Κυριακή 2 Αυγούστου 2009

Ένα ξενοδοχείο στα Ιεροσόλυμα, διχάζει ΗΠΑ και Ισραήλ


Των Juliane von Mittelstaedt and Christoph Schult
DER SPIEGEL

Ο Έρβινκ Μόσκοβιτς, 81 ετών, ζει στο Μαιάμι. Ευσεβής Εβραίος και πατέρας οκτώ παιδιών, έκανε τεράστια περιουσία επενδύοντας σε νοσοκομεία και καζίνο, ενώ είναι ευρέως γνωστός για το φιλανθρωπικό του έργο.

Γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη από Πολωνούς μετανάστες. Οι Ναζί σκότωσαν αρκετά μέλη της οικογένειας του, γεγονός που εξηγά το γιατί είναι παθιασμένος με το Ισραήλ. Πάγιος στόχος του, τον οποίο στηρίζει οικονομικά, να βοηθήσει στην μετατροπή του Ισραήλ σε «ασφαλές καταφύγιο» για Εβραίους της διασποράς. Μέχρι σήμερα έχει παραχωρήσει υπό μορφή δωρεάς, $100 εκατομμύρια δολάρια σε ορθόδοξους και φανατικούς έποικους στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και την Δυτική Όχθη.

Έγινε ευρύτερα γνωστός στις αρχές του ’90 όταν χρηματοδότησε έποικους για να αγοράσουν σπίτια στον ανατολικό τομέα της παλιάς πόλης της Ιερουσαλήμ. Έπειτα βοήθησε να αγοραστεί γη στο Όρος των Ελαιών, κοντά σε Παλαιστινιακή γειτονιά, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν ταραχές. Παρόμοιες επενδύσεις έγιναν και σε άλλες αραβικές γειτονιές της πόλης, όπου σήμερα ζουν σε σπίτια-φρούρια, εκατοντάδες Ισραηλινοί.

Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί γύρω από την ανατολική Ιερουσαλήμ ένας δακτύλιος που αποσκοπεί στο να αποτρέψει τον διαμοιρασμό της Ισραηλινής πρωτεύουσας – ένας από τους πολιτικούς στόχους της φιλανθρωπικής δράσης του Αμερικανού πολυεκατομμυριούχου, ο οποίος αντιτίθεται σφόδρα στην τελική ειρήνευση με τους Παλαιστίνιους.

Το 1985, ο Μόσκοβιτς αγόρασε το ιστορικό ξενοδοχείο Σιέπερτ, που βρίσκεται σε λόφο στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, ώστε να το κατεδαφίσει και να ανεγείρει 20όροφη πολυκατοικία που θα στεγάσει θρησκευόμενους ένοικους.

Η βελούδινη αποξένωση
Η συγκεκριμένη ανάπτυξη έχει μετατραπεί σε πολιτικό ζήτημα, κάτι που σημαίνει ότι ο Μόσκοβιτς πέτυχε τον στόχο του, που ήταν να προσδώσει συμβολική σημασία στο εγχείρημα του. Αυτό και μόνο ήταν αρκετό για να θέσει σε κινητοποίηση τον Λευκό Οίκο και το Υπουργείο Εξωτερικών.

Ήδη ο Αμερικανός Υφυπουργός Τζέικομπ Λου, έχει διαμηνύσει στον Ισραηλινό πρεσβευτή, ότι επιτρέποντας την ανάπτυξη τέτοιων έργων, το Ισραήλ υπονομεύει τις συνομιλίες με τους Παλαιστινίους. Επρόκειτο για μια ασυνήθιστη πράξη εκ μέρους της Ουάσιγκτον.

