Δευτέρα 9 Μαρτίου 2009

“Άνθρωπος της CIA ήταν συνεργάτης του Μιλόσεβιτς”


Ρενάτα Γρυπάρη

Δημοσίευση : 03/03/2009 11:47

Ο πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του Μιλόσεβιτς ήταν «αξιόπιστος συνεργάτης CIA», αναφέρεται σε δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας «Los Angeles Times». Σήμερα, ο Γιόβιτσα Στάνισιτς αντιμετωπίζει κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία. 


Σύμφωνα με το δημοσίευμα το οποίο επικαλείται την μαρτυρία βετεράνου πράκτορα της υπηρεσίας πληροφοριών των ΗΠΑ, ο Στάνισιτς, ο οποίος κατηγορείται ότι έστησε «δίκτυα γενοκτονιών», ήταν «πολύτιμη πηγή της CIA», η οποία μάλιστα φέρεται να έχει προσκομίσει στις δικαστικές αρχές απόρρητο έγγραφο που αναφέρεται στη συμβολή του Στάνισιτς και τον βοηθητικό του ρόλο. 

Όπως αναφέρουν οι «Los Angeles Times», ο Στάνισιτς στρατολογήθηκε από τη CIA, στο Βελιγράδι, το 1992, από τον Γουίλιαμ Λόφγκρεν, ο οποίος έχει πλέον συνταξιοδοτηθεί. 

«Για οκτώ χρόνια, ο Στάνισιτς ήταν ο άνθρωπος της CIA στο Βελιγράδι. Κατά τη διάρκεια μυστικών συναντήσεων σε σκάφη και κρησφύγετα, κατά μήκος του ποταμού Σάβα, αποκάλυπτε λεπτομέρειες που αφορούσαν το εσωτερικό έργο του καθεστώτος Μιλόσεβιτς. Προμήθευε πληροφορίες για τις τοποθεσίες όπου φυλάσσονταν οι όμηροι, βοηθούσε τις επιχειρήσεις της CIA για τον εντοπισμό ομαδικών τάφων και βοήθησε την υπηρεσία να στήσει ένα δίκτυο μυστικών βάσεων στη Βοσνία», γράφει η εφημερίδα. 
Ο Στάνισιτς αποφυλακίστηκε προσωρινά από το Δικαστήριο της Χάγης για λόγους υγείας. 

Αντιδράσεις
Αν και αρχικά ο Γιόβιτσα Στάνισιτς αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο της εφημερίδας «Μπλιτς» του Βελιγραδίου, έξω από την πόρτα του σπιτιού του, υποστήριξε ότι είναι «λανθασμένος» ο χαρακτηρισμός «κατάσκοπος» που του αποδίδει η εφημερίδα στον τίτλο της: «Η δίκη Σέρβου κατάσκοπου βγάζει τον μανδύα από τους συμμάχους του στη CIA». 

Το σχετικό δημοσίευμα της σερβικής εφημερίδας σχολιάζει ότι με την απάντησή του αυτή, ο Στάνισιτς επιβεβαίωσε ορισμένα από τα στοιχεία του δημοσιεύματος της αμερικανικής εφημερίδας. Στην πραγματικότητα, αναφέρει η «Μπλιτς», ο Στάνισιτς υπονόησε ότι συνεργάστηκε μεν με τη CIA, αλλά δεν εργάστηκε γι' αυτούς. 

Ερωτηθείς εάν αληθεύει πως το 1991, ο τότε επικεφαλής της CIA Τζον Ντόιτς επισκέφθηκε το Βελιγράδι και μίλησε όχι μόνο με τον ίδιο, αλλά και με τον Μιλόσεβιτς, ο Στάνισιτς απάντησε: «Αυτό δεν συνέβη το 1991, αλλά το 1995, αλλά σας είπα πως δεν μιλώ στα μέσα ενημέρωσης. Ήρθατε στην πόρτα του σπιτιού μου κι εγώ τώρα θα πρέπει να την κλείσω».

Ο πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της Σερβίας, Γκόραν Πέτροβιτς, απέρριψε και εκείνος ως «κούφιους» τους ισχυρισμούς της εφημερίδας ότι ο Στάνισιτς υπήρξε πληροφοριοδότης της CIA. Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Β92 του Βελιγραδίου, ο Πέτροβιτς επισήμανε ότι οι υπηρεσίες ασφάλειας ανά τον κόσμο συνεργάζονται μεταξύ τους και ότι τυχόν συνεργασία του Στάνισιτς με την αμερικανική CIA ενδέχεται να εντάσσεται στο συγκεκριμένο πλαίσιο. 

«Ήμουν κι εγώ κατάσκοπος και προδότης, όπως ο Γιόβιτσα, εάν το βλέπετε έτσι, αφού κι εγώ έχω πάει στα αρχηγεία της CIA και της M16 (βρετανική υπηρεσία πληροφοριών), μίλησα με τους ανθρώπους εκεί κι ενώ μιλούσαν τρεις από τους συνεργάτες τους κρατούσαν σημειώσεις, ενώ καθώς μιλούσα εγώ, οι δικοί μου συνεργάτες κρατούσαν σημειώσεις κι όλο αυτό είναι φυσιολογικό. Είναι δύσκολο να τραβήξει κάποιος μια γραμμή και να πει πότε υπερβαίνει κάποιος τα όρια» είπε χαρακτηριστικά ο Πέτροβιτς. 

Εκτίμησε επίσης ότι ο Στάνισιτς δεν θα κατέληγε ποτέ στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) για την πρώην Γιουγκοσλαβία, αν ήταν όντως άνθρωπος της CIA, στα Βαλκάνια, αφού τότε, η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών θα τον προστάτευε. 

Πηγή


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.