Τετάρτη 19 Αυγούστου 2009

Tο αόρατο πρόσωπο του κομμουνιστή «πρίγκιπα»


Των Choe Sang-Hun και Martin Fackler

The New York Times

Υπάρχει μόνο μια διαθέσιμη φωτογραφία, εκτός Βορείου Κορέας, που εικάζεται ότι ανήκει στον άνθρωπο ο οποίος σύμφωνα με εκτιμήσεις Νοτιοκορεατών αξιωματούχων θα κληρονομήσει την ηγεσία του πιο απρόβλεπτου καθεστώτος στον κόσμο, ενός καθεστώτος οπλισμένου με πυρηνικά όπλα. Σε αυτήν τη φωτογραφία, ο Κιμ Γιονγκ-ουν, γιος του ασθενούς Βορειοκορεάτη ηγέτη, Κιμ Γιονγκ-ιλ, είναι μόλις 11 ετών.

«Όταν ο πρίγκιπας Γιονγκ-ουν μου έσφιξε το χέρι, με κατακεραύνωσε με τη ματιά του», έγραψε στα απομνημονεύματά του το 2003 ένας Ιάπωνας, πρώην «σούσι σεφ», περιγράφοντας την πρώτη του συνάντηση με το αγόρι, ντυμένο με στρατιωτική στολή και γνωστό με τον τίτλο «ο πρίγκιπας» μεταξύ των βοηθών του πατέρα του. «Ακόμη δεν μπορώ να ξεχάσω εκείνο το βλέμμα». Ο σεφ, ο οποίος υπογράφει το βιβλίο ως Κένγι Φουτζιμότο, δήλωσε σε συνέντευξή του ότι ως έφηβος, ο Κιμ Γιονγκ-ουν ήταν ήδη ο αγαπημένος γιος του πατέρα του και «έμοιαζε ακριβώς σαν κι αυτόν».

Μοναδική φωτογραφία

Η μοναδική φωτογραφία και τα απομνημονεύματα του Φουτζιμότο αποτελούν ένα μέρος από τις λιγοστές πολύτιμες πληροφορίες, στις οποίες μπορούν να βασιστούν οι αναλυτές και αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών στη Νότια Κορέα και την Ουάσιγκτον, καθώς πασχίζουν να συναρμολογήσουν το πορτρέτο του Κιμ Γιονγκ-ουν, του νεότερου και λιγότερου γνωστού από τους τρεις γιους του Κιμ Γιονγκ-ιλ.

Οι πληροφορίες περιγράφουν τον Κιμ Γιονγκ-ουν ως έναν άνδρα γύρω στα 25, με κανονικό ύψος, μεγάλο βάρος, με υψηλή πίεση και διαβήτη και με χαρακτηριστικά γνωρίσματα ανάλογα εκείνων του πατέρα του.

«Φωτογραφίζουμε ένα χαρισματικό νέο άνδρα, αυταρχικό, πολιτικά τετραπέρατο, ώριμο και φιλόδοξο», είπε ο Τσέονγκ Σέονγκ-τσανγκ, μελετητής στο Ινστιτούτο Σέγιονγκ, κοντά στη Σεούλ. «Φωτογραφίζουμε έναν μικρό Κιμ Γιονγκ-ιλ».

Το ερώτημα ποιος θα διαδεχθεί τον Κιμ Γιονγκ-ιλ αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σημασία μετά τις πληροφορίες ότι ο Βορειοκορεάτης ηγέτης υπέστη εγκεφαλικό τον Αύγουστο. Την περασμένη εβδομάδα, νοτιοκορεατικά ΜΜΕ, βουλευτές και αναλυτές που έχουν πρόσβαση στις μυστικές υπηρεσίες ανέφεραν ότι ο κ. Κιμ, 67 ετών, αποφάσισε να παραδώσει τα ηνία στον Κιμ Γιονγκ-ουν, ενώ Βορειοκορεάτες στρατηγοί, αξιωματούχοι του κυβερνώντος κόμματος και διπλωμάτες στο εξωτερικό υπόσχονται όλοι αφοσίωση στον υιό. Ωστόσο, το τείχος της μυστικότητας που περιβάλλει τους Βορειοκορεάτες ηγέτες δεν επιτρέπει εύκολες εκτιμήσεις για το ποιος είναι ποιος στη διαδικασία της διαδοχής. Πράγματι, η έλλειψη πληροφοριών για τον Κιμ Γιονγκ-ουν αποκαλύπτει ακριβώς πόσα λίγα γνωρίζει ο κόσμος για την ίδια τη Βόρεια Κορέα.