Ακόμη πιο ασυνήθιστη, ήταν όμως η δημόσια απόρριψη της «επίπληξης» από τον ίδιο τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, ο οποίος υπεραμύνθηκε του δικαιώματος των Ισραηλινών να ζουν και να επενδύουν σε ολόκληρη την Ιερουσαλήμ. Από πλευράς του ο Υπουργός Εξωτερικών, κυκλοφόρησε φωτογραφία με τον Μεγάλο Μουφτή να συναντάται με τον Χίτλερ. Είναι δυνατόν μία τέτοια πράξη να μπορεί να δικαιολογήσει την ανάγκη υλοποίησης του επίμαχου οικιστικού έργου;

Οι καλές μέρες στις σχέσεις των δύο κρατών, που διέπονταν από την αμοιβαία κατανόηση, έχουν παρέλθει. Αν και οι ΗΠΑ ουδέποτε ενέκριναν την ανέγερση Εβραϊκών οικισμών, εντούτοις επεδείκνυαν ανέχεια. Τώρα όμως, οι οικισμοί έχουν μετατραπεί σε πολιτικό σύμβολο μιας ογκούμενης διαμάχης.

Ο Αμερικανός πρόεδρος από πλευράς του, έχει έναν καλό λόγο να τηρεί αποστάσεις. Θέλει να αποδείξει στους Άραβες ότι η υπερδύναμη επιδιώκει μια νέα αρχή στη Μέση Ανατολή. Επικρίνοντας την πολιτική του εποικισμού, θέλει να διακηρύξει ότι η μονόπλευρη υποστήριξη του Ισραήλ από την Αμερική, ανήκει πλέον στο παρελθόν.

Μία αχρείαστη Απομόνωση
Ο Νετανιάχου, υποτίμησε τις επιπτώσεις από την αλλαγή της στάσης της Ουάσιγκτον, ενώ για το ότι η χώρα του έχει περιέλθει σε απομόνωση, κατηγορεί δύο Εβραίους στο Λευκό Οίκο: τον προσωπάρχη Ραμ Εμάνουελ και τον προεδρικό σύμβουλο Ντέιβιτ Άξελροτ.

Υποστηρίζει μάλιστα ότι η κυβέρνηση Ομπάμα παραβιάζει την δέσμευση της κυβέρνησης Μπους, με την οποία η Ουάσιγκτον ενέκρινε την επέκταση του εποικισμού ώστε να δημιουργηθεί πρόσθετος χώρος για τους υφιστάμενους ένοικους. Από πλευράς της η κυβέρνηση Ομπάμα αμφισβητεί το κατά πόσον υπάρχει μία τέτοια δέσμευση.

Αν κάποιος γνωρίζει αν ο ισχυρισμός Νετανιάχου είναι πραγματικός, αυτός είναι ο Ντο Βάισγκλας, σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Αριέλ Σιαρόν, ο οποίος υποστηρίζει ότι όντως υπήρχε ανεπίσημη συμφωνία. Δημόσια ωστόσο, η θέση της Ουάσιγκτον ήταν κατά της ανέγερσης νέων οικισμών.

Η μετατόπιση της θέσης της Ουάσιγκτον για τους Οικισμούς.
Από την στιγμή που ο Νετανιάχου – καλός φίλος του πολυεκατομμυριούχου Μόσκοβιτς - είναι απρόθυμος να παραχωρήσει στους Παλαιστίνιους το δικό τους κράτος, δεν θα πρέπει να εκπλήσσεται από την αλλαγή της πολιτικής της Αμερικανικής κυβέρνησης στο θέμα του εποικισμού, και για την επιδείνωση στις σχέσεις των δύο χωρών, τονίζει ο Βάισγκλας.

Είναι για όλους τους πιο πάνω λόγους για τους οποίους ένα ερειπωμένο κτίριο, όπως το ξενοδοχείο Σιέπερτ, μπορεί αίφνης να αποκτήσει πολιτική σημασία. Η νέα οικιστική ανάπτυξη θα ωφελήσει ιδιαίτερα την ομάδα των εποίκων Ατερέτ Κοχανίμ («Το στέμμα των Ιερέων του Ναού»), μία Σιωνιστική οργάνωση που έχει αγοράσει πολλά σπίτια στην Παλιά Πόλη των Ιεροσολύμων και τα έχει διανέμει σε Εβραίους. Με την υποστήριξη της κυβέρνησης Νετανιάχου, τίποτα δεν μπορεί να ανατρέψει την μετατροπή του ξενοδοχείου Σιέπερτ, σε Εβραϊκό οικισμό.

The New York Times Syndicate

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.