πρόεδρο Λίντον Τζόνσον στις 7 Μαρτίου 1966.
«Αγαπητέ κ. πρόεδρε,
Η Γαλλία αντιλαμβάνεται ότι η αμυντική αλληλεγγύη των 15 ελεύθερων Δυτικών κρατών της Συμμαχίας συνεισφέρει στην ασφάλειά τους και συνειδητοποιεί τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζουν οι ΗΠΑ σε αυτό. Η Γαλλία σκοπεύει έτσι να τηρήσει τις δεσμεύσεις της ιδρυτικής συνθήκης του ΝΑΤΟ, που προβλέπει την παροχή βοήθειας στους Συμμάχους σε περίπτωση αιφνίδιας επίθεσης από μέλη του Συμφώνου της Βαρσοβίας.
Η Γαλλία εκτιμά, ωστόσο, ότι οι αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν από το 1949 μέχρι σήμερα σε Ευρώπη, Ασία και αλλού, καθώς και οι αμυντικές εξελίξεις στην ίδια τη Γαλλία (σ.σ. ο στρατηγός Ντε Γκωλ υπονοεί εδώ τις πρώτες επιτυχημένες πυρηνικές δοκιμές της Γαλλίας στην έρημο Σαχάρα) δεν δικαιολογούν τη συνεχιζόμενη αμυντική μας συνεργασία.
Για τον λόγο αυτό, η Γαλλία είναι αποφασισμένη να ανακτήσει την πλήρη εθνική της κυριαρχία, στο σύνολο του εδάφους της, που πλήττεται σήμερα από την παρουσία συμμαχικών στρατευμάτων, να υπαναχωρήσει από κάθε συμμαχική διοικητική δομή και να μη θέτει πλέον τα στρατεύματά της στη διάθεση της Συμμαχίας.
Θέλοντας να διατηρήσω το πνεύμα ειλικρινούς συνεργασίας που διαπνέει τις μεταξύ μας σχέσεις, θα ήθελα πάνω από όλα να σας εκθέσω με κάθε σαφήνεια τους λόγους, τις αφορμές και το όρια, μέσα στα οποία η Γαλλία θεώρησε ότι οφείλει να μεταβάλει τη μορφή της Συμμαχίας μας, χωρίς ωστόσο να αλλάξει την ουσία της.
Σας παρακαλώ, κύριε πρόεδρε, να δεχθείτε την έκφραση της ειλικρινούς μου εκτίμησης».

Σαρλ ντε Γκωλ

Πηγή http://infognomonpolitics.blogspot.com


1 σχόλιο:

  1. Μάλλον δεν έγινε αντιληπτή, στην ιστορία, η κίνηση του Ντε Γκώλ και ως εκ τούτου δε καταγράφεται αναλυτικά.GB

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.