Τετάρτη 29 Ιουλίου 2009

Επιδεινώνονται οι σχέσεις ΗΠΑ - Πακιστάν


Των Eric Schmitt και Jane Perlez
New York Times

Το Πακιστάν εγείρει σοβαρές ενστάσεις για την επέκταση των αμερικανικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν, κι αυτό δημιουργεί νέους τριγμούς στην εύθραυστη συμμαχία του με την Ουάσιγκτον, σε μία κρίσιμη καμπή του πολέμου. Πακιστανοί αξιωματούχοι διαμήνυσαν στην κυβέρνηση Ομπάμα ότι η επιχείρηση των Αμερικανών πεζοναυτών στο νότιο Αφγανιστάν θα εξαναγκάσει τους αντάρτες να καταφύγουν στο Πακιστάν, αναζωπυρώνοντας έτσι την ένταση στην ήδη προβληματική επαρχία του Μπαλουτσιστάν. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από πληροφορίες αξιωματικών των πακιστανικών μυστικών υπηρεσιών.

Ισορροπίες με τους Ταλιμπάν
Το Πακιστάν δεν διαθέτει ικανό αριθμό στρατιωτών για να αναπτυχθούν στο Μπαλουτσιστάν, αφού μεγάλο μέρος των δυνάμεών του είναι καθηλωμένο στα σύνορα με τον παραδοσιακό εχθρό της χώρας, την Ινδία. Επομένως, αξιωματούχοι της χώρας διαρρέουν ότι η επιλογή του Ισλαμαμπάντ θα είναι η έναρξη διαλόγου με τους Ταλιμπάν και όχι η σύγκρουση μαζί τους. Η στάση αυτή καταδεικνύει ότι παρά τις ενστάσεις των ΗΠΑ, η βασική προτεραιότητα του αμυντικού δόγματος του Πακιστάν παραμένει η Ινδία. Οι Ταλιμπάν θεωρούνται μια δύναμη με την οποία το Πακιστάν μπορεί να διαπραγματευθεί. Μακροπρόθεσμα μάλιστα, οι Ταλιμπάν ενδεχομένως να ξαναγίνουν σύμμαχοι του Πακιστάν, μόλις αποχωρήσει η Αμερική από την περιοχή.

Εν ολίγοις, οι απόψεις των Πακιστανών, όσον αφορά την απειλή των Ταλιμπάν, δεν θα μπορούσαν να διαφέρουν περισσότερο από εκείνες των Αμερικανών, οι οποίοι έχουν επανειλημμένως υποστηρίξει ότι οι εξτρεμιστές βρίσκουν ασφαλές καταφύγιο στην πακιστανική επικράτεια. Οι πρόσφατες επιχειρήσεις του πακιστανικού στρατού στην κοιλάδα Σουάτ και στις ημιαυτόνομες ορεινές μεθοριακές περιοχές ελάχιστα συνέβαλαν στη γεφύρωση του χάσματος ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Ισλαμαμπάντ. Παρότι η κυβέρνηση Ομπάμα επικρότησε τις προαναφερθείσες επιχειρήσεις, δεν κρύβει την απογοήτευσή της για την αδράνεια της πακιστανικής κυβέρνησης σε άλλες περιοχές της χώρας, όπου οι εξτρεμιστές δρουν ανεξέλεγκτοι. Επιτελείς του Λευκού Οίκου διατείνονται ότι το Πακιστάν ασχολείται μόνο με εκείνες τις ομάδες των Ταλιμπάν που απειλούν την κυβέρνησή του και αγνοεί όσους Ταλιμπάν ή άλλους εξτρεμιστές μάχονται εναντίον των Αμερικανών στο Αφγανιστάν, ή πραγματοποιούν τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ινδία.

Αποξένωση του πληθυσμού
Οι παραπάνω εκτιμήσεις για την κατάσταση των αμερικανο-πακιστανικών σχέσεων προέρχονται από δίωρη συζήτηση που είχαν ρεπόρτερ των New York Times με υψηλόβαθμα στελέχη της Πακιστανικής Διακλαδικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ISI). Σύμφωνα με την πάγια τακτική της υπηρεσίας τους, μίλησαν με την προϋπόθεση ότι δεν θα αποκαλυφθούν τα ονόματά τους.

Οι θέσεις που εξέφρασαν οι εν λόγω αξιωματούχοι επιβεβαιώνονται και από συνομιλίες που είχαμε τις προηγούμενες ημέρες με πολλούς αξιωματικούς των ενόπλων δυνάμεων. Ένα από τα πρώτα πράγματα που μας είπαν ήταν το εξής: «Η ενίσχυση των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν θα επιτείνει το αίσθημα ξένης κατοχής στον ντόπιο πληθυσμό, θα αυξήσει τις απώλειες μεταξύ των αμάχων, θα αποξενώσει ακόμη περισσότερο τους κατοίκους και επομένως θα δημιουργήσει νέο κύμα αντίστασης εναντίον των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων».

Επίσης, έντονη ήταν η ανησυχία των Πακιστανών για την προοπτική να κατακλύσουν οι Ταλιμπάν το Μπαλουτσιστάν, μια επαρχία που συνορεύει με την ημιαυτόνομη περιοχή του Ουαζιριστάν. Ήδη ο Πακιστανικός στρατός δοκιμάζεται από την παρατεταμένη σύγκρουσή του με αποσχιστικά κινήματα στο Μπαλουτσιστάν, τα οποία ακόμη δεν έχει καταστείλει. Εάν τα κινήματα αυτά ενισχυθούν και από Ταλιμπάν, τότε θα χρειαστούν επιπλέον κυβερνητικές δυνάμεις στην επαρχία, δυνάμεις που αυτή τη στιγμή δεν είναι διαθέσιμες.

Ανταλλαγή πληροφοριών
Υπάρχουν και τομείς όπου έχει σημειωθεί πρόοδος. Για παράδειγμα, η ανταλλαγή πληροφοριών ανάμεσα σε Πακιστανούς και Αμερικανούς αξιωματούχους έχει οδηγήσει σε πιο ακριβή χτυπήματα σε κρησφύγετα ανταρτών από Πακιστανικά μαχητικά F-16 και μη επανδρωμένα αεροσκάφη της CIA. Επιπλέον, Πακιστανοί και Αμερικανοί πράκτορες εκτελούν κοινές επικίνδυνες αποστολές για συλλογή πληροφοριών και εξόντωση στελεχών των Ταλιμπάν και της Αλ Κάιντα στην ημιαυτόνομη Βορειοδυτική Μεθοριακή Επαρχία.

Παρ’ όλα αυτά, οι συνομιλίες μας έδειξαν ότι υπάρχουν σοβαρές διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών, καθώς οι Αμερικανοί συνεχίζουν να πιστεύουν ότι το Πακιστάν είναι επιλεκτικό στις μάχες που δίνει με τους φανατικούς ισλαμιστές. Για παράδειγμα, οι ΗΠΑ είναι πεπεισμένες ότι ο Αφγανός πολέμαρχος Μουλά Ομάρ διευθύνει τη μάχη εναντίον των νατοϊκών δυνάμεων από την πόλη Κουέτα, πρωτεύουσα του Μπαλουτσιστάν. Οι Αμερικανοί δεν κρύβουν ότι το Ανώτατο Συμβούλιο των Ταλιμπάν απολαμβάνει της στήριξης και της προστασίας των πακιστανικών Αρχών, οι οποίες δεν έχουν πάψει να θεωρούν τους Ταλιμπάν μελλοντικούς συμμάχους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.