Τετάρτη 15 Ιουλίου 2009

Η Ελλάδα θέλει να μετατρέψει στο Αιγαίο σε ελληνική λίμνη


Referans
(10/7/2009)

Του Zeynel Lüle


Θα ήθελα να αναφερθώ σε ένα θέμα, το οποίο η Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες ολοένα και «διογκώνει», αφού πιστεύω ότι πίσω από τη «διόγκωση» αυτή κρύβονται άλλοι σκοποί.

Είναι το θέμα των λαθρομεταναστών…

Ίσως στην Τουρκία να μην έλκει την προσοχή κανενός, όμως εδώ και ένα χρόνο τα σύνορα της Ελλάδας δεν φρουρούνται μόνο από τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας, αλλά τα έχουν θέσει κάτω από ασφάλεια τόσο οι γαλλικές κορβέτες, όσο και οι ιταλικές φρεγάτες…

Δεν είναι μόνο οι παράκτιες ακτές, πάνω από τον Έβρο συνεχώς υπερίπτανται ιταλικά ελικόπτερα.

Αυτό τι σκοπό έχει;

Να σας το εξηγήσω:

Το πρόβλημα δεν είναι η Τουρκία
Η Ελλάδα, εδώ και μερικά χρόνια, υψώνει συνεχώς «τον τόνο της φωνής της», δηλαδή διογκώνει το θέμα και στις διεθνείς πλατφόρμες αναφέρει ότι «βρίσκεται κάτω από την κατοχή των λαθρομεταναστών».

Την δε ευθύνη γι’ αυτό την φορτώνει στην Τουρκία. Όμως, η πραγματικότητα δεν είναι έτσι. Οι αριθμοί δεν το επιβεβαιώνουν.

Τον τελευταίο χρόνο, οι ελληνικές Αρχές συνέλαβαν 146.000 λαθρομετανάστες. Οι 30.000 εξ αυτών συνελήφθησαν στα σύνορα του Έβρου και οι 15.000 στα ελληνικά νησιά. Δηλαδή, ας υποθέσουμε ότι 45.000 λαθρομετανάστες πέρασαν μέσω Τουρκίας. Τότε, οι άλλοι 100.000 λαθρομετανάστες από πού ήρθαν;

Θεωρείται βέβαιο ότι δεν προήλθαν από την Τουρκία. Προήλθαν από τη Λιβύη, την Αλβανία, τη Βουλγαρία κλπ…Τότε, τα δάχτυλα της Αθήνας γιατί δείχνουν την Τουρκία;

Θα σας εξηγήσω το αίτιο. Άλλωστε, για το λόγο αυτό και στην αρχή του άρθρου μου ανέφερα ότι «πίσω από τη διόγκωση αυτή υπάρχει άλλος σκοπός».

Έχει κινητοποιηθεί η Frontex
Η δική μου παρατήρηση είναι ότι η Ελλάδα με την πολιτική της αυτή επιζητεί να θέσει κάτω από διεθνή ασφάλεια τα «αδιευκρίνιστα» σύνορά της στο Αιγαίο, σύμφωνα με τους δικούς της «προσδιορισμούς».

Το σημαντικότερο είναι ότι η Αθήνα θέλει «έμπρακτα» να προσδιορίσει «τη γραμμή του FIR» Αθηνών, «ως σύνορο του Αιγαίου» και αυτό να το περάσει ως «οριοθέτηση της Ε.Ε.». Ο ορισμός είναι: «Το Αιγαίο είναι μια ελληνική λίμνη»…

Ως γνωστόν, η Ε.Ε., προκειμένου να διαφυλάξει τα εξωτερικά της σύνορα, αλλά και προκειμένου να παρεμποδίσει τη λαθρομετανάστευση, έχει δημιουργήσει μια δύναμη με την ονομασία «FRONTEX». Η δύναμη αυτή δραστηριοποιείται ενεργά από το 2007 και εντεύθεν. Είκοσι επτά ελικόπτερα, 21 αεροσκάφη και 116 πλοία αναμένουν έτοιμα, προκειμένου να δραστηριοποιηθούν σε ώρα ανάγκης.

Άλλωστε, η Ελλάδα τον τελευταίο χρόνο άρχισε να επωφελείται ενεργά από την ‘Frontex’. Αυτό πλέον δεν είναι μυστικό. Από εδώ πηγάζει και το γεγονός ότι οι εν λόγω φρεγάτες και κορβέτες, αλλά και τα ελικόπτερα, άρχισαν να «περιπολούν» στα τουρκικά σύνορα.

Κατά την κρίση των Ιμίων, η Ε.Ε. είχε πει: «Τα Ίμια είναι ελληνικές βραχονησίδες». Έτσι, και βάσει της άποψης αυτής, άρχισε να δραστηριοποιείται στο Αιγαίο, το οποίο έχει διαμορφωθεί βάσει του ελληνικού προσδιορισμού, προκειμένου «να διαφυλάξει τα σύνορα της Ε.Ε.».

