Πέμπτη 21 Μαΐου 2009

Επίθεση Χαμενεΐ κατά ΗΠΑ, με την κατηγορία ότι εξοπλίζουν Κούρδους


Γαλλικο, Ροϊτερς

Προτού καν δοκιμασθούν, οι γέφυρες μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης αποδεικνύονται εξαιρετικά εύθραυστες. Προτού συμπληρωθεί εικοσιτετράωρο από την προειδοποίηση Ομπάμα ότι η πρόσκλησή του προς την ιρανική ηγεσία για συνδιαλλαγή έχει ημερομηνία λήξης το τέλος του τρέχοντος έτους, ήρθε η απάντηση από τον Αγιατολάχ Χαμενεΐ.

Στη διάρκεια ομιλίας του από το ιρανικό Κουρδιστάν, η οποία μεταδόθηκε από το εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι χρηματοδοτούν και εξοπλίζουν «τρομοκράτες», εννοώντας τους Κούρδους αυτονομιστές, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην άλλη πλευρά των συνόρων, στην κουρδική περιφέρεια του βορείου Ιράκ.

«Οι Αμερικανοί έχουν επικίνδυνα σχέδια για το (ιρακινό) Κουρδιστάν», υποστήριξε ο Χαμενεΐ, αγγίζοντας ευαίσθητες χορδές τόσο της Τουρκίας, όσο και της κυβέρνησης Μαλικί, στη Βαγδάτη. «Πίσω από το δυτικό μας σύνορο», συνέχισε ο «Οδηγητής» της Ισλαμικής Δημοκρατίας, «οι Αμερικανοί εκπαιδεύουν τρομοκράτες. Δαπανούν χρήματα και στέλνουν όπλα που προορίζονται να χρησιμοποιηθούν εναντίον μας... Πληρώνουν για να δημιουργήσουν μισθοφόρους, κάτι ανάξιο για την κουρδική νεολαία».

Οι καταγγελίες Χαμενεΐ αφορούσαν την κουρδική, αυτονομιστική οργάνωση «Κόμμα για Ελεύθερη Ζωή στο Κουρδιστάν» (PJAK), η οποία διατηρεί βάσεις στα ορεινά τμήματα του βορειοανατολικού Ιράκ, από τις οποίες οργανώνει σαμποτάζ επί ιρανικού εδάφους. Επισήμως, η αμερικανική κυβέρνηση έχει χαρακτηρίσει «τρομοκρατικές» και τις δύο οργανώσεις.

Το νέο μήνυμα Χαμενεΐ αναζητά, πιθανότατα, αποδέκτες και στο εσωτερικό της χώρας, η οποία βρίσκεται στην τελική ευθεία της προεκλογικής περιόδου ενόψει των προεδρικών εκλογών της 12ης Ιουνίου.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.