Τρίτη 18 Αυγούστου 2009

Κίνδυνος ανάφλεξης στο Βόρειο Ιράκ


Η αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων προκαλεί ανησυχία στους Κούρδους, οι οποίοι εξ αρχής είχαν υποστηρίξει την αμερικανική εισβολή στο Ιράκ. Μια έκθεση της Ομάδας Διεθνών Κρίσεων κατέληξε ότι «χωρίς την “κόλλα” που προσφέρουν οι αμερικανικές δυνάμεις,οι πολιτικοί δρώντες του Ιράκ είναι πιθανό να ξεκινήσουν μια ένοπλη σύγκρουση σε ολόκληρη την αμφισβητούμενη περιοχή αμέσως μετά την απόσυρση,πιστεύοντας ότι μπορούν να νικήσουν, αν χρειαστεί, χωρίς εξωτερική βοήθεια».

Μια αμφισβητούμενη λωρίδα γης περίπου 500 χιλιομέτρων απειλεί να μετατρέψει την περιοχή σε πεδίο μάχης

Αραβες και Κούρδοι με το χέρι στη σκανδάλη για τον έλεγχο των κοιτασμάτων πετρελαίου
Του ΡΑΤRΙCΚ CΟCΚΒURΝ ΒΗΜΑ

ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ αμφισβητούμενη λωρίδα γης περίπου 500 χιλιομέτρων στο Βόρειο Ιράκ, στην οποία άραβες και κούρδοι στρατιώτες έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι και η οποία απειλεί να καταστήσει την περιοχή πεδίο μάχης. Καθώς ο κόσμος έχει εστιάσει στην αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ και στον εντεινόμενο πόλεμο στο Αφγανιστάν, οι Αραβες και οι Κούρδοι στο Ιράκ έρχονται όλο και
πιο κοντά σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο για τον έλεγχο των πλούσιων σε πετρέλαιο περιοχών που εκτείνονται από τα σύνορα με τη Συρία ως το Ιράν. Ο κίνδυνος της ένοπλης σύγκρουσης είναι μεγάλος καθώς η αμφισβητούμενη ζώνη είναι ένα μωσαϊκό από καλά οπλισμένες κοινότητες οι οποίες υποστηρίζονται από τακτικές δυνάμεις. Κούρδοι και άραβες στρατιώτες παρακολουθούν στενά ο ένας τις κινήσεις του άλλου από φόβο μήπως ο αντίπαλος επιχειρήσει να εδραιώσει την κυριαρχία του στην περιοχή. Προκειμένου να αποφευχθεί
το ξέσπασμα μιας ένοπλης σύγκρουσης μεταξύ των δύο ισχυρών κοινοτήτων, ο ιρακινός πρωθυπουργός Νούρι αλ Μαλίκι ταξίδεψε προσφάτως στο Κουρδιστάν για να συνομιλήσει με κούρδους ηγέτες, τον (κούρδο) πρόεδρο του Ιράκ Τζαλάλ Ταλαμπανί και τον πρόεδρο της αυτόνομης Κουρδικής Περιφερειακής Κυβέρνησης (ΚRG) Μασούντ Μπαρζανί. Πριν από αυτό κ. Μαλίκι και ο κ. Μπαρζανί δεν είχαν συναντηθεί για έναν ολόκληρο χρόνο, κατά τη διάρκεια του οποίου είχαν ανταλλάξει μόνο μερικούς λεκτικούς διαπληκτισμούς.

