Παρασκευή 1 Μαΐου 2009

Οι Βρυξέλλες εκπαιδεύουν το υπουργείο εξωτερικών


DER SPIEGEL

Αριθμός Ευρωπαίων τεχνοκρατών θα αποτελέσουν σύντομα μέρος του διπλωματικού σώματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, νοουμένου ότι θα υιοθετηθεί η πρόταση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Ο κύριος Μπαρόζο προσβλέπει στην ημέρα εκείνη κατά την οποία θα τεθεί σε ισχύ η Συνθήκη της Λισσαβώνας, και ως αποτέλεσμα η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να ιδρύσει αριθμό πρεσβειών.

Επί του παρόντος, η Ευρωπαϊκή Ένωση υστερεί στην αντιπροσώπευση της κεντρικής κυβέρνησης για τον λόγο ότι δεν διαθέτει σύνταγμα. Οι περισσότεροι «διπλωμάτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης» είναι στην ουσία διπλωμάτες από τα κράτη-μέλη, και όχι από τις Βρυξέλλες. Ακόμη και ο Χαβιέ Σολάνα, ο Ύπατος Αρμοστής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας, τεχνικά δεν μπορεί να αποκαλείται «Υπουργός Εξωτερικών». Αντ’ αυτού, αναφέρεται από τα μέσα ενημέρωσης ως ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, εργάζεται αθόρυβα για όταν θα επέλθει αυτή η ώρα.

Εκατοντάδες τεχνοκράτες που υπηρετούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή του κυρίου Μπαρόζο, του εκτελεστικού οργάνου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκπαιδεύονται στην τέχνη της διπλωματίας, παρακολουθώντας σειρά μαθημάτων σε πανεπιστήμια και διεθνείς ακαδημίες σε θέματα όπως «πολιτική ανάλυση» και «ο χειρισμός των μέσων ενημέρωσης», στο πλαίσιο προετοιμασίας για ανάληψη του νέου ρόλου που θα κληθούν να αναλάβουν με βάση την κινδυνεύουσα Συνθήκη της Λισσαβώνας. Ανάμεσα στις κυριότερες πρόνοιες της συνθήκης περιλαμβάνεται η δημιουργία της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, και ο διορισμός του «Υπουργού Εξωτερικών», αν και ο τίτλος έχει μετονομαστεί σε «ύπατος αντιπρόσωπος της Ένωσης», και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το σκεπτικό πίσω από αυτή την προσπάθεια είναι όπως η διπλωματική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης προετοιμαστεί κατάλληλα, ούτως ώστε να είναι σε θέση να αρχίσει εργασία την ημέρα κατά την οποία η συνθήκη – γνωστή ως το «Σύνταγμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και απορριφθείσα από την Γαλλία και την Ολλανδία –τεθεί σε ισχύ.

Φυσικά η Συνθήκη της Λισσαβώνας ενδέχεται να μην επικυρωθεί ποτέ. Είναι μεγάλο το ενδεχόμενο να μην επικυρωθεί από την Γερουσία της Τσεχίας ή να καταψηφισθεί εκ νέου κατά το δημοψήφισμα στην Ιρλανδία που θα διενεργηθεί το Φθινόπωρο. Ωστόσο ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, προσβλέποντας στην ανανέωση της θητείας του, προετοιμάζει με ταχύ ρυθμό τα δεδομένα επί του εδάφους.

Αν πάλι η συνθήκη επικυρωθεί, αυτό θα σημαίνει ότι οι περισσότερες από τις 150 αντιπροσωπείες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανά τον κόσμο, θα αναβαθμιστούν σε επίπεδο πρεσβειών και προξενείων. Ταυτόχρονα η Ευρωπαϊκή Ένωση κινείται ούτως ώστε να διασφαλίσει ότι θα αποκτήσει και την απαραίτητη κτηριακή υποδομή. Στο Λονδίνο, οι αντιπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μετακομίσουν σε γραφειακό συγκρότημα στην πλατεία Σμιθ που εξασφαλίστηκε έναντι του ποσού των 27 εκατομμυρίων Ευρώ.

Μία αγορά που έχει εν πολλοίς τα χαρακτηριστικά πραξικοπήματος. Στο κτήριο αυτό στεγάζονταν παλιά τα κεντρικά γραφεία του Βρετανικού Συντηρητικού Κόμματος. Μάλιστα η Μάργκαρετ Θάτσερ, σφοδρή επικρίτρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είχε γιορτάσει την εκλογική νίκη των Τόριδων εμφανιζόμενη σε ένα από τα ανοικτά παράθυρα του κτηρίου. Τώρα – νοουμένου ότι θα επικυρωθεί η Συνθήκη της Λισσαβώνας – θα είναι η μπλε σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκείνη η οποία θα κυματίζει στο κτήριο, το οποίο αναμένεται να αποτελέσει την «υπερπρεσβεία» των Βρυξελλών.

The New York Times Syndicate

1 σχόλιο:

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.