Τρίτη 2 Ιουνίου 2009

ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ


Η στροφή μίας χερσαίας δύναμης σαν την Τουρκία προς την θάλασσα δεν προκαλεί απορία στους διεθνείς αναλυτές, δεδομένων των γεωπολιτικών αλλαγών που έχουν επέλθει στην ευρύτερη περιοχή. Την αρχή της νέας στρατηγικής έκανε ο πρώην αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Οζκιόκ ο οποίος σε ομιλία του στις 26 Ιουλίου 2005 είχε επισημάνει ότι οι θάλασσες πάντα προσέφεραν στα κράτη ασφάλεια και ευημερία και η Τουρκία με την σπουδαία γεωστρατηγική θέση θα αποκομίσει τεραστία οφέλη με ισχυρό πολεμικό ναυτικό

Εφαρμόζοντας την άμεση στρατηγική η Τουρκία και με στόχο να κερδίσει το ζωτικό χώρο του Αιγαίου ανατολικά του 25ου μεσημβρινού που πιστεύει ότι της ανήκει διεξάγει κάθε χρόνο την αεροναυτική άσκηση Deniz Kordu (Θαλασσόλυκος).

Η πρόσφατη άσκηση Deniz Kordu είναι μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά διότι έλαβε μέρος το μεγαλύτερο μέρος του τούρκικου ναυτικού και συγκεκριμένα 11 φρεγάτες 3 κορβέτες 14 ταχέα σκάφη 8 υποβρυχία και 14 βοηθητικά σκάφη.

Εντυπωσιακό στοιχειό της άσκησης η διάταξη των ναυτικών μονάδων που κατάλαβαν τρεις περιοχές κατά μήκος του 25ου μεσημβρινού διχοτομώντας επιχειρησιακά το Αιγαίο επιδεικνύοντας τις δυνατότητες του Τούρκικου Πολεμικού Ναυτικού .

Τα σενάρια της άσκησης προέβλεπαν αποκλεισμό μικρού νησιού αποστολές καταστροφής εχθρικής αεροναυτικής δύναμης που κατευθύνεται για να διασπάσει τον ναυτικό αποκλεισμό ,ανθυποβρυχιακές ασκήσεις αντιαεροπορική άμυνα περιοχής ασκήσεις ηλεκτρονικού πολέμου και ασκήσεις έρευνας και διάσωσης  

Επικαλυπτικά πραγματοποιήθηκε και η αεροαποβατική άσκηση EFES 2009 της οποίας ενδιαφέρον σημείο ήταν η αερομεταφορά με το πρώτο κύμα ενός τάγματος Ειδικών Δυνάμεων με 52 ελικόπτερα AS-532 Gougar και S -70 Black Hawk. Είναι η πρώτη φορά που έγινε επίδειξη των νέων δυνατοτήτων αερομεταφοράς ενός πλήρους τάγματος με τον εξοπλισμό του σε μια μόνο διαδρομή ημέρα και νύχτα ικανού να καταλάβει ένα μικρό νησί.

Τα στοιχεία αυτών των ασκήσεων δείχνουν ότι η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει στα επιχειρησιακά της σχέδια την εγγύτητα των τούρκικων ακτών ως χώρους εξόρμησης τις δυνατότητες του κάθετου ελιγμού που μειώνουν τον χρόνο αντίδρασης των ελληνικών μονάδων από την στιγμή έναρξης του συναγερμού, την τακτική αποκλεισμού από ναυτικές μονάδες διχοτομώντας το μισό Αιγαίο. Δοκιμάζει νέα οπλικά συστήματα, βελτιώνει την συνεργασία ναυτικού με την αεροπορία στην μεταφορά δεδομένων(Link) και τέλος αυξάνει τον χρόνο πτήσης των αεροσκαφων αναχαίτισης -βομβαρδισμού με την χρήση των αεροσκαφών εναέριου ανεφοδιασμού KC-135. 

Οι τουρκικές αεροναυτικές ασκήσεις στο Αιγαίο δεν είναι θαλάσσιες εκδρομές για ξεμούδιασμα αλλά διεξάγονται με συγκεκριμένα επιτελικά σχεδία εκπαιδευτικών επιχειρήσεων που δεν διαφέρουν πολύ από ανάλογα σχέδια πολεμικών επιχειρήσεων .   

Χρήστος. Κουτσογιαννόπουλος

Ταξίαρχος(εα)

Πρώην Δντής Διεθνών Σχέσεων ΥΠΕΘΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.