Δευτέρα 23 Μαρτίου 2009

Σε καλή πορεία οι Αμερικανοτουρκικές σχέσεις


President George W. Bush and Prime Minister Recep Tayyip Erdogan of Turkey meet in the Oval Office 

Milliyet 

(20/3/2009)

Ο βασικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Ερντογάν, καθηγητής Αχμέτ Νταβούτογλου, τόνισε πως οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε μια ιστορική περίοδο συνεννόησης. 

Ο Νταβούτογλου, στο πλαίσιο των επαφών του στην Ουάσιγκτον, συναντήθηκε με Αμερικανούς αρμοδίους ανωτάτου επιπέδου, μεταξύ των οποίων και ο σύμβουλος επί θεμάτων εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, James Jones. Ακολούθως, σε δηλώσεις του σε ξένους δημοσιογράφους, είπε: «Αισθάνομαι μεγάλη ικανοποίηση από το γεγονός ότι η πολιτική μας σε όλα τα θέματα σχεδόν ταυτίζεται με την πολιτική των ΗΠΑ και ότι βρισκόμαστε σε μια ιστορική περίοδο». Ο Νταβούτογλου υπογράμμισε ότι η απόφαση του Αμερικανού Προέδρου να επισκεφθεί την Τουρκία αποτελεί ένα είδος μηνύματος γι’ αυτή την ιστορική περίοδο, για την οποία είπε ότι είναι εποικοδομητική και βασίζεται στη συνεργασία.

Όσον αφορά την πρόταση ψηφίσματος για τα γεγονότα του 1915, ο Νταβούτογλου είπε ότι είναι πεπεισμένος πως η αμερικανική κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει να εκτροχιαστεί η θετική πορεία των διμερών σχέσεων εξαιτίας αυτού του θέματος. 

Ακόμη, τόνισε ότι το θέμα αυτό δεν πρέπει να επηρεάσει το στρατηγικό όραμα των αμερικανοτουρκικών σχέσεων ή των σχέσεων Τουρκίας – Αρμενίας. 

Στη συνέχεια, είπε ότι το θέμα αυτό συζητήθηκε και κατά τη συνάντηση που είχε με τον Jones και ότι τίποτε δεν θα μπορέσει να επισκιάσει την επιτυχία της επίσκεψης Ομπάμα στην Τουρκία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.