Η 26η Ταξιαρχία της 7ης Μεραρχίας του ιρακινού στρατού, που αποτελείται από Αραβες, προσφάτως επιχείρησε να μετακινηθεί από την επαρχία Ντιγιάλα, βορειοανατολικά της Βαγδάτης, προς τη σουνιτική πόλη της Μοσούλης μέσω της κουρδικής περιοχής Μαχμούρ. Φοβούμενοι ότι αυτό αποτελούσε μια προσπάθεια της Βαγδάτης να καταλάβει την περιοχή, κούρδοι πολίτες έκλεισαν τον δρόμο. «Οι δυνάμεις μας είχαν πάρει θέσεις μάχης και αν ο ιρακινός στρατός προχωρούσε, είχαν εντολές να ανοίξουν πυρ εναντίον του» είπε ο Κάσρο Γκόραν , στέλεχος του κυβερνώντος Κουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος (ΚDΡ). Η κουρδική μονάδα που είχε λάβει διαταγές να ανοίξει πυρ ανήκε επίσης στον ιρακινό στρατό. Η αμερικανική παρέμβαση στη Βαγδάτη και οι αραβοκουρδικές διαπραγματεύσεις τελικά αποσόβησαν τη σύγκρουση και η 26η Ταξιαρχία αποχώρησε. Αλλά σύμφωνα με τον Μοχάμεντ Ιχσάν, υπουργό Εξωκοινοτικών Υποθέσεων της Κουρδικής Περιφερειακής Κυβέρνησης, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τις αμφισβητούμενες περιοχές, οποιαδήποτε συμπλοκή μπορεί να οδηγήσει σε γενικευμένο πόλεμο. «Αν κάποια στιγμή σημειωθεί ένα θερμό επεισόδιο, τότε είμαι βέβαιος ότι θα εξαπλωθεί σε ολόκληρη την περιοχή από τη Σινζάρ (κοντά στη Συρία) ως την Κανακίν (κοντά στο Ιράν)» δήλωσε.


▅ Η αμερικάνικη «κόλλα»
Η κυβέρνηση Ομπάμα έχει θορυβηθεί από το ενδεχόμενο διάσπασης του Ιράκ μετά την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων. Αλλά η Ουάσιγκτον μπορεί επίσης να διακρίνει τον κίνδυνο που απορρέει από την περαιτέρω εμπλοκή της στην αραβοκουρδική αντιπαράθεση, που κατά το μεγαλύτερο μέρος του προηγούμενου αιώνα είχε βυθίσει το Βόρειο Ιράκ στο χάος. Η αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων προκαλεί ανησυχία στους Κούρδους, οι οποίοι εξ αρχής είχαν υποστηρίξει την αμερικανική εισβολή στο Ιράκ. Μια έκθεση της Ομάδας Διεθνών Κρίσεων κατέληξε ότι «χωρίς την “κόλλα” που προσφέρουν οι αμερικανικές δυνάμεις,οι πολιτικοί δρώντες του Ιράκ είναι πιθανό να ξεκινήσουν μια ένοπλη σύγκρουση σε ολόκληρη την αμφισβητούμενη περιοχή αμέσως μετά την απόσυρση,πιστεύοντας ότι μπορούν να νικήσουν, αν χρειαστεί, χωρίς εξωτερική βοήθεια».

Οι άραβες ηγέτες, τόσο οι Σουνίτες όσο και οι Σιίτες, υποστηρίζουν ότι οι Κούρδοι από το 2003 και μετά έχουν ξεπεράσει τα όρια. Οταν το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν κατέρρεε, οι κουρδικές δυνάμεις προωθήθηκαν στις πόλεις της Μοσούλης και του Κιρκούκ, καταλαμβάνοντας περιοχές όπου πριν από την εθνοτική εκκαθάριση του Σαντάμ ζούσαν Κούρδοι. Ο θόρυβος που προκαλεί η κουρδική κοινότητα γύρω από την πιθανότητα να ξεσπάσουν νέες συγκρούσεις με τους Αραβες πηγάζει εν μέρει από την προσπάθειά της να πανικοβάλει τις Ηνωμένες Πολιτείες προκειμένου να μην απεμπλακούν από την αντιπαράθεση. Ωστόσο το ενδεχόμενο του πολέμου είναι μεγάλο αφού ο φόβος των Κούρδων μήπως εκδιωχθούν από τις αμφισβητούμενες περιοχές είναι πραγματικός. Οι Κούρδοι παρακολουθούν με τρόμο τον ιρακινό στρατό να καταλαμβάνει θέσεις που είχε άλλοτε καταλάβει ο στρατός του Σαντάμ. Πέρυσι ο ιρακινός στρατός έστειλε τη 12η Μεραρχία του, μια δύναμη 9.500 ανδρών που αποτελείται κατά 75% από Αραβες Σιίτες, στην πλούσια σε πετρέλαιο επαρχία Κιρκούκ. «Ο στρατός προσπαθεί να περικυκλώσει το Κιρκούκ όπως έκανε και ο Σαντάμ Χουσεΐν» δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΚDΡ.


