Τρίτη 24 Μαρτίου 2009

Ένα εφικτό(;) όραμα για τον Ομπάμα.


  Μπορεί να ακούγεται ως κοινοτυπία αλλά έχει κανείς μας την πραγματική διάθεση να φανταστεί το τι μέλλει γενέσθαι σε περίπτωση που απειληθεί η σημερινή «ομαλή» ροή του πετρελαίου, είτε λόγω κάποιας ανθρώπινης παρέμβασης είτε λόγω εξάντλησης των πετρελαιοπηγών; Γνωρίζουμε τις πιθανές συνέπειες; Και αν ναι ποιες είναι αυτές; Τις έχουμε σκεφτεί; Η απάντηση στα παραπάνω εξαρτάται από το κατά πόσο είμαστε έτοιμοι ως (παγκόσμια) κοινωνία να αντιμετωπίσουμε ένα παρόμοιο και απευκταίο σενάριο. Ένα σκοτεινό σενάριο που θα μπορούσε όμως να αποφευχθεί αν αποφασίζαμε σε οικουμενικό επίπεδο να κάνουμε τομές. Να αλλάξουμε την καθημερινότητά μας. Να στραφούμε στα ηλεκτρικά (φερ`ειπείν) οχήματα. Ίσως τότε και η υπόλοιπη οικονομία να μη κινδυνέψει και αυτό διότι η μεγαλύτερη κατανάλωση καυσίμου γίνεται στις μετακινήσεις των πάσης φύσεως μεταφορικών μέσων σε παγκόσμιο επίπεδο. Όσο ο κινητήρας εσωτερικής καύσης όμως ζει και βασιλεύει, άλλο τόσο θα κρέμεται από πάνω μας, εν είδη Δαμόκλειας σπάθης, ο εφιάλτης της εξάρτησης από ένα θνησιγενές μέσο ενέργειας.
  Αν η τυχόν μελλοντική έλλειψη πετρελαίου μας βρει απροετοίμαστους το μόνο σίγουρο είναι ότι θα ακολουθήσει χάος. Ένα χάος βγαλμένο από ταινία επιστημονικής φαντασίας. Ίσως χειρότερο και από πόλεμο καθώς τότε δεν θα υπάρχουν στρατοί και παρατεταγμένοι εχθροί. Όλοι θα είναι αντιμέτωποι με όλους. Γιατί; Διότι εν πρώτοις, χωρίς πετρέλαιο δεν υπάρχουν μεταφορές, συγκοινωνίες και το κυριότερο δεν υπάρχει γεωργία. Αυτό τα λέει όλα. Γιατί; Διότι χωρίς γεωργία δεν υπάρχουν τρόφιμα. Φανταστείτε λοιπόν να μην υπάρχουν τρόφιμα για να καλύψουν τις τεράστιες ανάγκες που έχουν διαμορφώσει οι δυτικές (αναπτυγμένες κοινωνίες). Δεν χρειάζεται να επεκταθούμε και στις λοιπές συνέπειες σε όλους τους τομείς της παραγωγικής και μη οικονομίας. Το προηγούμενο αρκεί από μόνο του. Το λιγότερο λοιπόν που θα μπορούσε να συμβεί σε πρώτη φάση είναι η επιβολή στρατιωτικού νόμου για να αντιμετωπισθούν οι ταραχές που θα ξεσπάσουν σε γενικευμένη μορφή.
  Η εποχή του φτηνού πετρελαίου καλώς ή κακώς πλησιάζει στο τέλος της. Το μέλλον που θα επιλέξουμε μπορεί να είναι καθαρό και μέσα στην αφθονία ή βρώμικο και βυθισμένο στο χάος. Όλα εξαρτώνται από το κατά πόσο είναι αποφασισμένες οι κυβερνώσες ελίτ να στραφούν επιτέλους προς καθαρές, εναλλακτικές, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αντί του παρωχημένου πλέον πετρελαίου. Το να κατασκευαστούν γεννήτριες ανέμου ή να επεκταθούν περισσότερο οι ηλιακοί θερμοσίφωνες κλπ δεν είναι αρκετό. Η λύση είναι να δοθεί το έναυσμα σε παγκόσμιο επίπεδο για άμεσης προτεραιότητας εντατική έρευνα και εφαρμογή νέων μορφών καθαρής ενεργείας. (Γεωθερμική ενέργεια, πυρηνική ενέργεια ή οτιδήποτε άλλο)
  Αυτό το σημαντικό για το μέλλον της ανθρωπότητας όραμα θα μπορούσε να είναι και το ιδανικότερο δώρο που θα μπορούσε να προσφέρει ο νέος Πρόεδρος Ομπάμα στον πλανήτη. Να φανεί αντάξιος των προσδοκιών. Να επαναλάβει την πρωτοποριακή για την εποχή του, πρωτοβουλία του Κένεντι, μόνο που αυτή τη φορά ο σκοπός θα πρέπει να είναι η απαλλαγή της ανθρωπότητας από την ανάγκη του πετρελαίου όπως ήταν παλαιότερα η προσελήνωση ανθρώπων στο φεγγάρι. Μόνο τέτοιου βεληνεκούς υπερπροσπάθεια και με τεράστια οικονομικά κόστη θα μπορούσε να φέρει αποτελέσματα. Και αν σκεφτούμε ότι σήμερα, ελλείψει ψυχρού πολέμου, θα μπορούσαν κάλλιστα να συνεργαστούν οι υπερδυνάμεις του πλανήτη… τότε θα μπορούσαμε και να ελπίζουμε. Ο προηγούμενος Πρόεδρος (όντας πετρελαιάς) δεν υπήρχε περίπτωση να αναλάβει κάτι τόσο το ριζοσπαστικό. Ας περιμένουμε λοιπόν από τον καινούργιο. Είναι η ευκαιρία που του δίνεται ώστε να χαρακτηρισθεί ως ο σύγχρονος Προμηθέας.
  Αν τα παραπάνω ακούγονται κοινότυπα, βαρετά ή ακόμη και ρομαντικά, θα πρέπει να θυμόμαστε ότι κανένας δεν πρέπει να υποτιμά την εξάρτηση της κοινωνίας μας από το πετρέλαιο. Η οικονομία, τα κράτη, οι πόλεις, οι πληθυσμοί… όλα εξαρτώνται από το «φθηνό» πετρέλαιο. Οι πόλεμοι καθώς και τα περισσότερα δεινά εδώ και 100 χρόνια οφείλονται στο πετρέλαιο. Αν εκλείψει το πετρέλαιο η δυτικού στυλ κοινωνία καταρρέει κάτω από το βάρος της σε χρόνο ρεκορ. Είναι στο χέρι κάποιων μεγάλων να σώσουν την κατάσταση. Εμείς απ`τη μεριά μας μπορούμε μόνο να πιέσουμε…

Strange Attractor

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.