Τετάρτη 20 Μαΐου 2009

Το ΝΑΤΟ θα ρυθμίζει της αερομαχίες στο Αιγαίο


Akşam
(19/5/2009)



Στο πλαίσιο της νέας δομής του ΝΑΤΟ ήλθε στο προσκήνιο και η είδηση για το κλείσιμο του Ενιαίου Κέντρου Επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ [CAOC6], το οποίο εδρεύει στο Εσκίσεχιρ. Τα καθήκοντα και ο τομέας ευθύνης του Κέντρου του Εσκίσεχιρ θα μεταφερθούν στο Κέντρο της Λάρισας [CAOC]. Όμως, αυτή η Βάση [Λάρισα] από την άποψη της Τουρκίας έχει μια ιδιαιτερότητα. Στο παρελθόν τα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη, τα οποία εμπλέκονταν σε «αερομαχίες» στο Αιγαίο, απογειώνονταν συνεχώς από τη Βάση αυτή. Τώρα, η Διοίκηση της Βάσης αυτής θα εναλλάσσεται μεταξύ Έλληνα και Τούρκου διοικητή με θητεία δύο ετών. Έτσι, και μετά από 190 χρόνια, η Διοίκηση μιας Βάσης, η οποία θα βρίσκεται επί ελληνικού εδάφους, θα περνά σε Τούρκο Διοικητή. Παράλληλα, η Διοίκηση CAOC της Λάρισας έχει υπαχθεί στη Διοίκηση του ΝΑΤΟ στη Σμύρνη. 

Με το διορισμό στη Λάρισα Τούρκου Διοικητή θα διαμορφωθεί και μια ενδιαφέρουσα εικόνα, όσον αφορά τις «αερομαχίες». Ο Τούρκος Διοικητής από τη Λάρισα απλά θα παρακολουθεί τα ελληνικά αεροσκάφη, τα οποία θα παρεμποδίζουν τα πολεμικά αεροσκάφη της χώρας του. Επίσης, από το μόνιτορ που θα διαθέτει στο Γραφείο του, θα παρακολουθεί και όλες τις κινήσεις. Περαιτέρω, διευκρινίζεται ότι στη Διοίκηση της Λάρισας μπορεί να διαμειφθούν και έντονες συζητήσεις. Όσον αφορά τη Βάση, η οποία θα εγκαταλειφθεί στο Εσκίσεχιρ, θα συνεχίσει τη δραστηριότητά της όχι πλέον για λογαριασμό του ΝΑΤΟ, αλλά για λογαριασμό της Πολεμικής Αεροπορίας της Τουρκίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.