Κυριακή 3 Μαΐου 2009

Τί σκέφτεται η Κίνα;


Mark Leonard
Τί σκέφτεται η Κίνα; 
Κριτική, 2008


Του Στέφανου Ξένου

Ο Μαρκ Λέοναρντ είναι διευθυντής του European Council on Foreign Relations, της πρώτης πανευρωπαϊκής «δεξαμενής σκέψης», με γραφεία σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης. Θεωρείται ένας από τους γνωστότερους στοχαστές σε διεθνή ζητήματα. Το πρώτο του βιβλίο «21ος αιώνας: ο αιώνας της Ευρώπης» έχει μεταφραστεί σε 18 γλώσσες, ενώ άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά. 

Το συγκεκριμένο βιβλίο είναι μια μελέτη σχετικά με τη διαδρομή της Κίνας τις τελευταίες δεκαετίες και πώς έχει φτάσει να είναι μία από τις μεγαλύτερες (αν όχι η μεγαλύτερη) παγκόσμιες δυνάμεις σε πολλά επίπεδα. Ο Λέοναρντ αφήνει εν πρώτοις την προσωπική του ματιά στην άκρη και μεταφέρει λόγια επιφανών Κινέζων οικονομολόγων, ερευνητών, κοινωνιολόγων κ.ά. Αφού πρώτα σκιαγραφεί την πορεία της Κίνας μετά τον Μάο και δείχνει την πολιτική, κοινωνική και οικονομική αναστάτωση που ακολούθησε, παρουσιάζει τους πρωταγωνιστές και τις πρακτικές εκείνες που οδήγησαν την πολυπληθή χώρα στη ραγδαία ανάπτυξή της. Χαρακτηριστικό είναι πως, όταν το ΚΚΚ άρχισε να γίνεται πιο διαλλακτικό και εισήχθησαν δυτικές τεχνικές και λύσεις, αλλά και με πολύ ικανή διπλωματία, φάνηκαν και τα πρώτα σημάδια της εξέλιξης. Αξιοσημείωτο είναι, επίσης, πως έγιναν πολλοί πειραματισμοί πάνω στη δημοκρατία, αλλά και σε άλλους τομείς. 

Ένα από τα θετικότερα στοιχεία του βιβλίου είναι ότι ο συγγραφέας δε στηρίζεται σε προσωπικές εικασίας ή σε απόψεις ανθρώπων που γνωρίζουν εκ του μακρόθεν την Κίνα. Ο ίδιος επισκέφτηκε την Κίνα πολλές φορές, όχι μόνο τις πόλεις, αλλά και την επαρχία, για να διαπιστώσει τις συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων. Ωστόσο, αποτυπώνει τα λόγια προσωπικοτήτων που άλλαξαν τη σύγχρονη ιστορία της Κίνας, ενώ σε καίρια σημεία παραθέτει λιτά και διακριτικά τη δική του σκέψη. Όμως και πέραν αυτού, ποια είναι η θέση των Κινέζων στοχαστών, ποια χώρα ονειρεύονται, πώς αξιολογούν τη επιρροή της χώρας τους στον υπόλοιπο κόσμο; Και τελικά μπορεί η άνοδος της Κίνας να αλλάξει ριζικά τον κόσμο; 

Το «Τι σκέφτεται η Κίνα;» είναι ένα βιβλίο που κάνει τη μεγάλη δύναμη πιο γνωστή στο δυτικό κόσμο, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως διαβάζεται εύκολα και ευχάριστα και από αναγνώστες που δεν έχουν σχέση με το αντικείμενο 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.