Παρασκευή 17 Απριλίου 2009

Περί των δήθεν επεμβατικών δικαιωμάτων



Του Ανδρέα Πενταρά*

Το γεγονός ότι η πτυχή της ασφάλειας είναι η τελευταία στην ατζέντα των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων, επιβεβαιώνει τη πολυπλοκότητα του ζητήματος αυτού και τις δυσκολίες που θα αντιμετωπισθούν κατά τη συζήτηση του. Το αξιοσημείωτο δε στο όλο ζήτημα της ασφάλειας, είναι το γεγονός ότι στη συνείδηση του μέσου Κύπριου πολίτη, η πτυχή της ασφάλειας είναι ταυτισμένη με τη συνθήκη εγγυήσεων και τα δήθεν επεμβατικά δικαιώματα. Και αυτό δεν είναι τυχαίο, αφού στις μέχρι τώρα συζητήσεις που γίνονται σε επίπεδο πολιτικής, ΜΜΕ, και άλλων φορέων, αγνοείται το συνολικό ζήτημα της ασφάλειας που θα έχει το νέο κράτος και τονίζεται υπέρμετρα το ζήτημα των εγγυήσεων που αποτελεί μια μόνο πτυχή της ασφάλειας. Αιτία, οι κόκκινες γραμμές που προκαταβολικά και περισσότερο επικοινωνιακά, όλες σχεδόν οι πολιτικές δυνάμεις θέτουν αναφορικά με το θέμα των εγγυήσεων.


Στη διαχείριση όμως της πολιτικής και ιδιαίτερα όταν αυτή αφορά μεγάλα εθνικά ζητήματα, οι ηγέτες θα πρέπει να σκέπτονται καθαρά εγκεφαλικά και όχι συναισθηματικά ή επικοινωνιακά. Γι αυτό και το ζήτημα των εγγυήσεων και των δήθεν επεμβατικών δικαιωμάτων θα πρέπει να προσεγγισθεί, πρωτίστως κάτω από την οπτική της διεθνούς τάξης και νομιμότητας.

Ξεκινώντας από το γεγονός ότι η ισχύουσα συνθήκη εγγυήσεων τέθηκε σε εφαρμογή το 1960, χωρίς μέχρι σήμερα να καταγγελθεί από κανένα, είναι αυτονόητο ότι δεν βρίσκεται σε σύγκρουση με το καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ ή άλλη διάταξη του διεθνούς δικαίου. Πιο συγκεκριμένα, η συνθήκη αυτή αμέσως μετά την υπογραφή της κατατέθηκε στον ΟΗΕ σύμφωνα με το άρθρο 102 του καταστατικού του χάρτη. Η Γενική Γραμματεία την απέστειλε στη νομική υπηρεσία του Οργανισμού προκειμένου να γνωμοδοτήσει κατά πόσο παρέχεται το δικαίωμα ανάληψης στρατιωτικής δράσης από τις εγγυήτριες δυνάμεις. Η απάντηση της νομικής υπηρεσίας του ΟΗΕ ήταν σαφής ΄΄....Σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να αναληφθεί στρατιωτική δράση από τις εγγυήτριες δυνάμεις...’’ Εξ ου και τα σχετικά ψηφίσματα των ΗΕ αναφορικά με την εισβολή του 74 τα οποία καταδίκασαν τη Τουρκία για την ενέργειά της αυτή.

Και φυσικά η γνωμοδότηση της Γενικής Γραμματείας δεν μπορούσε να ήταν διαφορετική αφού, σύμφωνα με το καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ που ως γνωστό υπερισχύει κάθε άλλης διεθνούς συμφωνίας, ανάληψη στρατιωτικής δράσης για οποιοδήποτε λόγο, επιτρέπεται μόνο σε δύο περιπτώσεις. Πρώτον, στη περίπτωση αυτοάμυνας (άρθρο 51) και δεύτερον, στη περίπτωση που το Συμβούλιο Ασφαλείας αποφασίσει την ανάληψη στρατιωτικής δράσης αφού διαπιστώσει ότι απειλείται σοβαρά η διεθνής ασφάλεια και ειρήνη (άρθρο 42 του κεφ. VII). Σε καμιά άλλη περίπτωση ο διεθνής νόμος δεν επιτρέπει χρήση στρατιωτικής βίας. Και επειδή η περίπτωση των εγγυήσεων δεν αφορά αυτοάμυνα, είναι κατανοητό ότι η μόνη περίπτωση νόμιμης κατά το διεθνές δίκαιο στρατιωτικής δράσης των εγγυητριών δυνάμεων είναι η περίπτωση που το Συμβούλιο Ασφαλείας λάβει σχετική απόφαση. Όμως και στη περίπτωση αυτή, το Συμβούλιο Ασφαλείας είναι υποχρεωμένο να καλέσει όλες τις χώρες –μέλη του ΟΗΕ να συνεισφέρουν με στρατιωτικές δυνάμεις στην υλοποίηση της απόφασής του. Και ακόμα να συστήσει στρατιωτική επιτροπή η οποία να αναλάβει τη διεύθυνση των επιχειρήσεων. Με άλλα λόγια ο ίδιος ο καταστατικός χάρτης του ΟΗΕ αναιρεί και κονιορτοποιεί το επιχείρημα που προβάλλει η Τουρκία –δυστυχώς και κάποιοι στη Κύπρο - περί του δήθεν δικαιώματος μονομερούς ή από κοινού ανάληψης στρατιωτικής δράσης από τις εγγυήτριες δυνάμεις.

