Παρασκευή 22 Μαΐου 2009

Το 2023 η Τουρκία θα είναι δύναμη παγκόσμιας εμβέλειας


Μilliyet 
(21/5/2009)


 Ο υπουργός εξωτερικών Νταβούτογλου, σε ομιλία του στην κατοικία του Τούρκου πρέσβη στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο εκδήλωσης, που πραγματοποιήθηκε για την επέτειο της 19ης Μαΐου, αναφερόμενος στην τουρκική εξωτερική πολιτική είπε ότι ένας από τους θεμελιώδεις στόχους της είναι να φθάσει σε τέτοιο σημείο, ώστε ο λαός της Τουρκίας να αισθάνεται υπερηφάνεια και έχοντας ψηλά το κεφάλι να μπορεί να λέει: «Εγώ προέρχομαι από αυτή τη χώρα, που είναι ένας από τους σημαντικότερους πρωταγωνιστές της παγκόσμιας πολιτικής».

Ο Νταβούτογλου, ο οποίος είπε ότι η Τουρκία πρέπει και πάλι να κινητοποιηθεί, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι η κινητοποίηση αυτή δεν θα είναι ένας νέος «Πόλεμος Ανεξαρτησίας», τόνισε: «Κανένας να μην έχει επιφυλάξεις, να μην υπάρχει καμμία αμφιβολία. Μπορεί να έρχονται και να σας αναφέρουν απαισιόδοξα σενάρια, αλλά εσείς πρέπει να έχετε πλήρη αυτοπεποίθηση. Το μέλλον της Τουρκίας είναι λαμπρό.

Την Τουρκία δεν μπορεί κανένας να τη διασπάσει και να την εντάξει σε θέση χώρας δεύτερης κατηγορίας. Ο αγώνας μας τώρα δεν είναι πόλεμος της ανεξαρτησίας. Είναι ένας αγώνας να μετατρέψουμε την Τουρκία σε μία από τις μεγαλύτερες δυνάμεις του κόσμου. Αυτή τη στιγμή, στις γύρω περιοχές δεν σημειώνεται καμμία εξέλιξη χωρίς τη βούληση της Τουρκίας, χωρίς να το έχει υπόψη της η Τουρκία και χωρίς να υπάρχει η έγκρισή της.

Είθε, όταν εορτάζουμε την 100η επέτειο της Ίδρυσης της Δημοκρατίας, να μην συμβαίνει τίποτε στον κόσμο χωρίς την έγκριση της Τουρκίας και χωρίς να είναι εκείνη ενήμερη».

Ο Νταβούτογλου, ο οποίος είπε ότι η Τουρκία άρχισε να δείχνει την παρουσία της σε κάθε τομέα παγκόσμιου χαρακτήρα, πρόσθεσε: «Η Ε.Ε. είναι ένα χρονοδιάγραμμα που υποστηρίζει την πορεία αυτή. Η ανησυχία αυτών, που βλέπουν με καχυποψία την Τουρκία στην Ε.Ε., μπορεί να οφείλεται στο φόβο μήπως η Τουρκία με αυτή τη δυναμική της μετατραπεί σε ένα πολύ μεγαλύτερο δυναμικό εντός της Ε.Ε. και μειωθεί η δική τους φαινομενική βαρύτητα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.