Πέμπτη 7 Μαΐου 2009

Η προτεραιότητα της Τουρκίας τώρα είναι ο Καύκασος


Milliyet
(6/5/2009)

Του Sami Kohen


Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο πρώτος επισκέπτης του νέου Τ/ΥΠΕΞ Νταβούτογλου ήταν ο ΥΦΥΠΕΞ του Αζερμπαϊτζάν. Η συνάντηση σηματοδοτεί ότι ο Νταβούτογλου δίνει σημασία στη βελτίωση των σχέσεών μας με το Αζερμπαϊτζάν.

Σε αυτό, άλλωστε, αποσκοπεί και η επικείμενη επίσκεψη του Π/Θ Ερντογάν στο Μπακού. Κατά τη συνάντηση, την οποία θα έχει με τον Αλίγεβ, θα προσπαθήσει να διασκεδάσει τις ανησυχίες που υπάρχουν στο Μπακού, όσον αφορά τις συμφωνίες προσέγγισης που έχουν γίνει μεταξύ Τουρκίας – Αρμενίας. Άλλωστε, η Τουρκία δεν μπορεί να σκεφθεί να «χάσει» το Αζερμπαϊτζάν χάρη στην εξομάλυνση των σχέσεών της με την Αρμενία.

Η τουρκική διπλωματία στη νέα περίοδο, που έχει αρχίσει με το Ερεβάν, είναι αποφασισμένη να βοηθήσει το Αζερμπαϊτζάν στο θέμα του Άνω Καραμπάχ. Η Άγκυρα για το θέμα αυτό είχε δώσει εγγυήσεις στο Μπακού. Τώρα η προσωπική συνάντηση Ερντογάν – Αλίγεβ ελπίζουμε να ανοίξει το δρόμο, ώστε η πλευρά των Αζέρων να δείξει εμπιστοσύνη προς την Τουρκία.

Ο βασικός σκοπός της συνάντησης του Π/Θ Ερντογάν με τον Πούτιν στο Σότσι έχει να κάνει με το πρόβλημα του Καυκάσου, με την εξασφάλιση συνεργασίας και με την προσέγγιση μεταξύ των πολιτικών, που ακολουθούν οι δύο χώρες. Οι δύο ηγέτες αναμένεται να συμβάλουν και στην επίλυση του προβλήματος του Καραμπάχ. Στην πραγματικότητα, η Ρωσία στο θέμα αυτό αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα. Παράλληλα, ασκεί επιρροή τόσο προς το Μπακού, όσο και προς το Ερεβάν.

Τις προσεχείς ημέρες και εβδομάδες, η τουρκική διπλωματία θα στραφεί περισσότερο προς τον Καύκασο. Ενώ κυλά η περίοδος εξομάλυνσης των σχέσεών μας με την Αρμενία, παράλληλα με αυτό φαίνεται ότι η Άγκυρα μπορεί να συμβάλει και στην εξομάλυνση των σχέσεων Αζερμπαϊτζάν – Αρμενίας σε αγαστή συνεργασία με τη Ρωσία και τις ΗΠΑ.

Ο Τ/ΥΠΕΞ Νταβούτογλου, όταν ήταν σύμβουλος του Π/Θ, στους δημοσιογράφους επεσήμαινε το εξής: Η Τουρκία βρίσκεται σε κεντρικό σημείο. Κατά συνέπεια, πρέπει να ακολουθεί ενεργό πολιτική στις εξελίξεις που σημειώνονται ταυτόχρονα στη Μέση Ανατολή, στα Βαλκάνια και στον Καύκασο. Ενίοτε, η πολιτική μπορεί να επικεντρώνεται και πάνω σε μία μόνο περιοχή [όπως έγινε πριν από μήνες με τη Μέση Ανατολή]…

Βεβαίως, αυτό δεν σημαίνει ότι η τουρκική εξωτερική πολιτική πρέπει να αφήσει πίσω τους δεσμούς της με τη Δύση ή έστω τους χαλαρώσει

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.