Δευτέρα 16 Μαρτίου 2009

Διερεύνηση για το γνωστό οργανόγραμμα της Εργκενεκόν


Hürriyet 
(16/3/2009)
 

Η Εισαγγελία της Δημοκρατίας της Άγκυρας ζήτησε από την Πρωθυπουργία άδεια για τη διενέργεια διερεύνησης κατά του πρώην Αρχηγού της ΜΙΤ Σενκάλ Ατασαγκούν με τον ισχυρισμό περί κατάχρησης του δημοσίου λειτουργήματός του και εξύβρισης των ΤΕΔ, λόγω της σύνταξης του γνωστού οργανογράμματος της «Εργκενεκόν». 

Σύμφωνα με καταγγελία του Εργατικού Κόμματος, που έγινε στις 2 Μαρτίου, ζητήθηκε η άσκηση διερεύνησης εναντίον του Ατασαγκούν για το οργανόγραμμα, που είχε ετοιμάσει το 2002, όταν ήταν αρχηγός της ΜΙΤ, και στο οποίο παρουσίαζε ως ιδρυτικά και διοικητικά μέλη της οργάνωσης Εργκενεκόν τα ονόματα περίπου 69 ατόμων. Στην καταγγελία αναφέρεται ότι στο οργανόγραμμα αυτό περιλαμβάνονται ονόματα πρώην Αρχηγών του Γενικού Επιτελείου, Διοικητών Δυνάμεων, του Αρχηγού του Εργατικού Κόμματος Περιτζέκ, του αρχηγού του CHP Μπαϊκάλ, επιχειρηματιών, δημοσιογράφων και λογίων. 

Στην καταγγελία περιλαμβάνεται, επίσης, και το εξής ερώτημα: Η διοίκηση της ΜΙΤ, τον Ιούλιο 2003, είχε στείλει τα έγγραφα αυτά στον τότε Γενικό Επιτελάρχη Οζκιόκ. Όμως, γιατί παράλληλα δεν εστάλησαν και στον τότε Πρόεδρο Σεζέρ; Το οργανόγραμμα αυτό χρησιμοποιήθηκε, προκειμένου να διαβάλλει τις ΤΕΔ.

Βάσει του Νόμου περί ΜΙΤ, προβλέπεται ότι ο εκάστοτε αρχηγός της υπηρεσίας αυτής, κατά την περίοδο των καθηκόντων του, για όλα όσα διαπράττει είναι υπεύθυνος έναντι του πρωθυπουργού. Για το λόγο αυτό, αναμένεται και η έγκριση της Πρωθυπουργίας για τη διερεύνηση του θέματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.