Το πρόβλημα εκπέμπει συναγερμό
Η Τουρκία είναι ανίδεη της κατάστασης…Επιπλέον, πιέζεται εκ μέρους της Ε.Ε. να υπογράψει μια συμφωνία για την επιστροφή στην Τουρκία όλων των λαθρομεταναστών, έστω και αν δεν είναι ακόμη βέβαιο ότι οι λαθρομετανάστες αυτοί πέρασαν στα εδάφη της Ευρώπης μέσω Τουρκίας.

Μάλιστα η Ε.Ε. δεν προσεγγίζει ούτε και σε έναν διαμοιρασμό του οικονομικού κόστους που θα προκύψει. Αν η Ελλάδα δεν μπορεί να φυλάξει τα σύνορά της, ακόμη και με τη δύναμη της ‘Frontex’, τότε η Τουρκία πώς θα τα φυλάξει;

Όμως, εν τω μεταξύ, η Ε.Ε, προκειμένου η Αθήνα να παράσχει «καλούς όρους στέγασης» στους λαθρομετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα, άρχισε να στέλνει «χρήμα με ουρά».

Δεν ξέρω αν μπόρεσα να σας εξηγήσω την κατάσταση ξεκάθαρα.

Άραγε, τη σημασία του θέματος αυτού, το οποίο άρχισε να εκπέμπει και «σήμα συναγερμού», πώς αλλιώς θα μπορούσα να σας το εξηγήσω;… Το θέμα το αφήνω στην υψηλή πληροφόρηση της Άγκυρας.

3 σχόλια:

  1. Είναι καλό να διαβάσουν μερικοί αυτό το άρθρο για να καταλάβουν επιτέλους πως σκέφτεται η Τουρκία για την Ελληνική εξωτερική πολιτική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η FRONTEX για να είναι αποτελεσματική πρέπει να περιπολεί επί του εδάφους απ’ όπου ξεκινούν οι λαθρομετανάστες πριν μπουν αυτοί στις βάρκες. Η Λιβύη, η Αίγυπτος έχουν τεράστιες θαλάσσιες αποστάσεις από τις ελληνικές ακτές και ως εκ τούτου η επισήμανση των σκαφών που μεταφέρουν λαθρομετανάστες είναι εύκολο και ελεγχθεί και να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα στα διεθνή ύδατα. Η Βουλγαρία είναι ήδη μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι δυνάμεις ασφαλείας της αν δεν κάνουν καλά την δουλειά τους έχουν να δώσουν λόγο κατ’ ευθείαν στα αρμόδια όργανα των Βρυξελλών και πιστέψτε με μπορούν να αλλάξουν άρδην τα πράγματα. Η Αλβανία είχε πρόβλημα λαθρομετανάστευσης αλλά αυτό βαίνει προς λύση. Η μόνη χώρα που οι διωκτικές της αρχές είναι ανίκανες να διαχειριστούν το θέμα της λαθρομετανάστευσης και είναι τόσο διαβρωμένες ώστε να χρηματίζονται από αυτό το πρόβλημα είναι η Τουρκία. Η ίδια άλλωστε η καταγωγή των λαθρομεταναστών είναι κατά κύριο λόγο από το Πακιστάν, το Ιράκ και το Αφγανιστάν πράγμα που σημαίνει αυτόματα ότι αυτοί για να περάσουν στην Ευρώπη υποχρεωτικά θα πρέπει να διέλθουν από την Τουρκία. Και εξ άλλου η Τουρκία θέλει να ενταχθεί στην Ευρώπη. Αυτό σημαίνει ότι υποχρεούται από τις συνθήκες εισδοχής να παραχωρήσει μέρος από την εθνική της κυριαρχία. Άρα εφ’ όσον είναι ανίκανη να διαχειριστεί μία κατάσταση με τις δικές τις δυνάμεις θα πρέπει να βοηθηθεί από το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω της δύναμης FRONTEX η οποία με ένστολους άλλων ενδιαφερομένων κρατών και με εξοπλισμό εγκατεστημένο εντός του εδάφους της Τουρκίας να παρακολουθεί την εξέλιξη και την αποτροπή του φαινομένου. Αν η Τουρκία θέλει να αποδείξει ότι είναι ικανή να διαχειριστεί την κατάσταση ορίστε ας το πράξει. Αλλά ταυτόχρονα ας γνωρίζει ότι τα Ευρωπαϊκά κριτήρια ικανότητας των αρχών ασφαλείας της δεν επιδέχονται ελαστική ερμηνεία.-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτή πιστεύω είναι η επιχειρηματολογία της Άγκυρας και είναι πολύ χρησιμή γιατί την Τουρκία την έχουμε λίγο θεοποιήσει οι Έλληνες αλλά από την άλλη τα σύνορα στο Αιγαίο κάθε άλλο παρά αδιευκρίνιστα είναι.Νομίζω ότι υπάρχουν συνθήκες και συμφωνίες που καθορίζουν πολύ καλά τα σύνορα μας.Η μόνη παράβαση της Ελλάδος πισταύω στην συνθήκη της Λωζάνης κατά της Τουρκίας είναι ότι υπάρχει στρατός στα νησιά αλλά και αυτός ο στρατός κάθε άλλο παρά εισβολής είναι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.