▅ Πολύτιμο υπέδαφος
Στην αμφισβητούμενη ζώνη δεν κυριαρχεί η μετριοπάθεια. Ενας ιρακινός διοικητής τάγματος αποπέμφθηκε καθώς θεωρήθηκε ότι επέδειξε δειλία κατά τη διάρκεια μιας διένεξης με κουρδικές δυνάμεις ασφαλείας τον Ιανουάριο σε μια κουρδική- τουρκομανική πόλη που βρίσκεται μεταξύ Αρμπίλ και Κιρκούκ. Οταν στην πόλη έκανε την εμφάνισή της μια περιπολία του ιρακινού στρατού οι Κούρδοι και η κουρδική αστυνομία ξεχύθηκαν αμέσως στους δρόμους προκειμένου να διαμαρτυρηθούν. Τα βίαια επεισόδια απετράπησαν μόνο επειδή ο διοικητής του τάγματος, που τελικά αποπέμφθηκε για τη μετριοπάθειά του, αγνόησε τις διαταγές να ανοίξει πυρ εναντίον των διαδηλωτών.

Στις αμφισβητούμενες περιοχές οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι θα αγωνιστούν για ρημαγμένα χωριά και άγονες εκτάσεις ερήμου, για τις οποίες εκ πρώτης όψεως κανείς δεν αξίζει να πεθάνει. Αλλά η γη στην περιοχή είναι πιο πολύτιμη από όσο δείχνει. Ενας από τους λόγους της διαφωνίας για την ακριβή θέση των συνόρων που χωρίζουν τους Αραβες από τους Κούρδους είναι τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου που εντοπίζονται γύρω από την περιοχή του Κιρκούκ. Οι επιδρομές του ιρακινού στρατού στις πόλεις της περιοχής ενοχλούν ιδιαιτέρως τους Κούρδους εξαιτίας της ύπαρξης σε αυτές πετρελαιοπηγών. Οι Κούρδοι και οι Αραβες στο Ιράκ διαθέτουν αρκετή δύναμη ώστε να αλληλεξοντωθούν. Η Κουρδική Περιφερειακή Κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε συμφωνίες με ξένες εταιρείες για την εκμετάλλευση του πετρελαϊκού πλούτου της περιοχής, αλλά η εξόρυξή του μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο αν γίνει χρήση των αγωγών της Βαγδάτης. «Αλλιώς θα πρέπει να το κουβαλάνε με κουβάδες» δήλωσε χαρακτηριστικά ο ιρακινός υπουργός Πετρελαίου Χουσεΐν αλ Σαχριστανί.

Ο πόλεμος μεταξύ των Αράβων και των Κούρδων θα καταδίκαζε το Ιράκ καθώς προσπαθεί να ανεξαρτητοποιηθεί. Μια τέτοια σύγκρουση θα ήταν μηδενικού αθροίσματος και η κάθε πλευρά θα αναζητούσε συμμάχους στο εξωτερικό. Παρά τη θηριωδία του, το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν δεν μπόρεσε να εκμηδενίσει τους Κούρδους. Οι διαφορές είναι μεγάλες και η επίλυση δεν είναι εύκολη, αλλά μετά τη συνάντησή του με τους κούρδους ηγέτες ο κ. Μαλίκι θα κληθεί να αποτρέψει περαιτέρω κλιμάκωση της αραβο-κουρδικής σύγκρουσης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.