Πέμπτη 12 Μαρτίου 2009

US spokesman faces questioning on Obama skipping Greece


Τοday’s Zaman 
(11/3/2009)


Ο αναπληρωτής Εκπρόσωπος του State Dept. προσπάθησε να εξηγήσει γιατί ο Αμερικανός Πρόεδρος Ομπάμα έχει αποφασίσει να επισκεφθεί την Τουρκία και όχι τη γείτονά της Ελλάδα, επιμένοντας κατά την ενημέρωση Τύπου στο ότι ο Ομπάμα σχεδιάζει να επισκεφθεί την Τουρκία, προκειμένου να συζητήσει πολλά θέματα κοινού ενδιαφέροντος. 

«Πιστεύω πως είναι αρκετά σημαντικό ότι ο Πρόεδρος Ομπάμα θα επισκεφθεί την Τουρκία. Οι λεπτομέρειες της επίσκεψης αυτής είναι αντικείμενο επεξεργασίας», είπε ο αναπληρωτής Εκπρόσωπος Τύπου του State Dept. Ρόμπερτ Γουντ, κατά τη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης Τύπου του State Dept., τη Δευτέρα. «Αλλά η Τουρκία είναι μια σημαντική σύμμαχος, υπάρχουν πολλές εργασίες να γίνουν με την Τουρκία και πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό το ότι ο Πρόεδρος αποφάσισε να την επισκεφθεί».

Τα ελληνικά ΜΜΕ εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για το σχέδιο του Ομπάμα να επισκεφθεί εντός του μηνός την Τουρκία – σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα μετά την επίσκεψη της Αμερικανίδας ΥΠΕΞ Χίλαρυ Κλίντον στην Άγκυρα για συνομιλίες με τους Τούρκους ηγέτες – αντί να στρέψει την προσοχή του στην Ελλάδα, μια άλλη σύμμαχο στο ΝΑΤΟ, η οποία κατά το παρελθόν είχε προβληματικές σχέσεις με την Τουρκία. 

Στο παρελθόν, η πολιτική των ΗΠΑ ήταν να κρατούν μια ισορροπία στις σχέσεις τους με την Ελλάδα και την Τουρκία. Αμερικανοί αξιωματούχοι, που επισκέπτονταν την Τουρκία, επισκέπτονταν επίσης και την Ελλάδα για να δείξουν ότι οι ΗΠΑ αξιολογούν εξ΄ ίσου τις δύο συμμάχους. Τα ελληνικά ΜΜΕ παραπονέθηκαν ότι οι ΗΠΑ δεν φαίνονται πλέον να ενδιαφέρονται για την τήρηση μιας τέτοιας ισορροπίας και έγραψαν ότι η επίσκεψη του Ομπάμα στην Τουρκία θα μπορούσε να επιφέρει ένταση με τους Έλληνες διπλωμάτες. 

Ερωτηθείς εάν ο Ομπάμα σχεδιάζει, επίσης, να κατευθυνθεί προς την Ελλάδα, ο Γουντ απάντησε ότι ο Πρόεδρος Ομπάμα δεν έχει σχεδιάσει μια τέτοια επίσκεψη. Σχετικά με τα σχέδια της κ. Κλίντον, ο Γουντ σημείωσε: «Πιστεύω ότι σε κάποιο σημείο θα επισκεφθεί την Ελλάδα», προσθέτοντας: «Όλα όσα μπορώ να σας πω είναι ότι η Ελλάδα είναι μια σημαντική σύμμαχος των ΗΠΑ. Η Υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη ήταν εδώ την προηγούμενη εβδομάδα για συνάντηση με την Αμερικανίδα ΥΠΕΞ και έχουμε επίσης μεγάλη συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση».

Ο Γουντ ερωτήθηκε αργότερα από τον ίδιο δημοσιογράφο για το κατά πόσο η κ. Κλίντον συζήτησε τις αιτιάσεις των Αρμενίων περί γενοκτονίας από την οθωμανική αυτοκρατορία, για το εάν η διαμάχη για την Κύπρο, που έφερε αντιμέτωπες Ελλάδα και Τουρκία επί δεκαετίες, ήταν στην ημερήσια διάταξη των συνομιλιών και πόσα χρήματα πρότεινε η κ. Κλίντον να δοθούν στους Τούρκους για πιθανή αποχώρηση των στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ μέσω Τουρκίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.