Δευτέρα 29 Ιουνίου 2009

Κατασκοπεύοντας για την Κούβα


Της Ginger Thompson 
The New York Times


Η Γκουεντολίν είχε ήδη χωρίσει δύο φορές όταν γνώρισε τον Κένταλ Μάιερς, δισέγγονο του εφευρέτη του τηλεφώνου Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ και αναλυτή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Το ερωτευμένο ζευγάρι μετακόμισε στη Νότια Ντακότα, όπου υιοθέτησαν χίπικο τρόπο ζωής, καλλιεργώντας μαριχουάνα στο υπόγειο του σπιτιού τους. Συμμετείχαν σε πορείες υπέρ της άμβλωσης, της ηλιακής ενέργειας και κατά της εμπλοκής των ΗΠΑ στη Λατινική Αμερική.

Όταν ένιωσαν ότι οι αχανείς εκτάσεις των Δυτικών ΗΠΑ έπαψαν να τους συγκινούν, επέστρεψαν στην Ουάσιγκτον, το φθινόπωρο του 1980 και επανασυνδέθηκαν με την αστική τάξη της πρωτεύουσας, την οποία είχαν παλιότερα απορρίψει. Η ομοσπονδιακή εισαγγελία της Ουάσιγκτον, όμως, υποστηρίζει σήμερα στο κατηγορητήριό της κατά των Μάιερς, ότι η πραγματική αιτία της επανόδου του ζεύγους στην Ουάσιγκτον ήταν η πρόθεσή τους να κατασκοπεύσουν για λογαριασμό του καθεστώτος της Κούβας. Ο 72χρονος σήμερα κ. Μάιερς φέρεται να αξιοποίησε τη διαβάθμιση ασφαλείας του για να αφαιρέσει απόρρητα έγγραφα από το υπουργείο Εξωτερικών για τρεις σχεδόν δεκαετίες. Η 71χρονη σήμερα σύζυγός του, που εργαζόταν ως ταμίας σε τράπεζα της Ουάσιγκτον, αναλάμβανε την παράδοση των εγγράφων στα χέρια Κουβανών πρακτόρων. Το ζευγάρι, που συνελήφθη στις αρχές του μήνα και κρατείται, δεν πρόκειται να αποφυλακισθεί με περιοριστικούς όρους, όπως αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα το ομοσπονδιακό δικαστήριο, που εκτιμά ότι οι Μάιερς μπορεί να χρησιμοποιήσουν το μικρό τους ιστιοπλοϊκό σκάφος για να εγκαταλείψουν τις ΗΠΑ για την Κούβα.

Στο κατηγορητήριο 40 σελίδων, το FBI περιγράφει πώς οι Μάιερς αξιοποίησαν σειρά πρωτότυπων κατασκοπευτικών μεθόδων για να διοχετεύσουν τις πληροφορίες τους, όπως με τη βοήθεια κρυμμένου ασυρμάτου ή χάρη σε ταξίδια σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπου είχαν συναντήσεις με Κουβανούς πράκτορες.

Το χρήμα, όμως, ουδέποτε υπήρξε το κίνητρο των Μάιερς για τις προδοτικές τους δραστηριότητες, καθώς οι δύο ηλικιωμένοι κατάσκοποι έλαβαν μόνο «αποζημίωση» από την Κούβα για την αγορά του κατασκοπευτικού τους εξοπλισμού. Το ζεύγος σύμφωνα με την εισαγγελία εξέφρασε με τον τρόπο αυτό την ιδεολογική του διαφωνία με την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ στη Λατινική Αμερική.

Η σύλληψη των δύο και το κατηγορητήριο εναντίον τους στηρίχθηκε κυρίως σε μυστική επιχείρηση, που εγκαινίασε το FBI στις αρχές του χρόνου. Ισπανόφωνος πράκτορας της ομοσπονδιακής υπηρεσίας γνώρισε το ζεύγος Μάιερς, στους οποίους εμφανίσθηκε ως στέλεχος των κουβανικών μυστικών υπηρεσιών. Ο συνταξιούχος κ. Μάιερς υποδέχθηκε την αποκάλυψη της «ιδιότητας» του πράκτορα με ενθουσιασμό, λέγοντας: «Μας λείψατε πάρα πολύ. Υπήρξατε σημαντικό μέρος της ζωής μας και νιώθαμε άδειοι όσο λείπατε. Ο κουβανικός λαός και η χώρα σας είναι στην καρδιά μας και δεν θέλουμε να χαθούμε ποτέ πια». Λίγες εβδομάδες μετά το ξέσπασμα τρυφερότητας του κ. Μάιερς, το ζευγάρι έπεφτε στα χέρια του FBI και της δικαιοσύνης, που απειλεί τώρα να τους καταδικάσει σε τουλάχιστον 20 χρόνια ειρκτής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.