Παρασκευή 21 Αυγούστου 2009

Σχέδιο παρεμπόδισης του χρονοδιαγράμματος του Σχεδίου Ανάν το 2004


Milliyet

(21/8/2009)

Στις προσθήκες του κατηγορητηρίου Εργκενεκόν, συμπεριελήφθη και η ομιλία από την οποία προκύπτει ο μυστικός δίαυλος διαλόγου μεταξύ του στρατηγού ε.α Ερουιγούρ, και του τότε «πρέσβη» της ''ΤΔΒΚ'' στην Άγκυρα Μπουλούντς, για την παρεμπόδιση του χρονοδιαγράμματος «Σχεδίου Ανάν».

Καταγραφή που εξασφαλίστηκε από τον πρώην αρχηγό της Στρατοχωροφυλακής στρατηγό ε.α. Σενέρ Ερουιγούρ, έφερε στο φως τις μυστικές δραστηριότητες μεταξύ Ερουιγούρ και «πρέσβη» της ''ΤΔΒΚ'' Ζεκί Μπουλούντς στο χρονοδιάγραμμα του Σχεδίου Ανάν, που προέβλεπε λύση στο Κυπριακό.

Στην καταγραφή της συνδιάλεξης ο Μπουλούντς μεταφέρει στον Ερουιγούρ μυστικά, ορισμένα στοιχεία όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα διαπραγματεύσεων στα Η.Ε. και τον τρόπο με τον οποίο θα μπλόκαρε ο Ραούφ Ντενκτάς το χρονοδιάγραμμα. Ο Μπουλούντς για να μπορέσει να διαβιβάσει τότε στον Ερουιγούρ τις σημειώσεις από τις συνομιλίες σχετικά με ο Σχέδιο Ανάν που εστέλνοντο στο Γενικό Επιτελείο, τόνιζε πως είχε δημιουργήσει ένα μηχανισμό μέσω κάποιου συνταγματάρχη στο Σώμα Στρατού. Για το θέμα αυτό ο Μπουλούντς έλεγε ότι εξασφάλισε την έγκριση του Ντενκτάς και ότι ο διοικητής του Σώματος Στρατού δεν γνώριζε για την κατάσταση. Ο Μπουλούντς προκύπτει ότι έλεγε «Στην περίπτωση που ο Πρόεδρος στη σημείωση που θα στείλει, αναφέρει ότι θα ήθελε αυτή να διαβιβαστεί και στον πρέσβη (δηλαδή στον ίδιο) εγώ τότε, θα φέρω τις σημειώσεις σε εσάς (στον Ερουιγούρ)».

Αυτά προκύπτουν από την κατάθεση του πρώην Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων Χιλμί Οζγκιόκ, των 18 σελίδων, που συμπεριελήφθη στις προσθήκες του 3ου κατηγορητηρίου της Εργκενεκόν και γίνεται αντιληπτό πως ο αρχηγός της Στρατοχωροφυλακής της περιόδου εκείνης, επενέβη στο Σχέδιο Ανάν και στις συνομιλίες Κύπρου. Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει ότι ο Μπουλούντς έπαιζε ρόλο αγγελιοφόρου, μεταξύ Ντενκτάς και Ερουιγούρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.