Τετάρτη 20 Μαΐου 2009

Με ερωτηματικά οι αμυντικές δαπάνες των ΗΠΑ


Του Tom Shanker 
International Herald Tribune 


Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γκέιτς, επισκέφθηκε το νότιο Αφγανιστάν την περασμένη εβδομάδα, όχι μόνο για να διαπιστώσει εκ του σύνεγγυς την πορεία των επιχειρήσεων, αλλά και για να επισημάνει το είδος συγκρούσεων στο οποίο θα πρέπει να προσαρμοστεί ο στρατός της χώρας τα επόμενα χρόνια. Ο κ. Γκέιτς προέβλεψε αύξηση των ανορθόδοξων ανταρτοπολέμων και τόνισε ότι η Αμερική θα πρέπει να αυξήσει τις δαπάνες της σε ανάλογα οπλικά συστήματα, όπως οχήματα που προστατεύουν από νάρκες, μη επανδρωμένα κατασκοπευτικά αεροσκάφη και ελικόπτερα με ιατρικό εξοπλισμό. Τα χρήματα θα βρεθούν από περικοπές σε άλλα οπλικά συστήματα, όπως άρματα μάχης, βομβαρδιστικά και αεροπλανοφόρα.

Τη στιγμή όμως που ετοιμάζεται να παρουσιάσει τα επιχειρήματά του στο Κογκρέσο, οι επικριτές των απόψεών του θεωρούν πως η αλλαγή δόγματος στις αμυντικές δαπάνες θα καταστήσει την Αμερική ανέτοιμη για παραδοσιακές πολεμικές επιχειρήσεις. Προσθέτουν δε ότι οι προτάσεις Γκέιτς προχωρούν ένα βήμα παραπέρα, σε σημείο που θα παρουσιαστεί έλλειψη εξοπλισμού αν η Αμερική κληθεί να νικήσει ένα εχθρικό έθνος. Επιπλέον, αν υλοποιηθούν οι προτάσεις Γκέιτς, τα αμερικανικά στρατεύματα θα εκπαιδεύονται σχεδόν αποκλειστικά στον ανορθόδοξο πόλεμο, εις βάρος των ικανοτήτων που πρέπει να έχουν για συμβατικές συρράξεις.

Ο κ. Γκέιτς αφαίρεσε κονδύλια από το πρόγραμμα ανάπτυξης του μελλοντικού οχήματος μάχης του αμερικανικού στρατού, επειδή το «σασί» του έχει σχήμα που το καθιστά ευάλωτο στις νάρκες. Αντιθέτως, επιθεώρησε στο Αφγανιστάν τον νέο στόλο από ανθεκτικά σε νάρκες οχήματα, για τα οποία το Πεντάγωνο ξόδεψε δισεκατομμύρια δολάρια. Στάθηκε δίπλα σε ένα τέτοιο κατεστραμμένο από ισχυρότατη νάρκη όχημα και μίλησε με τους δύο στρατιώτες που βγήκαν από τα συντρίμμια του σώοι και αβλαβείς. Άλλοι συνάδελφοί τους απλώς υπέφεραν από κάποιο κάταγμα ή έπαθαν διάσειση. «Αυτά τα οχήματα μας κρατούν ζωντανούς», δήλωσε ο αντισυνταγματάρχης Μάικλ Τζέρνινγκαν, διοικητής του 3ου Συντάγματος Υποστηρίξεως Πεζοναυτών.

Περικοπές κονδυλίων
Επίσης, ο κ. Γκέιτς πρότεινε να περικοπούν κονδύλια από το πρόγραμμα κατασκευής νέων προεδρικών ελικοπτέρων και μαχητικών 5ης γενιάς και συναντήθηκε με το πλήρωμα των 10 νέων ελικοπτέρων–ιατρείων που αναμένουν την αποστολή τους στο Αφγανιστάν. Ο κ. Γκέιτς ήταν δυσαρεστημένος, αν όχι έξαλλος, με το γεγονός ότι καθυστερούσε μέχρι σήμερα η μεταφορά των τραυματιών σε νοσοκομεία. Έτσι, εκτός από τα ελικόπτερα, παρήγγειλε τη σύσταση τριών νέων κινητών νοσοκομείων για τα πεδία των μαχών.

Για να τονίσει τη σημασία της συλλογής πληροφοριών, ο κ. Γκέιτς επισκέφθηκε και ένα κέντρο αντικατασκοπείας στο Αφγανιστάν, όπου τεράστιες οθόνες μετέδιδαν σε πραγματικό χρόνο τις εικόνες που συλλέγουν τα μη επανδρωμένα κατασκοπευτικά αεροσκάφη από ολόκληρο το Αφγανιστάν. «Η δουλειά μου είναι να σας παράσχω ό,τι χρειάζεται ώστε να εκπληρώσετε την αποστολή σας με επιτυχία», είπε ο κ. Γκέιτς στους πεζοναύτες του στρατοπέδου Λέδερνεκ στο Αφγανιστάν, οι οποίοι αποτελούν την εμπροσθοφυλακή των 20.000 επιπλέον ανδρών που διέταξε να σταλούν στη χώρα ο πρόεδρος Ομπάμα.

Η αμυντική βιομηχανία επέλεξε να σιωπήσει, παρά τις αντιρρήσεις στην αλλαγή δόγματος που προωθεί ο κ. Γκέιτς. Στο Καπιτώλιο, όμως, οι υπέρμαχοι των προγραμμάτων που «κόβονται», ετοιμάζονται να τον κατακεραυνώσουν για τις επιλογές του. Ενδεικτική είναι η δήλωση του Ρεπουμπλικάνου γερουσιαστή της Οκλαχόμας, Τζέιμς Ινχόφ, ότι «το σχέδιο Γκέιτς θα αποδυναμώσει το στράτευμα». Άλλοι εφιστούν την προσοχή στην Κίνα, η οποία αυξάνει συνεχώς τις αμυντικές της δαπάνες, το Ιράν, τη Ρωσία και τη Βόρειο Κορέα, ως πιθανούς αντιπάλους, απέναντι στους οποίους τα όπλα ανορθόδοξου πολέμου θα είναι παντελώς άχρηστα.

The New York Times Syndicate

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.