Η ιστορία διδάσκει ότι όλοι οι επιδρομείς και όλοι οι κατακτητές πάντοτε θα επικαλούνται κάποια συνθήκη ή κάποιο δικαίωμα για να δικαιολογήσουν την απεχθή πράξη τους. Γι αυτές τις πράξεις τους όμως δεν φταίνε οι συνθήκες. Φταίνε οι ίδιοι οι επιδρομείς και οι κατακτητές. Η Τουρκία το 1974 δεν έκαμε την εισβολή επειδή υπήρχε η συνθήκη εγγυήσεως που της παρείχε δήθεν το δικαίωμα της μονομερούς επέμβασης. Την έκαμε, επειδή κατά τη δική της πάντοτε εκτίμηση, με το πραξικόπημα της Χούντας θα γινόταν η ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα και αυτό ανέτρεπε μια στρατηγική που έκτισε τα τελευταία 50 χρόνια αναφορικά με την ασφάλειά της.

Από την άλλη βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πέραν της προσέγγισης του θέματος των εγγυήσεων υπό το πρίσμα του διεθνούς δικαίου, υπάρχει και η ψυχολογική διάσταση του ζητήματος που έχει να κάμει με τη διαμορφωθείσα από το 74 και εντεύθεν περιρρέουσα ατμόσφαιρα, που θέλει τη συνθήκη εγγυήσεων ως το κακό δαίμονα του Κυπριακού. Γι αυτό και η μάχη για εξάλειψη της συνθήκης εγγυήσεων ή καταληκτικής ημερομηνίας ισχύος της, θα πρέπει οπωσδήποτε να δοθεί από το πρόεδρο κατά τη διάρκεια των συνομιλιών και η πλευρά μας έχει σημαντικά επιχειρήματα να προτάξει, στη βάση πάντοτε των δεδομένων του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ (δικαίωμα της αυτοάμυνας με την ύπαρξη ιδίων Ενόπλων Δυνάμεων) και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (συμμετοχή στη ΚΕΠΠΑ). Και ασφαλώς όχι το διάτρητο επιχείρημα των δήθεν επεμβατικών δικαιωμάτων που ουσιατικά νομιμοποιεί τη Τουρκική εισβολή.


* Υποστράτηγος ε.α.

2 σχόλια:

  1. ΚΥΠΡΙΑΚΟ: ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΠΕΡΗΦΑΝΙΑ …ΤΙ???

    Ο πρόεδρος Χριστόφιας δεν είναι ικανοποιημένος από την πορεία των συνομιλιών. «Τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι και καλύτερα» είπε.

    Τι δεν έγινε?
    Που σκοντάψαμε?
    Τι δεν πήγε όσο θα θέλαμε καλά?
    Και κυρίως γιατί βαλτώσαμε και πάλι?
    Αυτά είναι μόνο μερικά από εκείνα που δε μας είπε.

    Οι ΗΠΑ βέβαια δηλώνουν πως αναγνωρίζουν μια μόνο κυβέρνηση στο νησί, την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και τι διαφορετικό θα μπορούσαν να κάνουν ένεκα που υπάρχει και το διπλωματικό πρωτόκολλο?
    Το απλό… το εύκολο… το σύνηθες.
    Να το τηρούν …παραβιάζοντας το.
    Τα είπε η Χίλαρι με τον Ταλάτ. Τα ψάξανε, τα διερευνήσανε, τα συμφωνήσανε.
    Δεν την εμπόδισε καθόλου τη Χίλαρι που ο Ταλάτ δεν είναι ούτε φύσει ούτε θέσει …ομόλογος.
    Δεν είπαν όμως τίποτε για την κυνική δήλωση του Εγκεμέν Μπαγίς που αν και τούρκος διαπραγματευτής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε αυτός αντ αυτού ότι τα τουρκοκυπριακά λιμάνια δε θ ανοίξουν αν δε λυθεί η απομόνωση των τουρκοκυπρίων.

    Και μέσα σ αυτό το κλίμα να κι ο εκπρόσωπος του καθόλου αμερικανοκαπελωμένου ΟΗΕ, που έσπευσε να δηλώσει… να πιέσει… να προειδοποιήσει... να νταουνιάσει. Ο κύριος Ντάουνερ δηλαδή.

    Και βέβαια δε λείπει ο Μάρτης από τη Σαρακοστή. Ξανακτύπησε κι ο γνωστός κυρ – Κουμουτσάκος με τις βαρύγδουπες και κατά κανόνα μεγαλεπήβολες αλλά πάντα εκτός ουσίας δηλώσεις του. Το είπε το παλικάρι. Το είπε: όπως πάντα μέσα στη σαφήνεια. Εύστοχος και αποτελεσματικός «Το 2009 θα είναι χρονιά κρίσιμη και για την προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού, θα είναι χρονιά προκλήσεων αλλά και ευκαιριών σε όλα τα πεδία, σε όλα τα "μέτωπα" της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας, αλλά και της Κυπριακής Δημοκρατίας».

