Τετάρτη 27 Μαΐου 2009

Αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας μεταπωλούν όπλα στους Ταλιμπάν


Έρευνα της New York Times

Του C. J. Chivers
New York Times

Οι Ταλιμπάν του Αφγανιστάν πολεμούν σε μία από τις πιο απομονωμένες και φτωχές περιοχές του πλανήτη. Παρ’ όλα αυτά, οι αρτιότερα εξοπλισμένες αμερικανικές και αφγανικές κυβερνητικές δυνάμεις δεν έχουν καταφέρει να τους νικήσουν μετά από τόσα χρόνια.

Όπλα και πυρομαχικά που συλλέχθηκαν από το πεδίο πρόσφατης μάχης μεταξύ Αμερικανών και Ταλιμπάν εξηγούν εν μέρει το προαναφερθέν παράδοξο. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε η εφημερίδα New York Times, ύστερα από επαφές και συνεντεύξεις που είχαμε με εμπόρους όπλων και Αμερικανούς αξιωματικούς.

Με λίγα λόγια, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι οι Αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας μεταπωλούν τα πυρομαχικά που τους δίνουν οι ΗΠΑ στους Ταλιμπάν, οι οποίοι στη συνέχεια τα χρησιμοποιούν εναντίον των Αμερικανών στρατιωτών. Οι διαστάσεις που έχει πάρει το λαθρεμπόριο πυρομαχικών παραμένουν ασαφείς. Με δεδομένο όμως ότι οι έλεγχοι που διεξάγουν οι Αμερικανοί στις αφγανικές αποθήκες οπλισμού είναι σπάνιοι και λαμβάνοντας υπόψη τη διαφθορά και την έλλειψη πειθαρχίας στις αφγανικές δυνάμεις, είναι πιθανό οι Ταλιμπάν να πολεμούν τους Αμερικανούς με τα ίδια τους τα πυρομαχικά. Πέρυσι άλλωστε, αμερικανικής προέλευσης όπλα βρέθηκαν και στο σημείο όπου διεξήχθη σφοδρή μάχη, στην οποία έχασαν τη ζωή τους εννέα Αμερικανοί στρατιώτες.

Τα στοιχεία για το ανά χείρας ρεπορτάζ προέρχονται από το Ανατολικό Αφγανιστάν, όπου λόχος της 26ης Μεραρχίας Πεζικού παγίδευσε και σκότωσε 13 Ταλιμπάν. Οι στρατιώτες μού επέτρεψαν να εξετάσω τα ευρήματα από τον τόπο της μάχης. Επρόκειτο κυρίως για βλήματα 7,62 χιλιοστών, τα οποία παράγονται σε πολλές χώρες του κόσμου.

Εν τούτοις, στους γεμιστήρες των Ταλιμπάν, βρέθηκαν οι επιγραφές «WOLF» και «bxn». Η πρώτη ετικέτα παραπέμπει στο εργοστάσιο Wolf Performance Ammunition, στην Καλιφόρνια, το οποίο μεταπωλεί ρωσικά πυρομαχικά. Η δεύτερη ετικέτα αναφέρεται σε τσεχική εταιρεία του Ψυχρού Πολέμου, τη στιγμή που είναι γνωστό ότι η τσεχική κυβέρνηση έχει δωρίσει χιλιάδες σφαίρες στον αφγανικό στρατό. Επίσης, πέρυσι είχαν βρεθεί στο χωριό Γουανάτ, 70 ουγγρικά αυτόματα AMD-65, τα οποία επίσης έχουν δοθεί από τις ΗΠΑ στην αφγανική αστυνομία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.