Τετάρτη 10 Ιουνίου 2009

Ποιός γνώριζε πρώτος για το Γουότεργκεϊτ;


Του Richard Perez Pena
The New York Times 


Είχαν τη μεγαλύτερη δημοσιογραφική επιτυχία στα χέρια τους, αλλά την άφησαν να ξεφύγει. To σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ προκάλεσε την παραίτηση του Αμερικανού προέδρου Ρίτσαρντ Νίξον και μετέβαλε σε σύγχρονους ήρωες τους δύο δημοσιογράφους της Washighton Post που την αποκάλυψαν. Όμως, 37 ολόκληρα χρόνια, δύο παλαιοί δημοσιογράφοι της εφημερίδας New York Times υποστηρίζουν ότι διέθεταν και αυτοί τα στοιχεία και μάλιστα πολύ πριν από τους συναδέλφους τους στην Washighton Post… αλλά δεν άδραξαν την ευκαιρία.

Ο Ρόμπερτ Σμιθ, ρεπόρτερ των ΝΥΤ εκείνη την περίοδο, υποστηρίζει ότι δύο μήνες μετά τη διάρρηξη στο αρχηγείο της Εθνικής Επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος, κατά τη διάρκεια γεύματος με τον τότε αρχηγό του FBI, Πάτρικ Γκρέι, έμαθε κάποιες άκρως ενδιαφέρουσες πτυχές ή καλύτερα λεπτομέρειες για την υπόθεση. Ανάμεσα στα καινούργια στοιχεία που έφτασαν στα αυτιά του ήταν η εμπλοκή του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Τζον Μίτσελ και η πιθανή εμπλοκή του Λευκού Οίκου.

Ο Σμιθ αντελήφθη ότι είχε κάτι σημαντικό στα χέρια του κι αμέσως ενημέρωσε τον αρχισυντάκτη του, Ρόμπερτ Φελπς, ο οποίος κράτησε σημειώσεις και μαγνητοφώνησε τη συνομιλία. Αλλά στη συνέχεια ο Σμιθ παρέδωσε την υπόθεση, καθώς ο ίδιος παραιτήθηκε από τους ΝΥΤ για να εξακολουθήσει τις σπουδές του στη νομική σχολή του πανεπιστημίου Γέιλ. Για κακή του τύχη –όπως αποδείχθηκε– ο Φελπς εκείνη την περίοδο είχε να ασχοληθεί με το Συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, έφυγε για διακοπές στην Αλάσκα και όταν γύρισε όλο το θέμα είχε ξεχαστεί.

Επί τρεις δεκαετίες, ο Σμιθ δεν μίλησε για τα γεγονότα αυτά, αλλά τελικά αποφάσισε να δημοσιοποιήσει τις γνώσεις του όταν έμαθε ότι ο Φελπς επρόκειτο να δημοσιεύσει τα απομνημονεύματά του. Ο Φελπς, 89 ετών σήμερα, δεν γνωρίζει τι απέγιναν όλα τα στοιχεία που είχαν συγκεντρωθεί. Άλλα και οι παλαιοί του συνάδελφοι δεν γνωρίζουν τίποτα για την υπόθεση, γεγονός που τον κάνει να πιστεύει ότι αυτός ευθύνεται που χάθηκε η υπόθεση για τους New York Times.

Το βιβλίο του «God and The Editor: My search for Μeaning at the New York Times» κυκλοφόρησε προσφάτως από το Syracuse University Press.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.