    Το μόνο που δε στερηθήκαμε και που δε στερούμαστε χρόνια τώρα είναι τα γνωστά «μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης».
    Αυτή η εμπιστοσύνη πια… ούτε γιοφύρι της Άρτας να ήταν. Εκεί που την οικοδομείς, θα βρει έναν τρόπο να σου ξεοικοδομηθεί η ρουφιάνα και άντε πάλι από την αρχή λάσπη, μυστρί και ανασφάλιστοι εργάτες να την οικοδομήσουν…

    Το να καλέσουμε τη Χίλαρι και τον Ταλάτ για κάποιες πρόσθετες διευκρινήσεις θα ήταν κουτουράδα ολκής. Δεν το συζητώ.

    Δικαιούμαστε όμως να τις απαιτήσουμε αυτές τις εξηγήσεις, τόσο από τον πρόεδρο Χριστόφια όσο κι από τον κύριο Κουμουτσάκο διότι είναι χρήσιμο, απόλυτα αναγκαίο, η διπλωματική γλώσσα να αποκωδικοποιείται στο σωστό timing προκειμένου να ξέρει αυτός ο λαός τι ράμματα ετοιμάζουν για τη γούνα του πριν απ αυτόν και για λογαριασμό του
    1. Δεν είμαστε απλά ικανοποιημένοι .από τους ρυθμούς της προόδου πρόεδρε η μήπως φτάσαμε προ αδιεξόδου και διστάζουμε να το μολογήσουμε?
    2. Θέλουμε τα ίδια πράγματα? Μιλάμε άραγε την ίδια γλώσσα? Η μήπως παρά τις διαψεύσεις και το - κατά δήλωση - ανεπίκαιρο του θέματος, θα υποχρεωθούμε τελικά αργά η γρήγορα να καλωσορίσουμε κι έναν τρίτο επιδιαιτητή στο τραπέζι? Αυτή η δήλωση του κυρίου Ντάουνερ για το περιττόν του «τρίτου ανθρώπου», μάλλον για το αντίθετο προϊδεάζει σε συνδυασμό με τη σπουδή των ΗΠΑ να βγάλουν από την καραντίνα την τουρκοκυπριακή πλευρά.
    3. Τι κομμάτι από τα ανοικτά θέματα έχουμε καλύψει κύριε πρόεδρε? Κι αν αυτό το κομμάτι είναι μικρό? Και αν τα δεδομένα υστερούν κατά πολύ των αρχικών προσδοκιών μας, τότε….
    4. Πόσο έτοιμοι είμαστε να καταδείξουμε την τουρκοκυπριακή πλευρά ως αποκλειστικά υπεύθυνη αυτής της ολιγωρίας και του πιθανού ναυαγίου ενδεχομένως?
    5. Και κυρίως τι έχουμε κάνει σε διεθνές επίπεδο για να εξασφαλίζουμε και μια κοινή συνείδηση αποδοχής πως η ευθύνη ανήκει στην άλλη πλευρά και οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στην τουρκική υστεροβουλία?

    Τα ερωτήματα τα υποβάλαμε.
    Απαντήσεις ποιος θα δώσει?
    Οι συνειδήσεις πότε θα αφυπνιστούν?
    Διορθωτικές κινήσεις θα υπάρξουν?
    Υπάρχουν περιθώρια για να υπάρξουν?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. IMPORTANT NEWS
    ALBANIA, SECURITY NEWS


    The President of "OMONIA" (The Ethnic Greek Community in Albania), Vassilis BOLLANOS condomned by Vlora`s Court sentenced 6 months in jail


    Athens is observing every thing about the Trial in Vlora, while the greek Prime Minister Karamanlis could cancel the trip to Tirana previsted on Saturday


    The Greek-American Lobby of USA particularly the Northern Epiriotic Federation, is intesifing the meeting with US Secretary Hillary Clinton to denounce the arrogance of Albanian institutions which continues to violate the human rights of the Greek Ethinc Minority in Albania, especially in Himara Region.


    Such was previsted, The Vlora Court takes the decision to condemn the president of Omonia Vassilis Bollanos and Mayor of Himara Municipality condemning with 6 months in prison, 4 thousand Euro and 3 years not to be represent of public administrations. The decision is arbitrary and specified by the fascist tribunals of Albania, said the advocate of Vassil Bollanos, Petraq Curri.


    In addition the first reaction could be from Washington and Athens. According to latest news. The PM Karamanlis may cancel his visit to Tirana previsted for next Saturday while Northern Epiriot Federation of USA will be held meeting with U.S. Secretary of State Hillary Clinton to inform everything on the situation of violence against human rights the Greek community in Albania especially in Himara Region.

    WWW.SMARKOS.BLOGSPOT.COM

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.