Τρίτη 28 Απριλίου 2009

ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΣΕ ΑΓΑΘΟΝΗΣΙ- ΦΑΡΜΑΚΟΝΗΣΙ


Από το 2007 η Τουρκική Αεροπορία έχει στοχοποιήσει το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι στέλνοντας μαχητικά F-16 και F-4E να πετούν χαμηλά πάνω από τα δυο νησιά εκτελώντας εικονικές προσβολές στόχων προσαρμόζοντας με αυτό τον τρόπο συγκεκριμένη επιθετική επιχείρηση κατάληψης νησιού.

Εκτός από τις υπερπτήσεις πάνω από το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι οι τούρκοι χειριστές των ραντάρ ελέγχου της περιοχής προειδοποιούν τους ελληνες πιλότους ότι ο εναέριος χώρος πάνω από τα δυο συγκεκριμένα νησιά είναι τουρκικός.  

Ενεργό ρόλο στον αποκλεισμό αυτό που στήνει η Τουρκία στη περιοχή λαμβάνουν μέρος και οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες οι οποίες ενεργοποιούν το Ελληνικό Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης ότι τάχα ναυαγοί λαθρομετανάστες κινδυνεύουν στη περιοχή προκειμένου να προκαλέσουν θέμα στη δικαιοδοσία της Ελλάδας στην ερευνά και διάσωση στη περιοχή .

Επικαλυπτικά λειτούργησε και η μεγάλη τουρκική αεροναυτική άσκηση Ηγεμών η οποία διεξήχθη το Μάρτιο του 2009 με συμμέτοχη για πρώτη φορά των ΗΠΑ Βρετανίας, Ολλανδίας και Βελγίου η οποία διεθνοποίησε τις διεκδικήσεις της Τουρκίας και προσπάθησε να πείσει τους νατοϊκούς συμμάχους ότι το εύρος του εναέριου χώρου της Ελλάδας(10 ναυτικών μιλίων) συμπίπτει με τα χωρικά ύδατα των 6 ναυτικών μιλίων

Πρέπει κάποτε να αντιληφθούμε ότι οι τουρκικές αεροναυτικές ασκήσεις και άλλες δραστηριότητες στο Αιγαίο δεν είναι εκδρομές για ξεμούδιασμα αλλά διεξάγονται εν όψει συγκεκριμένων επιτελικών σχεδίων και συνιστούν εφαρμογή της άμεσης στρατηγικής που υλοποιεί η Τουρκία.

Οι καθημερινές αυτές υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά επιβεβαιώνουν ότι η Τουρκία αμφισβητεί για πρώτη φορά κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας σε κατοικημένο έδαφος .

Η Τουρκία από το 2007 έχει αλλάξει τη στρατηγική των γκρίζων ζωνών, Ίμια και προχώρησε στην απαίτηση κατοικημένων νησιών .Η περιοχή Αγαθονήσι- Φαρμακονήσι ανταποκρίνεται στις νέες τουρκικές απαιτήσεις διότι αποτελεί ευρύτατο θαλάσσιο χώρο για στρατηγικούς ελιγμούς είναι αποκομμένη από τον κυρίως εδαφικό κορμό της Ελλάδας και προσφέρεται για αεροπορικές επιχειρήσεις κυριαρχίας .   

Συγκεντρώνοντας όλα τα στοιχεία των τελευταίων αεροναυτικών ασκήσεων και υπερπτήσεων αλλά και της διπλωματικής τουρκικής δραστηριότητας μια προκλητική ενέργεια της Τουρκίας στο μέλλον είναι αναμενόμενη με τις εξής φάσεις :

Mε αφορμή επεισόδιο για το θέμα της έρευνας και διάσωσης λαθρομεταναστών στη περιοχή θα προκληθεί κρίση μεταξύ των δυο χωρών .Στη συνέχεια η Τουρκία θα προχωρήσει σε αεροπορικό και ναυτικό αποκλεισμό της περιοχής και απόβαση ισχυρής δύναμης καταδρομέων. Εξουδετέρωση της ελληνικής φρουράς και απομάκρυνση των αιχμαλώτων. Εγκατάσταση ισχυρής οπλισμένης φρουράς με την υποστήριξη της αεροπορίας και του ναυτικού Στο Διπλωματικό χώρο η Τουρκία θα ανακοινώσει στα Ηνωμένα Έθνη ότι έθεσε τέλος στη μη προβλεπόμενη από τις Διεθνείς Συνθήκες παρουσία ελλήνων σε νησί με μη καθορισμένη εδαφική κυριαρχία. 

Μετά από όλα αυτά δεν είναι δυνατόν η πολιτικοστρατιωτικη ηγεσία της χώρας να μην αναγνωρίζει το κίνδυνο και να αντιδράσει στις στρατηγικές προθέσεις της Τουρκίας οι οποίες αποσκοπούν στο να αποκτήσει εδαφική κυριαρχία έστω και επί μιας μόνο νησίδας δυτικά της αλυσίδας που δημιουργούν τα νησιά Σαμοθράκη Λήμνος Λέσβος, Χίος, Κάλυμνος, Κως ,Ρόδος και Καστελόριζο και να ανατρέψει οριστικά το υφιστάμενο νομικό καθεστώς του Αιγαίου.

 

Χρήστος Κουτσογιαννόπουλος

Ταξχος(εα)

1 σχόλιο:

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.