Παρασκευή 17 Απριλίου 2009

Η Θεολογική Σχολή της Χάλκης


Milliyet
(13/4/2009)


Στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, της οποίας η λειτουργία απαγορεύθηκε το 1971, έχει ξεκινήσει τώρα μια αγωνιώδης προσδοκία μετά την επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου. Οι κληρικοί περιμένουν έγκριση από την τουρκική κυβέρνηση για τη Σχολή, την επαναλειτουργία της οποίας ζήτησε ο Ομπάμα.

Στη Σχολή με τους κοιτώνες της για 150 άτομα, τη βιβλιοθήκη της με τα 60.000 βιβλία, τις πεντακάθαρες τάξεις της, την τραπεζαρία της και το ναό, οι ιερείς κάνουν προετοιμασίες με την ελπίδα της επαναλειτουργίας της.

Ο πατήρ Θεόδωρος είπε πως σε πρώτη φάση μπορούν να ξεκινήσουν με 30 μαθητές και ζητάει η Σχολή να υπαχθεί στο Υπουργείο Εθνικής Παιδείας, όπως ήταν παλιά, και όχι στο Συμβούλιο Ανώτατης Εκπαίδευσης. Οι αρμόδιοι λένε ότι «αν δεν εκπαιδεύσουμε εδώ κληρικούς, θα επικρατήσουν και εδώ κληρικοί της Ρωσίας. Αυτό δεν το θέλουμε. Εδώ όλοι έχουν γεράσει».

Η Θεολογική Σχολή, που βρίσκεται μέσα στο Μοναστήρι της Αγίας Τριάδος, σταμάτησε να λειτουργεί με απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου το 1971. Η Τουρκία δεν εξέλαβε θετικά το θέμα της επαναλειτουργίας της Σχολής για διάφορους λόγους, όπως το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν υποστήριξε οικονομικά τα “τουρκικά” λύκεια στη Δ. Θράκη και δεν αναγνώρισε τους εκλεγμένους “μουφτήδες” των “Τούρκων” της Δ. Θράκης. Όμως, το νέο χρονοδιάγραμμα, που ξεκίνησε σε σχέση με τις ΗΠΑ, μετά την επίσκεψη Ομπάμα, ενεθάρρυνε τους Ορθόδοξους κληρικούς, και τώρα το Τ/ΥΠΕΞ, το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και το Συμβούλιο Ανώτατης Εκπαίδευσης καταβάλλουν προσπάθεια για μια λειτουργική λύση.

Στο μεταξύ, η Σχολή δέχεται σωρηδόν Έλληνες τουρίστες και οι κληρικοί απαντώντας στα ερωτήματα σχετικά για το πότε θα λειτουργήσει λένε: Προσευχόμαστε για να ανοίξει το ταχύτερο δυνατόν.

Επίσης λένε ότι είναι δύσκολο να έχουν μαθητές από την Τουρκία και ότι οι νέοι σπουδαστές θα έρθουν από το εξωτερικό.
Αρμόδιοι είπαν πως το 2004 ενθαρρύνθηκαν για την επαναλειτουργία της Σχολής, αλλά δυστυχώς πριν τη Σύνοδο του ΣΕΑ θρησκευτικός παράγοντας ανώτατου επιπέδου σε δήλωσή του είπε ότι η Τουρκία δεν πρέπει να γίνει δεκτή στην Ε.Ε. και έτσι, μετά από αυτό, ανατράπηκαν τα πάντα.

Στο μεταξύ, ο πατήρ Δοσίθεος Αναγνωστόπουλος είπε ότι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος κατά την κατ΄ ιδίαν συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο Ομπάμα, τον ευχαρίστησε για την ομιλία του στη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση σχετικά με τη Θεολογική Σχολή, καθώς και για την υποστήριξή του όσον αφορά την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.