Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2009

ΗΠΑ: Χωρίς επιπλέον δυνάμεις ο πόλεμος στο Αφγανιστάν θα καταλήξει σε αποτυχία


Ο Αμερικανός ανώτατος διοικητής στο Αφγανιστάν αποκαλύπτει σε απόρρητη έκθεσή του για τον πόλεμο ότι χωρίς επιπλέον στρατιωτικές δυνάμεις η αποστολή είναι πολύ πιθανό να καταλήξει σε αποτυχία, γράφει σήμερα η Washington Post.

Ο στρατηγός Στάνλεϊ Μακρίσταλ επισημαίνει στην έκθεση: «Η αποτυχία να πετύχουμε στην πρωτοβουλία μας να ανατρέψουμε την δύναμη των ανταρτών μέσα τους επόμενους δώδεκα μήνες ενώ ενισχύονται οι δυνάμεις ασφαλείας του Αφγανιστάν, μπορεί να καταστήσει αδύνατη την νίκη επί των ανταρτών.

Η έκθεση, συνολικά 66 σελίδες, στάλθηκε από τον Μακρίσταλ στον Αμερικανό υπουργό Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς στις 30 Αυγούστου.

Την Τετάρτη, ο πρόεδρος Ομπάμα τόνισε πως δεν έχει ακόμα αποφασίσει αν θα στείλει περισσότερα στρατεύματα στο Αφγανιστάν.

Στην έκθεσή του ο Μακρίσταλ περιγράφει με λεπτομέρειες την αυξανόμενη δράση των Ταλιμπάν, καθώς και τη μεγάλη διαφθορά της αφγανικής κυβέρνησης.

Ο Αμερικανός στρατηγός επαναλαμβάνει πως αν δεν αυξηθούν τα στρατεύματα στο Αφγανιστάν και αν δεν ενισχυθεί η στρατηγική κατά των Ταλιμπάν, ο οκταετής πόλεμος στη χώρα αυτή θα χαθεί.

Ο ίδιος βέβαια υπογραμμίζει πως ενώ η κατάσταση είναι σοβαρή, υπάρχει ακόμα μεγάλη πιθανότητα επιτυχίας.

Αξιωματούχοι του Πενταγώνου πιστεύουν πως ο Μακρίσταλ θα ζητήσει επιπλέον 10.000 ως 45.000 στρατιώτες στο Αφγανιστάν, γράφουν οι New York Times.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.