Δευτέρα 23 Μαρτίου 2009

Η Ρωσία αναβαθμίζει τα όπλα της


Με πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των πυρηνικών και συμβατικών δυνάμεων στέλνει μήνυμα στη Δύση λίγο πριν από τη Σύνοδο G20 

The Guardian

Την προοπτική μιας στρατιωτικής αντιπαράθεσης της Μόσχας με τη Δύση σκιαγράφησε ο πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ, εξαγγέλλοντας την περασμένη εβδομάδα τα σχέδια της Ρωσίας να αυξήσει τις συμβατικές όσο και τις πυρηνικές της δυνάμεις ως αντιστάθμισμα μιας κλιμακούμενης απειλής από το ΝΑΤΟ.

Μιλώντας ενώπιον της ρωσικής στρατιωτικής ηγεσίας, ο πρόεδρος Μεντβέντεφ δήλωσε ότι η Ρωσία θα αναβαθμίσει τον στρατό και το ναυτικό της από το 2011. Οι στρατηγικές πυρηνικές δυνάμεις επίσης θα εκσυγχρονιστούν σε μια προσπάθεια να δοθούν εγγυήσεις για την ασφάλεια της χώρας. «Οι προσπάθειες επέκτασης της στρατιωτικής υποδομής του ΝΑΤΟ κοντά στα σύνορα της χώρας μας συνεχίζονται», δήλωσε ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ. «Αμεση προτεραιότητά μας είναι να αυξήσουμε τη μαχητική ετοιμότητα των δυνάμεών μας. Πρέπει να είναι σε θέση να αναλαμβάνουν όλες τις αναγκαίες αποστολές για τη θωράκιση της ασφάλειας της Ρωσίας».

Προτεραιότητα στη ρωσική ατζέντα, επίσης, είναι να τεθούν όλες οι μαχητικές μονάδες του κράτους σε «μόνιμη ετοιμότητα».

Οι επισημάνσεις του προέδρου Μεντβέντεφ έγιναν δύο εβδομάδες πριν από την πρώτη συνάντησή του με τον Μπαράκ Ομπάμα στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής της ομάδας G20 στο Λονδίνο στις 2 Απριλίου. Η αμερικανική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να δώσει νέα ώθηση στις σχέσεις με τη Μόσχα, αλλά λαμβάνει αντιφατικά μηνύματα από τη ρωσική πλευρά. Η Ρωσία έχει προσφερθεί να βοηθήσει τις ΗΠΑ στη μεταφορά μη στρατιωτικών προμηθειών στο Αφγανιστάν. Τον περασμένο μήνα, όμως, κατέληξε σε παρασκηνιακή συμφωνία με το Κιργιζιστάν, που θα οδηγήσει καθώς φαίνεται στο κλείσιμο της στρατηγικής σημασίας αμερικανικής βάσης του Μανάς, στην Κεντρική Ασία.

Το σημείο τριβής είναι οι ανησυχίες της Ρωσίας για τις επιπτώσεις της δυτικής διείσδυσης στην περιοχή των συνόρων της. Η Ρωσία αρνείται με σθένος την ένταξη της Ουκρανίας και της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ και αντιτίθεται στην ανάπτυξη του προτεινόμενου αντιπυραυλικού συστήματος των ΗΠΑ στην κεντρική Ευρώπη, που για την ώρα βρίσκεται υπό εξέταση.

Προ ημερών, ο υπουργός Αμύνης, Ανατόλι Σερντιούκοφ, δήλωσε ότι η σημερινή κατάσταση του κόσμου «ενέχει την απειλή ένοπλων συρράξεων, δυνάμει επικίνδυνων για τη Ρωσία», και ότι οι πιθανότητες να ξεσπάσουν αυτές οι κρίσεις αυξάνονται. «Η στρατιωτικοπολιτική κατάσταση χαρακτηρίζεται από την επιθυμία της αμερικανικής ηγεσίας να επεκτείνει τη στρατιωτική της παρουσία και εκείνη των συμμάχων της σε περιοχές γειτονικές της Ρωσίας», δήλωσε.

Οι πηγές ενέργειας

«Η Αμερική προσπαθεί να αρπάξει πηγές ενέργειας και άλλες φυσικές πηγές», διαμαρτυρήθηκε ο Ρώσος υπουργός, καταγγέλλοντας ότι η Ουάσιγκτον «υποστηρίζει ενεργά τις διαδικασίες που στοχεύουν στην εκτόπιση της Ρωσίας από τη σφαίρα των παραδοσιακών συμφερόντων της».

Αργότερα, στρατιωτικοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι η Ρωσία σκοπεύει να αναπτύξει διηπειρωτικούς πυραύλους με πολλαπλές κεφαλές όταν εκπνεύσει, τον Δεκέμβριο, η συνθήκη ΣΤΑΡΤ 1 για τη μείωση των στρατηγικών όπλων. Σύμφωνα με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, η υπογραφή μιας νέας συμφωνίας για τα στρατηγικά όπλα είναι προτεραιότητα. Η Ρωσία δηλώνει επίσης ανοιχτή σε μια συμφωνία για τα πυρηνικά όπλα. Την περασμένη Τετάρτη, ο Γεβγένι Μιάσνικοφ, αναλυτής επί αμυντικών θεμάτων στη ρωσική πρωτεύουσα, δήλωσε ότι είναι γνωστή η ρωσική «λίστα ευχών» εν όψει της συνάντησης Ομπάμα - Μεντβέντφ. «Η Ρωσία θέλει να τεθεί τέλος στην ανάπτυξη του αμερικανικού αντιπυραυλικού συστήματος στην Ευρώπη, θέλει μορατόριουμ για τη ΝΑΤΟϊκή διεύρυνση και μια συμφωνία ΣΤΑΡΤ». Δεν υπάρχουν αμφιβολίες για το αν διαθέτει τα απαραίτητα κεφάλαια για τον εκσυγχρονισμό των δυνάμεών της, σημείωσε ο ίδιος.

Πηγή : Καθημερινή    Hμερομηνία δημοσίευσης: 22-03-09

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.