Τρίτη 26 Μαΐου 2009

Σύσσωμη η διεθνής κοινότητα καταδίκασε την προκλητική ενέργεια της Πιονγιάνγκ


Δεύτερη πυρηνική δοκιμή από τη Βόρειο Κορέα 

Η φωτογραφία αρχείου εμφανίζει τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιόνγκ Ιλ σε επίσκεψή του στο πεδίο μάχης της Γιόνσα, τόπο ηρωικής θυσίας χιλιάδων Κορεατών ανταρτών, στον αγώνα τους κατά του Ιάπωνα κατακτητή στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Δόθηκε στη δημοσιότητα προκειμένου να τονίσει την υπερηφάνεια του βορειοκορεατικού καθεστώτος για την πυρηνική δοκιμή.


Φωνή βοώντος εν τη ερήμω αποδείχθηκε η ιστορική ομιλία του Μπαράκ Ομπάμα, πριν από ενάμιση μήνα στην Πράγα, στη διάρκεια της οποίας ανέπτυξε το όραμά του για έναν κόσμο απαλλαγμένο από όπλα μαζικής καταστροφής.

Την ώρα που ΗΠΑ και Ρωσία διαπραγματεύονται για την αμοιβαία δραστική μείωση των πυρηνικών τους οπλοστασίων, το ολοκληρωτικό καθεστώς της Βόρειας Κορέας αψήφησε επιδεικτικά το διεθνές δίκαιο και τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και πραγματοποίησε χθες υπόγεια πυρηνική δοκιμή. Η έκρηξη προκάλεσε σεισμική δόνηση, από το μέγεθος της οποίας συνάγεται το συμπέρασμα ότι επρόκειτο για βόμβα ανάλογης ισχύος με εκείνη που ισοπέδωσε το Ναγκασάκι το 1945.

Σύσσωμη η διεθνής κοινότητα καταδίκασε σε υψηλότατους τόνους την ενέργεια της Πιονγιάνγκ, αλλά είναι πλέον σαφές ότι η κατακραυγή και οι κυρώσεις ελάχιστα συγκινούν τον Κιμ Γιονγκ Ιλ. Σε καταδικαστική δήλωση προέβη και η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, ως προεδρεύουσα του ΟΑΣΕ.

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος του Ιράν, Μαχμούτ Αχμεντινετζάντ, εμφανιζόταν αδιάλλακτος για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας του, το οποίο, όπως είπε, δεν αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.