Τετάρτη 18 Μαρτίου 2009

Έκθεση για την Εκπαίδευση: Στην Τουρκία οι μειονότητες αφομοιώνονται


Milliyet
(17/3/2009)


H διεθνής Ομάδα Μειονοτικών Δικαιωμάτων [Minority Rights Group – MRG], η οποία εδρεύει στη Βρετανία, με την οικονομική υποστήριξη της Ε.Ε. συνέταξε έκθεση με τίτλο «Να ξεχαστούν ή να αφομοιωθούν; Οι μειονότητες στο τουρκικό εκπαιδευτικό σύστημα», στην οποία αναφέρεται ότι το υφιστάμενο εκπαιδευτικό σύστημα στην Τουρκία αφομοιώνει τις μειονότητες και καταβάλλει προσπάθειες για προβολή της τουρκικής ταυτότητας και του εθνικισμού.

Στην έκθεση περί μειονοτικών δικαιωμάτων, η οποία έχει συνταχθεί από την Νουρτζάν Καγιά, συντονίστρια Τουρκίας στην MRG, και η οποία έχει αφιερωθεί στον δολοφονηθέντα αρμενικής καταγωγής δημοσιογράφο Χραντ Ντινκ, απευθύνεται έκκληση στην τουρκική κυβέρνηση να κινητοποιηθεί, προκειμένου να εξαλειφθεί ο διαχωρισμός που εφαρμόζεται στα παιδιά των μειονοτήτων, για τα οποία θεωρείται ως μη υπάρχουσα η γλώσσα, η ιστορία, η θρησκεία, αλλά και η διαφορετική κουλτούρα που τα διέπει.  

Η Τουρκία αναγνωρίζει ως μειονότητες τους Αρμένιους, τους Εβραίους και τους Ρωμιούς και δεν επιτρέπει στις άλλες μειονότητες το δικαίωμα να ανοίξουν και αυτές τα δικά τους σχολεία. Σε κανένα δημόσιο σχολείο άλλη μειονοτική γλώσσα δεν χρησιμοποιείται ως γλώσσα εκπαίδευσης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.