Τετάρτη 20 Μαΐου 2009

Τι σημαίνει διευθέτηση του Καραμπάχ


Milliyet 
(19/5/2009)

Του Sami Kohen 


Κυβερνητικός αρμόδιος, ο οποίος συμμετέχει στις συνομιλίες με την Αρμενία, όταν του υποβάλαμε το ερώτημα αυτό, έδωσε την εξής απάντηση: «Αυτό το οποίο υπονοείτε είναι τα υπό κατάληψη εδάφη του Αζερμπαϊτζάν και συγκεκριμένα οι “επτά περιοχές”. Στις συνομιλίες που διεξάγονται για την απόσυρση της Αρμενίας από τις περιοχές αυτές, υπάρχει μια θετική εξέλιξη… Όμως, αυτό καθαυτό το θέμα του Άνω Καραμπάχ είναι ένα διαφορετικό ζήτημα, για το οποίο κινητοποιείται δραστήρια η Ομάδα Μινσκ του ΟΑΣΕ. Η διευθέτηση του θέματος αυτού είναι δυσκολότερη και περιπλοκότερη. Σε κάθε περίπτωση, όσον αφορά το θέμα του προσδιορισμού του οριστικού καθεστώτος του Άνω Καραμπάχ, γίνεται λόγος για μια σχεδιαζόμενη αναβολή»…

Εντούτοις, εάν ακόμη αναμένουμε την απόσυρση της Αρμενίας από τις περιοχές αυτές, το άνοιγμα των συνόρων με την Αρμενία και την πραγματοποίηση των βημάτων εκείνων για τη σύσταση διπλωματικών σχέσεων με το Ερεβάν, θα απαιτηθεί αρκετό χρονικό διάστημα. Το έχουμε αναφέρει και άλλοτε – σημειώνει ο Kohen – η στάση, την οποία τήρησε ο Ερντογάν στο Μπακού, έχει και την έννοια «της επιστροφής στην παλιά κατάσταση». 

Δηλαδή, η Αρμενία θα πρέπει πρώτα «να αποσυρθεί από τα εδάφη που έχει καταλάβει» [εδώ δεν υπονοείται το Άνω Καραμπάχ, αλλά οι επτά περιοχές] και ακολούθως η Τουρκία θα πραγματοποιήσει τα βήματα εξομάλυνσης… 

Το παράδειγμα Τουρκίας – Ελλάδας:
Η μέθοδος, η οποία αρχικά είχε αποφασισθεί, ήταν με βήματα εξομάλυνσης να δημιουργηθεί ένα περισσότερο κατάλληλο υπόβαθρο για την επίλυση των υφισταμένων προβλημάτων. 

Στην πραγματικότητα, μια τέτοια μέθοδος μπορούμε να πούμε ότι δημιούργησε ένα επιτυχές πρότυπο, όσον αφορά τις σχέσεις Τουρκίας – Ελλάδας. Οι ηγέτες των δύο χωρών, κινούμενοι από την πραγματικότητα ότι τα υφιστάμενα προβλήματα στο Αιγαίο δεν θα μπορούσαν να επιλυθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα, προτίμησαν να δώσουν προτεραιότητα στην εξομάλυνση των σχέσεων, αλλά και στη δημιουργία συνθηκών εμπιστοσύνης.

Τη στιγμή αυτή, τα προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών δεν έχουν επιλυθεί, όμως οι διμερείς τους σχέσεις είναι φιλικότατες. Ο πρωθυπουργός Καραμανλής, τον οποίο είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα, αφιέρωσε ένα σημαντικό μέρος της ομιλίας του στις σχέσεις με την Τουρκία, αναφερόμενος όχι μόνο στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί, αλλά και στην υποστήριξη της Αθήνας όσον αφορά το θέμα ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε.. 

Μια ενδιαφέρουσα σύμπτωση υπήρξε, όταν και ο πρωθυπουργός Ερντογάν από την Πολωνία αναφέρθηκε στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα, χαρακτηρίζοντας μάλιστα θετική τη στάση της Αθήνας αναφορικά με την Τουρκία … 

Μακάρι η μέθοδος αυτή να μπορούσε να αποτελέσει παράδειγμα και για τις σχέσεις Τουρκίας – Αρμενίας..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.