Τετάρτη 6 Μαΐου 2009

Τσετσενία Πολιτικές δολοφονίες που ικανοποιούν τη Μόσχα


Των Ellen Barry και Michael Schwirtz
The New York Times 


Οι πολιτικοί αντίπαλοι του Τσετσένου προέδρου, Ραμζάν Καντίροφ, πεθαίνουν ο ένας μετά τον άλλον. Τον Σεπτέμβριο, ήταν ο Ρουσλάν Γιαμαντάγεφ, ο οποίος πυροβολήθηκε την ώρα που το αυτοκίνητό του βρισκόταν «κολλημένο» στην κίνηση της Μόσχας. Τον Ιανουάριο, ένας πρώην σωματοφύλακας του Γκαντίροφ, ονόματι Ομάρ Ισραΐλοφ, δολοφονήθηκε στη Βιέννη όταν βγήκε να αγοράσει ένα γιαούρτι. Πρόσφατα, ο Σουλίμ Γιαμαντάγεφ –ο αδελφός του Ρουσλάν– πυροβολήθηκε στο πάρκινγκ της πολυκατοικίας του στο Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Αυτή τη φορά, όμως, κάτι ασυνήθιστο συνέβη: ο αρχηγός της αστυνομίας του Ντουμπάι έδωσε συνέντευξη Τύπου για να επικρίνει δημοσίως τις ρωσικές αρχές, επειδή επιτρέπουν τη συνέχιση των εγκλημάτων. Ο αρχηγός, Νταχί Χάλφαν μπιν Ταμίμ, δήλωσε ότι οι ανακριτές θεωρούν ύποπτο για την τελευταία δολοφονία έναν από τους στενότερους συμμάχους του Καντίροφ, τον Αντάμ Ντελιχμάνοφ, ο οποίος όμως αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμιξη. Οι υπαινιγμοί αποτελούν πρόβλημα για τους ηγέτες του Κρεμλίνου, που εγκατέστησαν τον κ. Καντίροφ στην προεδρία της Τσετσενίας και βασίστηκαν σ’ αυτόν για να καταστείλουν την αντίσταση, που απειλούσε να θέσει την περιοχή εκτός του ελέγχου της Μόσχας. Παρότι ο τότε πρωθυπουργός και νυν πρόεδρος κατέστειλε πράγματι την αντίσταση, υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημοσιογράφοι καταγγέλλουν τις κτηνώδεις μεθόδους του καθεστώτος Καντίροφ, που ευθύνεται για απαγωγές και βασανισμούς.

Οι αρχές της Μόσχας προφανώς θέτουν ελάχιστους περιορισμούς στον κ. Καντίροφ. «Τον χρειάζονται», σχολίασε ο Μαρκ Γκαλεότι, ειδικός για τη ρωσική εγκληματικότητα στο Κέντρο Παγκόσμιων Υποθέσεων του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. «Στην πραγματικότητα δημιούργησαν ένα είδος τέρατος Φράνκεσταϊν. Στο όνομα της καταπολέμησης του τσετσενικού εθνικισμού, επί της ουσίας δημιούργησαν ένα αυτόνομο τσετσενικό κράτος».

Ο Σουλίμ Γιαμαντάγεφ, ο Τσετσένος που δολοφονήθηκε στο Ντουμπάι, ήταν στο πρόσφατο παρελθόν ισχυρός διοικητής του τσετσενικού στρατού και αποτελούσε ολοένα και μεγαλύτερη απειλή για τον κ. Καντίροφ. Μετά τη σύγκρουση των στρατιωτών του και των φρουρών του Καντίροφ, πέρυσι, οι ομοσπονδιακές αρχές τον απάλλαξαν από τη διοίκηση και εγκατέλειψε τη Ρωσία για να μεταβεί στο Ντουμπάι τον Δεκέμβριο. Οι ρωσικές ομοσπονδιακές αρχές αποφεύγουν να σχολιάσουν την υπόθεση του Ντουμπάι. Ο κ. Ντελιχμάνοφ, αφού εξελέγη βουλευτής πέρυσι, απολαμβάνει ασυλία, ενώ η ρωσική νομοθεσία δεν επιτρέπει την έκδοση Ρώσων πολιτών. Οι εισαγγελείς πάντως δηλώνουν ότι ο Ντελιχμάνοφ θα δικαστεί στη Ρωσία εάν το Ντουμπάι παράσχει πειστικά ενοχοποιητικά στοιχεία.

Ο κ. Καντίροφ υπερασπίστηκε με οργή και σθένος τον Ντελιχμάνοφ. «Πρέπει να πω ότι ο Αντάμ Ντελιχμάνοφ είναι στενός μου συνεργάτης, φίλος, αδελφός ακόμη και το δεξί μου χέρι», υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του. «Θα λάβουμε όλα τα μέτρα, διαθέσιμα υπό τη ρωσική και διεθνή νομοθεσία για να παραπέμψουμε τους υπεύθυνους στη δικαιοσύνη», πρόσθεσε. 

Με την υποστήριξη του Κρεμλίνου, ο Ραζμάν Καντίροφ πέτυχε σε λίγα χρόνια αυτό που ελάχιστοι ξένοι παρατηρητές έκριναν εφικτό εδώ και πολλές δεκαετίες. Κατέστειλε την εξέγερση σκοτώνοντας τους περισσότερους ηγέτες των ανταρτών και προσφέροντας αμνηστία σε μαχητές πρόθυμους να του αφοσιωθούν. Η τσετσενική πρωτεύουσα Γκρόζνι ξαναχτίστηκε. Καφετέριες και εστιατόρια έκαναν την εμφάνισή τους, το ηλεκτρικό ρεύμα είναι εν μέρει διαθέσιμο και η κίνηση διευκολύνεται με νέες οδικές αρτηρίες. «Κατασκεύασαν τον Καντίροφ και από μια άποψη κάνει αυτό που ανέλαβε να κάνει», δήλωσε ο ειδικός περί τη ρωσική εγκληματικότητα Μαρκ Γκαλεότι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.