Απλώς υποθέσεις

Αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών αναγνωρίζουν ότι τα περισσότερα από τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει είναι απλώς υποθέσεις, βασισμένες σε πληροφορίες από βορειοκορεατικές πηγές που όμως δεν έχουν επιβεβαιωθεί από άλλες ανεξάρτητες πηγές. Τα βορειοκορεατικά μέσα ενημέρωσης δεν δείχνουν ποτέ εικόνες του Κιμ Γιονγκ-ουν δημοσίως και δεν αναφέρουν ποτέ το όνομά του, δήλωσε ο Κιμ Σανγκ-κουκ, επιφανής Βορειοκορεάτης αναλυτής στο υπουργείο Ενοποίησης της Σεούλ. Έως τον Φεβρουάριο, οπότε ο κ. Φουτζιμότο έδωσε στο νοτιοκορεάτικο τηλεοπτικό δίκτυο KBS τη φωτογραφία, δεν υπήρχε καμία απολύτως εικόνα του προσώπου του πιθανού διαδόχου. Ο σεφ δήλωσε ότι απέκτησε τη φωτογραφία λίγο προτού διαφύγει στην Ιαπωνία το 2001. Ο κ. Φουτζιμότο και οι περισσότεροι αναλυτές λένε ότι ο τρίτος γιος γεννήθηκε στις 8 Ιανουαρίου του 1983, άλλοι όμως επιμένουν ότι γεννήθηκε το 1984.

Ο Κιμ Γιονγκ-ιλ υπηρέτησε σε σημαντικά αξιώματα του κόμματος και του στρατού για τουλάχιστον 20 χρόνια προτού αναλάβει επισήμως την εξουσία μετά τον θάνατο του πατέρα του, Κιμ Ιλ-σουνγκ, το 1994. Εμφανίστηκε με τον πατέρα του σε δημόσιες εκδηλώσεις και οι φωτογραφίες του κοσμούσαν τους τοίχους των κυβερνητικών κτιρίων μαζί με εκείνες του πρεσβύτερου Κιμ. Καμία τέτοια προετοιμασία δεν έχει αναφερθεί για τον Κιμ Γιονγκ-ουν.

Τώρα, τα προβλήματα της υγείας του Κιμ Γιονγκ-ιλ τον αναγκάζουν να εμπλακεί σε μια διαδικασία παρουσίασης του επόμενου ηγέτη. Αλλά το να εγκαταστήσει έναν νέο και άπειρο άνδρα στην κορυφή ενός φιλοπόλεμου καθεστώτος, όπου οι βετεράνοι των πολιτικών μηχανισμών καραδοκούν για την εξουσία, εγείρει πολλά ερωτήματα. «Δεν ξέρουμε απολύτως τίποτα για τον νέο άνδρα», δήλωσε ο Αντρέι Λανκόφ Ρώσος ειδικός για θέματα Βορείου Κορέας στο Πανεπιστήμιο Κουκμίν της Σεούλ. «Πολύ νέος, χωρίς κυβερνητική πείρα, χωρίς δική του αυλή – δεν είχε το χρόνο να δημιουργήσει μια βάση εξουσίας. Θα είναι μια υπάκουη μαριονέτα στα χέρια ανθρώπων που πίεσαν για να ληφθεί αυτή η απόφαση. Ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι; Δεν έχω ιδέα, για να είμαι ειλικρινής»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.