Τρίτη 7 Απριλίου 2009

Γκουαντανάμο διχάζει ΗΠΑ - ΕΕ


Των William Glaberson και Steven Erlanger 
New York Times 


Τα ευρωπαϊκά κράτη, τα οποία είχαν αρχικά αποδεχθεί να βοηθήσουν την κυβέρνηση Ομπάμα στην προσπάθεια να κλείσει τις φυλακές του Γκουαντάναμο, εγείρουν πλέον αμφιβολίες για το όλο εγχείρημα, επικαλούμενα τους κινδύνους που ενέχει η μεταφορά στο έδαφός τους κρατουμένων που ο τέως Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, είχε περιγράψει ως τους «χειρότερους στον κόσμο». Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από διαρροές Ευρωπαίων διπλωματών. Οι εν λόγω ανησυχίες, αλλά και η επιφυλακτικότητα της γηραιάς ηπείρου για το κατά πόσον οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες θα μοιραστούν με τις ευρωπαϊκές αρχές όσα γνωρίζουν για τους κρατουμένους του Γκουαντάναμο, περιπλέκουν την προσπάθεια μεταφοράς τους, η οποία θεωρείται απαραίτητη ώστε να καταστεί εφικτό το κλείσιμο των φυλακών μέσα στον επόμενο χρόνο, όπως έχει υποσχεθεί ο κ. Ομπάμα.
Ανάμεσα στις χώρες που είχαν προσφερθεί να μεταφέρουν στην επικράτειά τους κάποιους κρατουμένους περιλαμβάνονται η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Γαλλία, η Ιταλία, το Βέλγιο, η Ελβετία και άλλες. Οι προσφορές ερμηνεύθηκαν ως απόπειρα να εξασφαλιστεί η εύνοια της νέας ηγεσίας του Λευκού Οίκου, μετά την ένταση που προκάλεσε το ζήτημα του Γκουαντάναμο στις ευρωαμερικανικές σχέσεις. Στην πρώτη διπλωματική συνάντηση για το θέμα, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τόνισαν στους Αμερικανούς ομολόγους τους ότι δεν είναι διατεθειμένοι να δεσμευτούν για τίποτε αν δεν τους παρασχεθούν αναλυτικές πληροφορίες για το ποιόν του κάθε κρατουμένου. «Θα εξετάσουμε κάθε περίπτωση ξεχωριστά», είχε δηλώσει άλλωστε η Ισπανίδα αναπληρώτρια πρωθυπουργός, Μαρία Φερνάντεζ Ντε λα Βέγκα Σανζ, σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει πρόσφατα. Από την άλλη πλευρά, η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χίλαρι Κλίντον, εμφανίζεται ικανοποιημένη «από τη θετική στάση» των συμμάχων.
Ένα άλλο ερώτημα που θέτουν κάποιες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είναι αν και οι ΗΠΑ θα δεχθούν να στεγάσουν κάποιους κρατουμένους σε δικές τους φυλακές, κάτι που είχε αποκλείσει στο παρελθόν η κυβέρνηση Μπους. Επίσης, δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει αν υπάρχουν κρατούμενοι που θα πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι μόλις μεταφερθούν στην Ευρώπη, καθώς δεν υπάρχουν ενοχοποιητικά στοιχεία εναντίον τους. «Καταλαβαίνουμε το πρόβλημά σας», τόνισε στην εφημερίδα μας Ευρωπαίος αξιωματούχος που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του. Προσέθεσε ότι «εκτιμούμε την πρόθεση του Ομπάμα να κλείσει τη φυλακή, αλλά δεν σημαίνει ότι θα δεχθούμε και να βάλει όλους τους κρατουμένους σε ένα αεροπλάνο και να μας τους στείλει». Από τους 241 ανθρώπους που κρατούνται στην αμερικανική βάση στην Κούβα, η κυβέρνηση Ομπάμα εκτιμά ότι 60 περίπου δεν μπορούν να επιστρέψουν στη χώρα τους για ανθρωπιστικούς λόγους (θα υποστούν βασανιστήρια) και θα πρέπει να σταλούν στην Ευρώπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.